Klima padła /?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem od pewnego czsu nie długiego czasu klima chodziła coraz gorzej a dzisiaj zamiast chłodzić to dobrze grzeje.słychać że sprężarka chodzi.czy to gaz sie skończył?????? ile kosztuje nabicie klimy????? ps.to moje pierwsze auto z kllimą więc nie kumam sie za bardzo z tego tematu . bede wdzięczny za każdą podpowiedż. pozdrawiam fomin

Jak klima nie hula a ty ją włączasz to jesteś na dobrej drodzie do zarżnięcia kompresora. Do serwisu sprawdź nabicie i szczelność. W Omie A z czynnikiem R20 (chyba takie ma oznaczenie) 200 zł. W ubiegłym roku przed wyjazdem w cieplejsze strony to ćwiczyłem i jest OK do tej pory.

Pozdrawiam

Witam, zkończył ci się czynnik chłodzący, ja nabiłem klimę za 200zł ze sprawdzeniem szczelności.

ok. czyli na razie wyłączam wszystkie nawiewy i takie inne duperszmity i zasuwam do pana od klimy. czy radzicie serwis czy zwykły zakład nabijania tego ustrojstwa???????????

Ja nabijałem w stacji daewoo, ale tylko ze względów finansowych. Nie bardzo da się tu coś spaprać - facet podpina 2 przewody sprawdza szczelność, czyść, ładuje odpowiednią ilość czynnika i git.

To wtrącę słówko. Niekoniecznie sprawdzenie szcelności za pomocą tego "ustrojstwa" daje pozytywny rezultat. Nabiłem klimę, szczelność niby OK, a sprężarka pochodziła kilka dni i pupa, nie włącza się. Za drugim razem dopiero wyszło że sprężarka jest nieszczelna. I są dwa wyjaśnienia: albo faktycznie sprężarka jest do dupy i wyszło to po wprowadzeniu do układu jakiegoś barwnika, albo nie wiedzą czemu tak się dzieje. Tak czy tak, mi klima nie działa.

-----------------
Stahu

Mój przykład jest wzorcowy:
- słabo chłodzi
- mechanik
- 2 dni szczęścia
- nic nie chłodzi
teraz jak będę miał troszkę wolnego czasu pojadę żeby znaleźli przyczynę.

pozdro

sprawdzanie szczelności to dupa - trzeba być baaardzo cierpliwym bo (podobno) czynnik chłodzący szybciej spierd**a z układu niż azot. Sprawdzanie układu barwnikiem też może niewiele dac jeżeli wyciek jest gdzieś ukryty (np wewnątrz auta) lub (tak jak było u mnie) chłodnica była "utleniona" i puszczała "samą sobą" czego praktycznie nie widać w promieniach UV. Po wymianie chłodnicy w zeszłym roku było ok ale zimą odpalam kontrolnie a tu dupa. myślałem, że zszedł czynnik więc 200 w łapę i do klimatyka a tu dupa ciśnienie większe niż u klimatyka w butli a sprężarka się nie kręci (chociaż obroty silnika się podnoszą po włączeniu klimy) klimatyk mówi: do elektryka to ja na kanał i co ... 10 min - klima działa (najwięcej czasu zeszło na wyjmowaniu desek...) wtyczka od sprężarki pewnie była zaśniedziała bo wyjąłem, włożyłem i zadziałało

u mnie chłodnica sie utleniła, połączenia miedziano aluminiowe jakies..
I test barwnikiem pokazał dokładnie.
Wymiana chłodnicy, i jest ok na razie....

chyba zaczne od sprawdzenia ciśnienia w układzie chłodzącym. ogólnie to jest denerwujące jak fura sie sypie psw a potem napełnianie.dam znać co było nie tak

potwierdzam poprzednie wypowiedzi też to wszystko przerabiałem u nas w Poznaniu napełnienie 150 zika czynnik R134A, są nmawet w promocji NORRAUTA vzy cosik ze sprawdzeniem nabicie 179 zika. U mnie tez kłopoty własie w weewend naprawiałem pompe klimy tez mi spier..... gazik i nie ziębiło zbytnio okazało się że nieszczelność na pompie u regeneratora - popatrzyłem mu na ręce - okazało się że dławica nieszczelna - w zeszłym roku mi to robił wziął 250 zika tym razer zabezpieczenie puściło mało mu ręki nie urwało jak próbował pod ciśnieniem - więc wymiana tej dławicy i zaożenie nowego zabezpieczenia i po znajomości wziął już niby tylko 100 chyba się przebranżowię normalnie 10 min roboty teraz zostaje mi zatankować gaziku i man nadzieję polatać bez otwierania szyb - somo wyciągnięcie popmy to udręka bo gość nie demontuje każe sobie przywieżć w ręce opme. Więc nauczony doświadczeniem ośmielam sie twierdzić że masz nieszczelność jak tak pojeżdzisz jeszcze kilka dni to juz nawet pompa ci sie nnie załączy.

Pod postem zapomniałeś Chrismen dopisać:
"Czytać 3 razy w celu zrozumienia"

ewentualnie jakieś hasło ideologiczne"
"Imperialistycznym kropkom i reakcyjnym przecinkom, mówimy NIE"

tak mnie natchnęło, że nie mogłem powstrzymać potoku słów - a piszę w pracy więc nie mam czasu zwracać uwagi na pisownię. SORKI narax

Witam

Mam mianowicie nastepujacey problem: Klima sie nie zalacza. Jedyne co sprawdzilem to wlacznik na desce. do zadnego pinu nie dochodzi napiecie :/ Omege mam niecale dwa tygodnie i zastanawiam sie czy da sie sprawdzic klime jakos na krotko ??

Poczytaj poprzednie wypowiedzi (wtyczka na kompresorze itd.)
Jeżeli kompresor się nie włącza po sprawdzeniu wtyczek to
prawdopodobnie nie ma czynnika w układzie, wtedy komp nie
pozwoli na włączenie sprężarki by jej nie zarżnąć na sucho.

pozdrawiam/mpaolos