MotoNews.pl
12Pogorszenie odbioru :/ (155730/171) - NT

Pogorszenie odbioru :/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
posiadam radyjko U520 i antenke lemm AT-72 przed strojeniem antenki wszystko chodzilo elegancko, odbior czysty i daleki, podczas strojenia anteny magic uciol mi chyba z 10 - 15 cm bata i odbior sie pogorszyl, gdy pojechalem z reklamacja powiedzial ze mam za mocno skreconego rf gaina, lecz dzis po deszczu wlanczam radyjko a tu prawie same szumy :/ czego to moze byc wina?? czy aby nie winna bedzie antena z powodu straty takiej ilosci bata?? czy mzoe cos z masa jest nie tak.

panowie czy zbyt dlugie odciecie bata anteny podczas strojenia moze byc przyczyna duzo gorszego odbioru

Jak by gosc mial troszke wiedzy to by ci wystroił bez skracania.

Cytat:
2006-08-15 10:51:37, Dawciol pisze:
panowie czy zbyt dlugie odciecie bata anteny podczas strojenia moze byc przyczyna duzo gorszego odbioru

Za długi,lub zbyt krótki promiennik/bat/anteny powoduje przesunięcie rezonansu własnego anteny w górę lub dół od zadeklarowanej częstotliwości w związku z czym antena nie utrzymuje swoich parametrów.Wygląda to mniej więcej tak:W mojej okolicy radio Zet nadaje na 104,4MHz.Gdybym się uparł to mógłbym go słuchać na 104,6MHz,ale co to byłby za odbiór?Stasznie zniekształcony.Dlatego przy strojeniu anteny oprócz parametru SWR,ważny jest także parametr rezonansu własnego anteny,ktory to niestety jest często pomijany.

A jak go zmierzyć? Tego parametra
Pytam oczywiście jak najbardziej poważnie w niepoważny sposób

wiadomo ze kazda antena ma jakas tam dlugosc promiennika, no ale chyba obciecie go z 10 lub 12 cm to chyba zbyt duzo, jak na innym forum czytalem to ucinali po 2 mm a calkowite skrocenie to 8 - 10 mm

Cytat:
2006-08-16 15:57:25, MacTB pisze:
A jak go zmierzyć? Tego parametra Pytam oczywiście jak najbardziej poważnie w niepoważny sposób

"Tego parametra"mierzy się przy pomocy miernika impedancji.Inaczej mówiąc mostka w.cz.Jest on opisany mn.w książce W.Oszczaka- Anteny CB. Posiadam podobne"ustrojstwo" i wiem jakie
"cudowne"parametry mogą mieć anteny.
A kontynuując temat,ucięcie kilkanaście cm.promiennika z pewnością dyskwalifikuje tą antenę jako antenę na 27 MHz.
Gość powinien zwrócić pieniądze lub dać nową antenę.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli prawidłowe strojenie anteny powinno się przeprowadzać przy pomocy miarki SWR i miernika impedancji?

Cytat:
2006-08-16 22:16:36, MacTB pisze:
Dziękuję za odpowiedź. Czyli prawidłowe strojenie anteny powinno się przeprowadzać przy pomocy miarki SWR i miernika impedancji?

SWR czyli wskażnik mocy odbitej pokazuje nam ile mocy wraca z naszej anteny z powrotem do nadajnika zamieniając sie w ciepło.Natomiast nie mówi nam czy nasza antena pracuje na danym kanale "na full",czy tylko na " pół gwizdka".Kiedy wiemy na jakiej częstotliwości występuje rezonans,wydłużamy lub skracamy promiennik,regulujemy pojemność kondensatora zmiennego lub przesuwamy odczep na cewce.Dopiero wtedy po uzyskaniu rezonansu na wybranym kanale sprawdzamy i regulujemy SWR.
Zgodnie z opisami takiego mostka wpierw o ile to możliwe tzn,jeśli mamy możliwość odłączenia anteny od kabla,wpierw stroimy kabel,a później po podłączeniu anteny,stroimy samą antenę,gdyż dobrze zestrojony kabel nie fałszuje wyników.1/2falowy lub jego wielokrotność odcinek kabla transformuje/przenosi/impedancję w stosunku 1:1.Mając tak przygotowany kabel,podlączając SWR miarkę przy nadajniku powinniśmy mieć takie same wskazania jak podłaczając miernik przy antenie,co nie zawsze jest możliwe.Jest sporo literatury na ten temat i zapoznanie się z nią może naprawdę dać sporo satysfakcji.
Pozdrawiam Gienekp

