MotoNews.pl

Problem z wolnymi obrotami 1.3 12V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Posiadam rolke z tym silniczkiem poprostu na wolnycjh obrotach gasnie;/ nie wiem co tu zrobić zeby tak nie bylo. Nie wiecie co moze byc przyczyna? Wystarczy przytrzymac z 5 mm gaz i chodzi jak powinna ale jak sie pusci to juz gasnie;/ i nie ma zaleznosci czy zimny czy cieply. na początku jak ja kupilem jak sie zagrzala to znikał ten problem a teraz jest caly czas. Podkreslam ze toyotka bez gazu kupilem nowe kable i świece. A i poprzedni wlasciciel kupil nowy akumulator. Kiedy Toyotka stoi 2-3 dni to akumulator sam sie rozladowuje a kiedy sciagne klemy z niego to mzoe stac i 2 tygodnie i bedzie trzymal. żadne światełko nie jest włączone ani nic a sie rozladowuje i tez nie wiem co jest;/ Jesli ktos moze pomóc to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam Paweł

To proste zdejmij kleme z aku wepnij amperomierz na zakresie do 10A ,na wylaczonych wszstkich odbiornikachz zazbrojonym alarmem pobory powinny byc okolo0.06A lub mniej.Poniewaz masz problem wiec beda wieksze.Sprawdzasz po kolei wyciagajac bezpieczniki kiedy pobory spadna,jezeli zlokalizujesz obwod to dalej szukasz co na nim wisi.Najczesciej nawala syrenka alarmu ,zacinajaca sie zmieniarka cd,radio zle podpiete, nie gasnaca kontrolka otwartych drzwi na desce rozdzielczej,czasem alternator,lub zaplesniale zlacze lapiace zwarcie przez zielona sniedz.
Jaki masz silnik?prawdopodobnie masz zaklajstrowany stabilizator biegu jalowego,Jest chyba w twoim modelu na kolektorze ssacym mocowany na 1 srubie klucz 10 z wezykiem i kostka 2 pinowa od strony pasazera.Jest tez sruba kanalu powietrznego na przepustnicy do wstepnej regulacji biegu jalowego,nie mylic z odbojnikiem przepustnicy.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Tylko u mnie w rolce nie ma alarmu;/ radio zostalo wyjete a wszystkie lamki gasna po zamknięciu drzwi. dzięki za pomoc za chwile poszukam amperomierza i zbadam co jest grane...

Problem z samym gaznikiem opisalem Tu:

Gaznik ;/

Potrzebuje pomocy z tym samochodem... Nie moge nawet bardzo sie nim ruszyc do mechanika... Zreszta u nas w miescie są niezli naciągacze juz nie raz się zdążyłem przekonac... A ja jakąs wiedze techniczną posiadam potrzebuje waszej pomocy i instrukcji co zrobic...

Pozzdrawiam Paweł

Byłem własnie sprawdzic amperomierzem:

Wyniki sa zaskakujace. mam ten elektroniczny mierniczek wziolem go ustawiłem na sprawdzenie Pradu czyliu na amper zakresow jest 3
1. 2000u
2.20m
3.200m

Dopiero na 3 zakresie lapal pokazywal mi 121,7;/ po wyjeciu wszystkich bezpiecznikow bylo 40,2 To i tak sporo... Nie wiem co dalej zrobic odkrylem ze ten bezpiecznik na ktorym jest 121,7 ma 7,5A i jest oznaczony napisem DOME. Po wyjeciu jego jest 40,2. Co dalej? czy juz jest dobrze i od czego wlasciwie jest ten bezpiecznik? Pozdrawiam Paweł

[ wiadomość edytowana przez: Paulos_87 dnia 2007-01-22 12:06:59 ]

To dobrze 0.04-0.06A jest standartowo to niewiele ale po 2-3 tygodniach i tak nie zapalisz.Ale taka jest Toyota,ma jezdzic a nie stac.
Dome to obwod lampki podsufitowej i czasem radia i centralnego zamka.0.1A czyli 100mA rozladuje w pelni sprawny akumulator w dwa trzy dni tak ze tylko zazgrzyta.
Lampka podsufitowa przez noc rozladuje do zera.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer