Klima

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy istnieja jakies czynnosci (konserwujace??/sprawdzajace) ktore wykonuje sie przy klimie manualnej?Czy wystarczy po prostu po sezonie zimowym dobic klimke i juz?

Pozdr

Z tego co mnie jest wiadomo od czasu do czasu należy sprawdzić ciśnienie w instalacji z freonem i ewentualnie uzupałnić braki.

Poza dobiciem klimy niektore warsztaty wpuszczaja w uklad srodek (cos w rodzju oleju), ktory przesmarowuje sprezarke klimatyzacji. Poza tym zaleca sie w okresie zimowym wlaczanie klimatyzacji na kilka minut np: raz w miesiacu.

pozdro
3

Klime w mojej omesi mialem okazje przetestowac dopiero niedawno, niestety test nie wypadl pomyslnie slychac sprezarke, jej zalaczanie ale niestety zimnego powiewu nie ma Czy to sa typowe objawy "nienabitej klimy" czy to moze cos innego?

Cytat:
zimnego powiewu nie ma Czy to sa typowe objawy "nienabitej klimy" czy to moze cos innego?

Normalnie sprezarka NIE zalaczy sie przy pustym ukladzie (chyba, ze ktos robil jakies przerobki), moze to raczej swiadczyc o nie wystarczajacej ilosci czynnika (w najlepszym przypadku). Prawdopodobnie powodow moze byc wiele ale to juz musi sprawdzic specjalista.

pozdro
3

po okresie zimowym rozsądnie jest pojechac do jakiegoś magika od klimy i sprawdzic ciśnienie . jeżeli jest za niskie to poprosic o dopełnienie ze środkiem fluorescencyjnym -po kilku dniach widac dokładnie przy lampie czy układ jest szczelny ewentualnie gdzie przecieka.

Witam,

Jak słusznie sugerował "3" powodem braku chłodzenia był brak wystarczającej ilości gazu. Przy okazji dowiedziałem sie od klimowego fachowca, że " wszystkie ople mają bardzo słabe instalacje klimy" Ciekawe co sądzicie o takiej wypowiedzi, czy tak jest faktycznie? Nie wiem co miał dokładnie na myśli mówiąc "słabe"

Pozdr

Cytat:
2003-04-22 06:23:33, PerlaccoMV6 pisze:
Czy istnieja jakies czynnosci (konserwujace??/sprawdzajace) ktore wykonuje sie przy klimie manualnej?Czy wystarczy po prostu po sezonie zimowym dobic klimke i juz?

Pozdr

Oprócz dobicia i sprawdzenia wycieków polecam odgrzybienie i odkażenie bo mogą się znaleźć bardzo niebezpieczne bakterie np : legionella.

Witam,

Najważniejsze, że tanim kosztem możesz sie czeszyć z chłodnego powietrza w gorace dni. Teraz pozostaje Ci tylko oczekiwanie czy układ znowu się nie opróżni. Przy małej nieszczelności może to potrwać nawet miesiąc.

Słaba - znaczy zdarzają się bardziej wydajne np. w samochodach amerykańskich. Przy sprawnym układzie klimatyzacji wydajność jest wystarczająca. Z obserwacji zauważyłem, że klima w Omedze jest wydajniejsza niż w Vectrze. Vectra powyżej 33 stopni w cieniu dawała za wygraną.

pozdro
3

Mam porownanie z Renault'em Scenic bo jezdze czasami tym wynalazkiem. Tam klima jest wydajniejsza. Ale... czuc jak po glowie i nogach wieje "mrozne powietrze". W Bestii jest poprostu chlodno, nic nie wieje. Wiec wole "mniej wydajna" wersje klimatronica - przynajmniej sie nie przeziebie bo nie ma gwaltownych zmian temperatury.

Kilka danych technicznych:
Scenic:
Temperatura skraplania : 2 stopnie
Temperatura nawiewu : 4 stopnie
Sprezarka wlaczana i wylaczana by utrzymac temperature ( czeste skoki obrotow silnika na biegu jalowym spowodowane zalaczaniem sprezarki - wqrwiajacy efekt )

Bestia
Temperatura skraplania : 4 stopnie
Temperatura nawiewu : 10 stopni
Sprezarka z automatyczna regulacja cisnienia gazu. Regulacja temperatury poprzez zawor upustowy. Obroty silnika nie zmieniaja sie.

W autach bez sterowania temperatura klimatyzacji ( tylko sterowanie nawiewem - tzw "reczna klima" ) mozna uzyskac ujemne temperatury nawiewu powietrza. Tylko to za zdrowe nie jest. I sadze, ze mechanik wyrokujacy o "slabosci" klimy w Oplach porownal wlasnie temperatury nawiewu.

Eee tam wydajniejsza w Scenic'u.
Znam dwie MV6 i w jednej jest wydajniejsza niż w drugiej

Pzdr. dla tych mniej wydajnych

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Niestety ja ma tylko "reczną klimę". która wprawdzie nie "dmucha" lodowatym powietrzem ale przyjemnie zimnym wiaterkiem. Swoją drogą to przydałby sie jakis klimatronic .nie wiem od ktorego roku montowano seryjnie w mv6 klimatronica?

Cytat:
Znam dwie MV6 i w jednej jest wydajniejsza niż w drugiej

hahaha... juz nie bo swoja naprawilem

Cytat:
hahaha... juz nie bo swoja naprawilem

Chyba: naprawiłam ?

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

uppsss... nawet nie zauwazylem, ze sie znow pod Helke podszywam