Bagażnik dachowy Carina E kombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czołem ekipa.
Zbliża się wypad urlopowy i coraz poważniej zaczynam myśleć nad bagażnikiem dachowym
Jest jeden mały problem... nie mam o tym zielonego pojęcia. Co potrzeba do moich relingów, na co zwracać uwagę (kształt, materiał, zabezpieczenia, itp ???), jakie firmy... Po prostu jestem noga w temacie.
Macie jakieś doświadczenia, sugestie ?
Pozdro.

Siemka wyjadaczu!
Polecam jedną jedyną słuszną firmę zwie się THULE.
Drogie ale bamalnie prosty, niezawodny i solidny.
Potrzebujesz poprzeczki i uchwyty do relingów.

Pozdro.

Ja kupiłem do swego kombiaka poprzeczne belki dachowe (jakieś najtańsze), a box wypożyczyłem w Toyocie (15 zeta doba)

Cytat:
THULE.

potwierdzam. ceny nie hipermarketowe ale będzie ci słuzył latami. bedziesz zadowolony

Cytat:
2006-08-22 06:43:38, Kafi pisze:
Siemka wyjadaczu! Polecam jedną jedyną słuszną firmę zwie się THULE. Drogie ale bamalnie prosty, niezawodny i solidny. Potrzebujesz poprzeczki i uchwyty do relingów. Pozdro.

I co, że to Thule robi też poprzeczki ? (że same trumienki to już wiem )
Te uchwyty do relingów to jakieś standardowe są, uniwersalne, czy dedykowane dla Toyoty ?
No i czym się kierować przy wyborze ? Pewnie jest kilka modeli.
Dobrze by było żeby tam się dało w razie czego rower przysznurować albo coś większego gabarytowo przewieźć, czy narty jakieś. Uchwyty do nart to się dokupuje do belek czy trzeba kupić całe belki z uchwytami ?
No i żeby to nie szumiało za ostro.
Tak, wiem, jestem z kategorii ludzi: W poniedziałki masaż, we wtorki surfing, a we środy impreza do białego rana...
A tak w ogóle to z czego mają być te poprzeczki ? Żelastwo, aluminium, jakieś włókna węglowe ? Tu też jest jakiś wybór ?
Pozdro.

poprzeczki stanowią bazę. jesli chcesz wozić różne graty( rowery narty beczki z piwem) kup pożądne ( duża ładowność) adaptery na relingi są dedykowane do każdego modelu aut. uchwyty do rowerów lub nart dokupuje sie oddzielnie więc masz wybór.

Dzięki.
Zaczynam robić orientację cenową.
Dużo kropli nasercowych mam przygotować ?
Pozdro.

najtanszy ( tesco) kupisz za kilkanaście zetów. więc jak masz słabe serce idź do hipermarketu

Nie idź do hipermarketu!!
Więcej wydasz potem na naprawę dachu i rzeczy które zgubisz np. rowery niż jest wart dobry bagażnik.

Nieee... no spoko, aż tak słabego serca nie mam żeby w hipermarkiecie kupować Luzik
Skoro mówicie Tfu-Le to za takim się rozglądnę
Pozdro.

O qr.... nie pomyślałem gdzie ja walnę w takim razie antenę od CB Normalnie stoi na środku na magnesie...

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2006-08-23 18:10:27 ]

Cytat:
2006-08-23 18:08:57, Perzan pisze:
Nieee... no spoko, aż tak słabego serca nie mam żeby w hipermarkiecie kupować Luzik Skoro mówicie Tfu-Le to za takim się rozglądnę Pozdro. O qr.... nie pomyślałem gdzie ja walnę w takim razie antenę od CB Normalnie stoi na środku na magnesie... [ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2006-08-23 18:10:27 ]

tez polecam tylko THULE a antene mozna sprzodu na masce dac

Na tył dachu starcisz z 1-1,5 km. ale będziesz gadać o tym o czym trzeba

Cytat:
2006-08-23 18:53:12, Kafi pisze:
Na tył dachu starcisz z 1-1,5 km. ale będziesz gadać o tym o czym trzeba

Jak ma być z tyłu to już bym się za jakimś dzwonkiem na klapę rozglądnął.
Pozdro.

Cytat:
2006-08-23 19:53:28, Perzan pisze:
Jak ma być z tyłu to już bym się za jakimś dzwonkiem na klapę rozglądnął. Pozdro.

jezeli bagaznik dachowy ma na dłuzej zagoscic na autku to chyba było by najlepsze rozwiązanie zamocowac antene poprzez dzwonek lub jakiś uchwyt klapowy

Witam
Temat bagażników mam trochę obcykany więc radzę :
1) do kombi potrzebny ci bagaznik z łapami ( uchwytami do relingów )
2) składa się z belki i z łap ( 2 belki , 4 łapy
3) belka może być tradycyjna ( oprzekroju kwadratowym ) albo opływowa ( o przekroju spłaszconego owalu ).
4) belka tradycyjna bardziej szumi , gorzej wygląda , zaś wszystkie dodatkowe uchwyty (na rower, narty, box ) mocuje się do niej cybantami ( mało wygodne ) jest za to trochę tańsza ( i tylko takie występują w supermarketach )
5) belka opływowa mniej szumi , dobrze wygląda, zaś dodatkowe uchwyty mocuje się na wsuwkach ( kwadratowa blaszka ze śrubką - przypomina gwóźdź ) wsuwanych w rowek w górnej części
belki.
6) belki różnią się długością i musisz kupić odpowiednie do rozstawu relingów w Carinie ( niestety nie pamiętam teraz wymiaru ). Oczywiście można kupić trochę dłuższe wtedy więcej uchwytów ci wejdzie obok siebie ale samochód wygląda jak wodolot.
7) łapy są w miarę uniwersalne muszą tylko objąć reling.( w Carinie dosyć mały przekrój ) Suwają się w pewnym zakresie po belkach. Dla mnie ważne jest aby do danego rozstawu relingów na stałe je ustawić na belce bo zawsze jak przywiozę co mam przywieźć zdejmuję bagażnik razem ze wszystkimi uchwytami i trzymam na balkonie a w razie co tylko siup kilka ruchów i jest wszystko z powrotem na aucie .
łapy mocuje się do relingów śrubkami, pokrętłem, albo specjalnym kluczykiem ( jak u mnie ) i w lepszych zamyka dodatkowo kluczem. Przednia łapa zaraz za przednim mocowaniem relingu ok 10 cm , tylna 75 cm od niej
9) Na zmontowany na dachu bagaznik montujesz uchwyty na rower , narty , box , lub kosz ( na wózek - wystarczy szerokości 75 cm).
Między relingami pozostanie ci wystarczająco dużo miejsca na antenę ( chyba że kupisz sobie box na cały dach ).
Oczywiście polecam produkty markowe (Thule, Fapa, Mont Blanc, Atera ) tym bardziej że bagaznik na relingi może służyć przez kilka samochodów ( oczywiście z relingami) chyba że kupisz sobie jakiś super szeroki wóz ).
Thule o ile pamiętam mają możliwość zmiany łap na takie do aut bez relingów.
Ja mam bagażnik Atera ten.
Jest tańszy niż Thule ma łapy na na kluczyk patentowy i można je na stałe ustawić na belkach do szerokości relingu.
Mam też uchwyt na rower Thule ten
drogi ale jak mocuję mój rower to wartość Cariny ulega podwojeniu więc sam rozumiesz.
Z tańszych polecam ten ale supermarketowe też pewnie spełnią swoje zadanie - ja jednak trochę bym się bał o jadących za mną .
Polecam sklep InterPack na Kapelance ( tam mają Atery ), AMT na Krowoderskiej - ale tam zwykle nie ma gdzie zaparkować pod sklepem.
Pozdrawiam

Suuuper
Wiem wszystko (chyba ) i mogę iść do sklepu
Dzięki wielkie za super wyczerpującą odpowiedź.
Co do anteny, to w pierwszej kolejności myślę właśnie przede wszystkim o trumience na dach. Gdzieś te metry sześcienne bambetli trzeba zmieścić.
Trochę jestem przerażony ilością bagażu, po tym jak wywoziłem i przywoziłem żonę i dziecko z 3 tygodniowego wyjazdu 100km od Krakowa. Powiem tak: Seicento Van miał jakieś 20cm luzu pod dachem
Strach pomyśleć ile tego będzie na wypad 1200km plus jeszcze trochę moich gratów...
Jakieś doświadczenia z trumienkami ?
Pozdro.

THULE!

Ugh... zaglądnąłem na stronkę... Kropelki się przydały.
Trumienka na dach za 1200-2500
Ja pier... kosztowny będzie ten urlop
Pozdro.

Tyle że to nie jest na rok.

kup thule używanego. teraz po wakacjach jest łatwiej i taniej