| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mateusz_ino ŁADZIARZ Łada Samara Inowrocław | 2007-07-06 17:43:25 witam, opowiem dosc dokladnie co mi sie dzisiaj przydarzylo.
pada wiec brat zadzwonil zebym po niego przyjechal. pojechalem i czekalem pod jego firma jakies 20 minut, caly czas sluchajac muzyczki. po tym czasie on przyszedl, przekrecam kluczyk a tu objaw rozladowanego aku, straaasznie ciezkie ruchy rozrusznika, wiec krece jeszcze raz a on nic.. wtedy juz wcale nie zakrecil, ale malo tego z okolic dzwigni recznego wydobywa sie dymek! przestalem krecic, wysiedlismy, odczekalismy chwile i krece znowu, a on nic. wiec firmowym samochodem zaciagnelismy kawalek i zapalil, nic sie nie smazylo wiec pojechalismy do domu. pod domem zgasilem i chcialem odpalic drugi raz dla sprawdzenia, juz nie odpalil, te same objawy co przedtem i znowu ten dymek. wiec zdjalem ta plastikowa oslone co jest miedzy siedzeniami, wyjalem to plastikowe dziadostwo od nagrzewnicy i oczom moim ukazal sie jakis kabelek (?) z obsmazona izolacja... po nitce do klebka dotarlem do jego mocowania, byl przykrecony zaraz obok czujnika lampki od recznego, wyglada mi to na jakas mase, ale od czego to to nie mam zielonego pojecia ;/ odkrecilem to gowno i teraz sobie swobodnie wisi i juz sie nie smazy. po jakims czasie sprobowalem znowu przekrecic kluczyk w stacyjce i o dziwo samochod opalil... przejechalem sie kawalek, wrocilem, zgasilem i juz nie palil, slychac bylo tylko takie dziwne cykanie (;]), odczekalem 10 minut i zaczal znowu krecic ale jak na wyladowanym aku (bardzo powoli i slabo). w koncu sie wkur*ilem i poszedlem do domu.. i tak sobie stoi bo pogoda nie jest najlepsza na zabawe. nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale jakis czas temu zniknely oba swiatla cofania a dzisiaj jeszcze jedno stopu (ale to podejrzewam ze dostala sie woda pod oslone, juz tak kiedys mialem). macie jakies propozycje co moglo sie stac ? normalnie wykonczy mnie psychicznie ten samochod... no i przede wszystkim czy wie ktos co to za dziadowski kabelek ? aha.. kabelek wyglada jak fabryczny, nie zaden sztukowany. |
mateusz_ino ŁADZIARZ Łada Samara Inowrocław | 2007-07-06 23:59:14 no jak ? nikt nie umie mi pomoc ? po paru godzinach zszedlem do auta, rozrusznik krecil slabo ale odpalil :/ |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-07-07 00:41:54 Witam
sprawdź kolego przede wszytskim czy masz mase od aku do silnika, bo jeśli się rozłączyłą to spalisz sobie autko, jak masz wątpliwoście to przykręć drugą np. taką od malucha. |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2007-07-07 10:03:50 Sprawdz dokłądnie kable, klemy czy nie zaśniedziały itp.
Potem przejdz do rozrusznika mi też słabo kiedyś kręcił i cykał...cyk, cyk i rozrusnzik albo nie kecił albo łapał powoli za 2, 3 razem .wymieniłem cewke (to sie chyba nazywa inaczej, włacznik elektromagnetyczny czy jakoś tak, chodzi o tą część przyczepioną do rozrusznika) na nową i bez zmian...dopiero gdy wsadziłem starą cewke fiatowską wszystko zniknęło. |
mateusz_ino ŁADZIARZ Łada Samara Inowrocław | 2007-07-07 19:11:41 jeszcze nie mialem okazji sprawdzic dokad ten kabelek idzie bo pogoda na razie nie pozwala, ale nabralem podejrzen ze to moze byc masa od czujnika paliwa (?) bo wskazowka dosc dziwnie sie zachowuje, rezerwa mruga co jakis czas.. mozliwe to jest? |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-07-08 00:57:56 Witam
Nie ma czegoś takiego!!! Jeszcze raz namawiam byś sprawdził czy silnik jest dobrze połączony z karoserią za pomocą grubego kabla masowego.. Jeśli nie, to masa generuje się dziwnymi ścieżkami, np, przez czujniki, linke ssania itd.. to najszybsza droga do spalenia auta. Dopiero po sprawdzeniu głownej masy szukaj awarii -zwarcia w kablotece |
mateusz_ino ŁADZIARZ Łada Samara Inowrocław | 2007-07-09 22:59:41 jutro, najdalej pojutrze powinienem odebrac samochod od mechanika to napisze co z tym rozrusznikiem i przy okazji sprawdze ta mase od silnika. Ciekawe czy to ma jakis zwiazek jedno z drugim.. mechanik mowil ze raczej nie, a masa mogla sie smazyc bo gdzies ma luz albo na jakims odcinku jest nieizolowana. |
mateusz_ino ŁADZIARZ Łada Samara Inowrocław | 2007-07-11 18:40:30 wlasnie wrocilem od mechanika, wymienil mi rozrusznik na "nowy" bo dorwal gdzies dobry tanio i teraz kreci az milo a w tamtym posypala sie cewka... pzdr |