Utwardzenie zawieszenia z allegro czy kto korzystał?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
utradzenie zawieszenia

czy ktoś używał utwardzenia oferowanego na allegro?
pozdrawiam kuba

Gadżet dla ludzi wyznających zasadę "bez ryzyka nie ma zabawy". Dzięki temu "utwardzeniu" sprężyna miast pęknąć Ci u góry/na dole - z czym można jeździć, pęknie w połowie, a te dwa kawałki+utwardzenie wylecą na ulicę, może komuś wbiją się w chłodnicę, a może przechodniowi w głowę... ale "no risk, no fun".

ja kiedys widzialem na allegro takie gumy po 3,5zl i wiem ze na gieldzie samochodowej w lodzi mozna je po 5 zl kupic-wiec jesli jestes zainteresowany to poprostu kup se-10zl to niemajątek-tylko nie z allegro i wypróbuj -sam ocenisz czy cos sie poprawilo czy nie

Swojego czasu sie interesowalem tym wynalazkiem ale dalem se jakos spokój...

Cytat:
2006-08-27 21:05:46, tommi3737 pisze:
kupic- i wypróbuj -sam ocenisz czy cos sie poprawilo czy nie

...jeśli tylko przeżyjesz (bo juz były dziwne przypadki z tymi gumami-vide tata kolbera) .

miałem to cudo...

założone jeszcze przez p;poprzedniego właściciela...

auto skakało po drodze jak taczka, zero resorowania prawie...

na wiekszej dziurze ojciec przez to połamał doszczętnie sprężyny......

normalnie się poskładały...

NIE POLECAM

szczerze nie chcę z tego korzystać jednak zadziwiły mnie pozytywy tego kolesia z tego co wiem takie wkładki nie pozwalają na przejście badania technicznego.

Cytat:
2006-08-27 23:04:25, dESPEROl pisze:
z tego co wiem takie wkładki nie pozwalają na przejście badania technicznego.

Weź... sprężyny miałem pęknięte na trzech przeglądach (od momentu kupienia złomero)i jakoś nikt się nie czepiał, bo zanim doszli do tyłu auta, to limit czasu na przegląd minął... ale spaliny im się nie podobały, bo były badane jako pierwsze.

po 5 zl w kazdym sklepie motoryzacyjnym...pozatym sprezyny od tego pekaja

Polecam amorki gazowe i wzmocnione sprężyny do tyłu.
Mam taki zestaw: amory gazowe AlKo i sprężyny K+F (niemieckie do Ascony) - od 3 lat tył nie do ugięcia rękami a trakcyjnie - miodzio, bez bujania i zbędnych przechyłów, a przy tym wcale nie jest twardo

Ja mam to włożone z tyłu w spręzyny i jest ok. Przejchalem już na tym kilka tys.kilometrów i nic się nie stało. Z tyłu jest to bezpieczne, z przodu bym nie ryzykował jak tata Kolbera...

I niech ktoś mi udowodni, że nacisk na tą gumę spowoduje pęknięcie sprężyny, a nie ścięcie gumy. Zabobony! Jedyne co ta guma daje to to że sprężyna nie dobija. Nie podnosi ona znacznie tyłu, zreszta bardzo szybko się układa.

A co do pękających sprężyn to mogę powiedzieć tylko jedno, żadnych gównianych DU, czy to zwykłych czy "pseudo-wzmacnianych" - chłam, ktory poprostu musi pęknąć i to bez względu na to czy się mam gumy czy nie.

powiem ci ze na pewno nie przetnie tej gumy, u mnie ulamaly sie dokladnie w miejscach gdzie one byly...ale moze to zbieg okolicznosci...ale faktem jest ze gorne i dolne czesci sprezynynie podparte ta guma pracuja mocniej.....to ze seryjne sprezyny to scierwo to inna bajka

niestety nieszczesliwie chcialem utwardzic zawieszenie w tak tani sposob za pomoca tych gum, a niestety bo po okolo 15 kkm pekla sprezyna i jest to w 100% spowodowane w/w "utwardzaczami" (
po tym zdarzeniu zalozylem "twarde" sprezyny za 150 zl 2 szt i od dwoch lat dzialaja one znakomicie, w 5 osob wraz z bagazem
tyl samochodu juz nie szura po asfalcie a li stabilnosc na zakretach jest znacznie znacznie lepsza )))))

Cytat:
2006-08-30 10:39:44, Kodish pisze:
niestety nieszczesliwie chcialem utwardzic zawieszenie w tak tani sposob za pomoca tych gum, a niestety bo po okolo 15 kkm pekla sprezyna i jest to w 100% spowodowane w/w "utwardzaczami" ( ...

A co powiesz na to, że u mnie na seryjnych fabrycznych (135.000km) jeżdżą takowe gumki od 3 lat?

Gumy są max. wciśnięte w dolne zwoje sprężyny.
Dedykowane są do 126p i kosztowały całe 10zeta za kpl.

Mam założone te gumy już dobre kilka lat i przejechane z nimi ze 40 tys. km. Najbardziej się sprawdzają przy obciążonym bagażniku (tył tak bardzo nie siada).