| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ZABA BMW Friend 318 e36 Wroclaw | 2006-06-23 22:30:40 Sprawdzil bym opony, nowe fabrycznie kupiles czy uzywki ? Ja usibie mam ten sam problem lekkie telepanie i znoszenie w lewo,teraz juz w prawo okazalo sie ,ze krzywa jest jedna opona, kola mialem wywazone, pojechalem na zbierznosc koles byl w szoku ,ze mam taka dobra zbierznosc bo nie mial co poprawiac, a tu dalej znosi, no i wyszlo ,ze jedna opona jest walnieta. |
arti6 kielce | 2006-06-23 23:08:38 może sworzeń któryś ma luz tak bylo u mnie.Pozdr. |
piotrfire BMW Member BMW 525 TDS i MAzda ... prawie Wrocław | 2006-06-24 12:17:56 Może trzeba założyć pierścienie centrujące miałem ten sam problem zimówki na stalowych nie drgały a letnie na alusach tak. |
DominIS BMW E36 Książ | 2006-06-30 19:13:49 przy 80-120kmh jaczej stawiał bym na tarcze!? miałem taki problem z alusami który zniknoł po założeniu pierścieni centrujących ale rąbało od 60km/h |
TIGER81 BMW 745 E65 TYCHY | 2006-07-03 07:26:03 Prawdopodobnie masz krzywą felge, to typowy objaw. Nie było problemów podczas wywazania kół podczas zmiany opon? Zrzuć jeszcze raz opony i sprawdź same felgi na bicie. |
kokosts BMW E34 Kraków | 2006-07-04 10:52:42 Hej.Mam podobnie.Mój mechanik mówił że to właśnie gumy na górnym wachaczu lub drążek środkowy.Też musze to zrobić.Daj znać jak sobie poradziłeś z tym drganiem. |
marcingo BMW Member BMW E30 Coupe Żory | 2006-07-06 22:22:14 mi pomogła wymiana amorów i sprężyn z przodu (jedna była pęknięta) |
![]() grzesiekswiader (S) BMW Master (Moderator) Nissan Tiida - na zd ... iława | 2006-08-07 20:10:22
Witam ! Miałem podobny problem. Wrzuciłem Becię na szarpaki i okazało się że przegub był do wymiany, wymieniłem odrazu wahacze i było spoko, ale po krótkim okresie znowu zatrzęsło. kilka dni temu znalazłem jednak (chyba) rozwiązanie. Wymieniłem opony z przodu z 225 na 205 i odrazu niebo a ziemia. Niestety na polskich drogach są koleiny i zbyt szerokie opony nie pomagają w prowadzeniu samochodu. W chwili obecnej mam opony tył 225 przód 205 i testuję na różnych drogach. o efektach napiszę za kilka dni. Pozdrawiam |
furi_dp BMW Friend BMW 530D Warszawa | 2006-08-08 09:45:25 podłączę się pod temat. drga mi kierownica przy hamowaniu z większych prędkości - 120/130 km/h
przy niższych nie. samochód mimo to przy hamowaniu zachowuje tor jazdy. wymieniałem ostatnio klocki, śladów zużycia na tarczach nie zauważyłem. warto też dodać, że wymieniałem całe przednie zawieszenie. jaka przyczyna? geometria? czy jednak tarcze? |
furi_dp BMW Friend BMW 530D Warszawa | 2006-08-10 14:44:01 dzięki za wszystkie wypowiedzi.
telepie tylko przy ostrzejszym hamowaniu i tylko przy wyższych niż 120 km/h prędkościach. przy wymianie tarcz jednocześnie trzeba wymienić klocki, prawda? nawet jeśli były niedawno wymianiane
jak myślicie, czy można jakiś czas z tym jeździć bez wymiany? co się może zużyć szybciej? zawieszenie? bo chwilowo jest "out of money" i do tego jadę na wakacje... co radzicie? |
Buczer (S) BMW Master (Moderator) BMW E-34 520i Gliwice | 2006-08-10 15:05:50 Przy wymianie tarcz trzeba wymienić klocki. Co prawda wszystko wedle rzyczenia. Miałem gości co chcieli wymienic klocki bo i m sie kończyły. A nie mieli kasy na tarcze. Mimo, ze tarcze sie kończyły to i tak trza było je przetoczyć bo jake inne wyjście. Poprostu jezeli masz nowe klocki (drogie) i kogoś kto ci je splanuje za 10zł to mozna sie bawić
Co do telepania to tu poprostu chodzi o twoje bezpieczeństwo. Wymienisz dobrze - niewymienisz (jeżeli tarcze sa dobre tylko krzywe) to raczej bedzie to kwestia dyskomfortu i tyle. |
furi_dp BMW Friend BMW 530D Warszawa | 2006-08-10 15:23:08 ok, dzięki za info.
pozdr ![]() |
APCAR BMW E-39 535i :-)) | 2006-08-13 22:14:54 Witam jeśli chodzi omnie niewchodzi w gre żadne toczenie tarcz do była dobra metoda ale 20 lat temu jak niebyło żadnych części klocki nowe to obowiązek inaczej koniec gwarancji od jakiegoś czasu zakładam tarcze firmy ATE są to tarcze które idą na pierwszym montażu fabrycznym w większości europejskich samochotów i nietylko wtym BMW ale chciałem dodać że ATE wypuścił rewelacyjny PRODUKT O NAZWIE ATE Power Disc tarcza ma eliptyczne nacięcia jest to efekt wizualny lecz nietylko jest to wskaźnik zużycia tarcz nacięcia zapobiegają krzywieniu się tarcz jest to sprawdzone przeż nasz warsztat i nietylko Tarcza jest przeciętnie 20-30zł droższa od wersji standardowej lecz warto. jesteśmy CENTRUM HAMULCOWYM ATE (Continental Teves) Lecz nieodbierajcie tego jako reklamy niemam takiego zamiaru Dobrym wyborem jest tez Lucas |
![]() grzesiekswiader (S) BMW Master (Moderator) Nissan Tiida - na zd ... iława | 2006-08-13 22:55:25
Witam ! Niestety, chyba przechwaliłem i zbyt szybko wpadłem w hurraoptymizm. Zatrzęsło znowu a więc zgodnie z innymi poradami z tego forum w następnej kolejności: wymiana wahaczy dolnych i stabilizatorów(tak to się chyba nazywa) , potem amortyzatory (wiadomo ciężki silnik z przodu a więc nie ma co żałować). Pozostaje tylko problem kasy(niestety BedzieszMiałWydatki, ale za to potem jaka przyjemność ) ale mając na względzie bezpieczeństwo nie ma co oszczędzać. Po prostu trzeba przez jakiś czas pożyczać od żony Mazdzinkę 323F
Jak przetestuje i sprawdzę dokładnie podam info czy zadziałało. Pozdrawiam |