Szybkie pytanie! Linka sprzegła.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Otoz,chcialem przesmarowac linke sprzegla bo cos jakby sie zacieralo.Odkrecilem lape sporzegla,zdjalem linke,otem zdjalem od strony pedalów.Przesmarowalem,zakladam o wyglada to tak jakby linka byla za dluga!! Jak to ciulstwo zlozyc do kupy???

moze źle założyłeś łapę od linki na ten wieloklin bo skoro była dobra to i teraz musi pasować spróbuj przestawić łapę i podeptaj pedałem- samoregulator ustawi

linka sie nie wydłużyła źle założyłeś i samoregulator ma blokade ściągniętą. To jest taki ząbek który sie odblokowuje i przeskakuje jak sprzęgło z czasem sie zużywa.

jak nie sciagales z wiloklina lapy sprzegla to nie powinno byc wiekszego problemu

Nie przelozylem linki przez to oczko

hehe to zdolny jestes !! ale dobrze ze z tym do mechanika nie pojechalas

ciekawe ile by wzioł

Zeby odpiąć linkę od łapy sprzęgła wystarczy ją pociągnąć ręką od strony komory silnika..bez problemu samoregulator wypuści jej kawałek wystarczający do odłączenia jej od łapy.Nie potrzeba do tego specjalnie duzej siły.Następnie drugi koniec odpinamy już od półksiężyca i linka uwolniona.Zakładanie w kolejnosci odwrotnej.Wymontowanie linki sprzęgła w escorcie to bardzo prosta czynność nie wymagająca użycia żadnych narzędzi i zajmująca około 3 minut czasu.

Teraz juz wiem,spieszylem sie i zapomnialem ze linka przechodzi przez oczko w skrzyni

A ja mialbym pytanie o sprezyne, ktora napina pedal sprzegla. W jaki sposob jest ona zamocowana. W ferworze walki, niestety nie zapamietalem jak sie ta sprezyne zaklada. Co gorsza zrobilo sie ciemno i bede musial poczekac do jutra z zalozeniem sprezyny i regulacja.

Wymienialem samoregulator, bo sie zalamal, ciakawe, ze w tym samym miejscu co ten z fotorelacji Kielka. (Dzieki Kielek, fotorelacja bardzo byla pomocna, kiedy nie wie sie gdzie szukac i robi sie to po raz pierwszy).

Jesli ktos moglby mi wyjasnic gdzie ta sprezyna jest wpieta, to bylo by bosko.
Dzieki

O tą Ci chodzi?

Henryk, dzieki za zdjecie. Za chwile pojde sobie ja zalozyc i wyregulowac sprzeglo. Czas odpalic Essiego, po 2 dniach przestoju.

Henryk, co to za sprężynka pod pedałem ? ja jej nie mam u siebie... 1.8 16V 92rok

naprawde nikt nie wie do czego ta sprężynka??? w książce jej nie było i ja też nie mam