koledzy era ZWR-a Mineła MFJ to jest sprzęt

Tak,tylko że dobre MFJ kosztuje tyle co kilka radii CB sredniej klasy.Jest to urządzenie pomiarowe używane od lat,a więc również nic nowego,tyle,że zmieniają się modele.Najczęściej jest on,czyli ten analizator antenowy w posiadaniu dobrych klubów ,lub bogatszych krótkofalowców.A większość z nas może sobie tylko pomarzyć

Witam

Ja nie mówie zeby zaraz sobie kupować tylko podjechać do serwisu na dostrojenie a jak dobry serwis a kupujesz unich antenke np.magnes to ci wystroi gratis. ZWR ma zbyt dóżo otchyłów a do strojenia anten trzeba doświatczenia praktycznego a nie teoretycznego. Praktyka nie idzie w parze z teorią. Siedze w tym już zawodowo 6lat . ZWR jest lekarstwem przeciw bólowym a żeby wyleczyć ból trzeba isć do lekarza (Serwis).

kmpcb - miej litość i patrz trochę w swoje teksty bo mnie bardzo bolą oczy od czytania tego co nasmarujesz . Jak to może być że w jednym wyrazie robisz nawet po trzy błędy Ja jestem wzrokowcem i takie teksty nie pozwalają mi zrozumieć co masz na myśli pisząc tak niedbale.

Cytat:
Jak by gosc mial troszke wiedzy to by ci wystroił bez skracania.

ciekawe... chętnie poczytam, jak ma to zrobić.

Cytat:
2006-08-16 23:49:34, Gienekp pisze:
SWR czyli wskażnik mocy odbitej pokazuje nam ile mocy wraca z naszej anteny z powrotem do nadajnika zamieniając sie w ciepło.Natomiast nie mówi nam czy nasza antena pracuje na danym kanale "na full",czy tylko na " pół gwizdka".Kiedy wiemy na jakiej częstotliwości występuje rezonans,wydłużamy lub skracamy promiennik,regulujemy pojemność kondensatora zmiennego lub przesuwamy odczep na cewce.Dopiero wtedy po uzyskaniu rezonansu na wybranym kanale sprawdzamy i regulujemy SWR. Zgodnie z opisami takiego mostka wpierw o ile to możliwe tzn,jeśli mamy możliwość odłączenia anteny od kabla,wpierw stroimy kabel,a później po podłączeniu anteny,stroimy samą antenę,gdyż dobrze zestrojony kabel nie fałszuje wyników.1/2falowy lub jego wielokrotność odcinek kabla transformuje/przenosi/impedancję w stosunku 1:1.Mając tak przygotowany kabel,podlączając SWR miarkę przy nadajniku powinniśmy mieć takie same wskazania jak podłaczając miernik przy antenie,co nie zawsze jest możliwe.Jest sporo literatury na ten temat i zapoznanie się z nią może naprawdę dać sporo satysfakcji.

a to jeszcze ciekawsze...
SWR meter to miernik współczynnika fali stojącej. w droższych modelach może pokazać moc niewypromieniowaną, co jest powodowane niedopasowaniem anteny do reszty instalacji.
po co stroić kabel, skoro ma on 50ohm i jest kompatybilny z radiem?

. jak chcesz zestroić SWR nie ruszając elementów anteny, bo te ustawiłeś aby znaleźć rezonans?? btw. co wtedy dzieje się z swr'rem? czym rezonans ma to zmierzyć przeciętny CymBalista?

[ wiadomość edytowana przez: Góral dnia 2006-08-23 14:39:19 ]