| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zulus Koło | 2003-04-22 07:26:50 Z tego co mnie jest wiadomo od czasu do czasu należy sprawdzić ciśnienie w instalacji z freonem i ewentualnie uzupałnić braki. |
3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2003-04-22 11:45:21 Poza dobiciem klimy niektore warsztaty wpuszczaja w uklad srodek (cos w rodzju oleju), ktory przesmarowuje sprezarke klimatyzacji. Poza tym zaleca sie w okresie zimowym wlaczanie klimatyzacji na kilka minut np: raz w miesiacu.
pozdro 3 |
3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2003-04-22 16:11:00
Normalnie sprezarka NIE zalaczy sie przy pustym ukladzie (chyba, ze ktos robil jakies przerobki), moze to raczej swiadczyc o nie wystarczajacej ilosci czynnika (w najlepszym przypadku). Prawdopodobnie powodow moze byc wiele ale to juz musi sprawdzic specjalista. pozdro 3 |
totr V8/C200 łódż/belfast | 2003-04-22 20:20:33 po okresie zimowym rozsądnie jest pojechac do jakiegoś magika od klimy i sprawdzic ciśnienie . jeżeli jest za niskie to poprosic o dopełnienie ze środkiem fluorescencyjnym -po kilku dniach widac dokładnie przy lampie czy układ jest szczelny ewentualnie gdzie przecieka. |
3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2003-05-08 10:11:59 Witam,
Najważniejsze, że tanim kosztem możesz sie czeszyć z chłodnego powietrza w gorace dni. Teraz pozostaje Ci tylko oczekiwanie czy układ znowu się nie opróżni. Przy małej nieszczelności może to potrwać nawet miesiąc. Słaba - znaczy zdarzają się bardziej wydajne np. w samochodach amerykańskich. Przy sprawnym układzie klimatyzacji wydajność jest wystarczająca. Z obserwacji zauważyłem, że klima w Omedze jest wydajniejsza niż w Vectrze. Vectra powyżej 33 stopni w cieniu dawała za wygraną. pozdro 3 |
Helenka Omega MV6 Poznań | 2003-05-08 10:26:48 Mam porownanie z Renault'em Scenic bo jezdze czasami tym wynalazkiem. Tam klima jest wydajniejsza. Ale... czuc jak po glowie i nogach wieje "mrozne powietrze". W Bestii jest poprostu chlodno, nic nie wieje. Wiec wole "mniej wydajna" wersje klimatronica - przynajmniej sie nie przeziebie bo nie ma gwaltownych zmian temperatury.
Kilka danych technicznych: Scenic: Temperatura skraplania : 2 stopnie Temperatura nawiewu : 4 stopnie Sprezarka wlaczana i wylaczana by utrzymac temperature ( czeste skoki obrotow silnika na biegu jalowym spowodowane zalaczaniem sprezarki - wqrwiajacy efekt ) Bestia Temperatura skraplania : 4 stopnie Temperatura nawiewu : 10 stopni Sprezarka z automatyczna regulacja cisnienia gazu. Regulacja temperatury poprzez zawor upustowy. Obroty silnika nie zmieniaja sie. W autach bez sterowania temperatura klimatyzacji ( tylko sterowanie nawiewem - tzw "reczna klima" ) mozna uzyskac ujemne temperatury nawiewu powietrza. Tylko to za zdrowe nie jest. I sadze, ze mechanik wyrokujacy o "slabosci" klimy w Oplach porownal wlasnie temperatury nawiewu. |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-05-08 14:09:25 Eee tam wydajniejsza w Scenic'u.
Znam dwie MV6 i w jednej jest wydajniejsza niż w drugiej Pzdr. dla tych mniej wydajnych ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
PerlaccoMV6 Audi A4 Kielce | 2003-05-08 15:24:32 Niestety ja ma tylko "reczną klimę". która wprawdzie nie "dmucha" lodowatym powietrzem ale przyjemnie zimnym wiaterkiem. Swoją drogą to przydałby sie jakis klimatronic |
Helenka Omega MV6 Poznań | 2003-05-08 18:32:22
hahaha... juz nie bo swoja naprawilem |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-05-09 08:36:44
Chyba: naprawiłam ? Pzdr. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
DrA eS ... | 2003-05-09 09:10:50 uppsss... nawet nie zauwazylem, ze sie znow pod Helke podszywam |