| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-09-02 10:35:23 Ale dosc zartow. Niestety skrzynia KM200 nie byla najwlasciwsza do mego bolida. Musialem poszukac KM206 i znalazlem, ale zamontowana w calkiem fajnej Sonatce z malym przebiegiem. Kupilem - podjechalem do domu, postawilem na podnosnikach i jazda:
1. Najpierw poleciala plastikowa rura dolotu powietrza 2. Demontaz filtra 3. Odczepienie linek od selektora 4. Odlaczenie przewodu cisnieniowego do sprzegla i dwu innych kabelkow 5 odkrecenie 4 duzych srub (na jednym byla rowniez masa) łaczacych skrzynie z blokiem, 6. Zdjecie kół - poluzowanie wszystkich srub i odczepienie teleskopu 6a. Zdjecie plastikowej oslony na podwoziu 7. wyjecie (w zasadzie wyszarpanie polosi) - ale tylko z jednej strony - zakladam, ze latwiej mi dobrac sie bedzie to tego cholernego klipsa blokujacego drive shafta.. 8. Poluzowanie ostatnich dwu srub mocujacych skrzynie od gory do karoserii (taka poleczka) 9. Dramat.. ruszam w lewo, prawo, podwazam wkretakami, kluczami, mlotkami i nic. Skrzynia sie rusza rodzielnie od bloku, ale odsunela sie doslownie o milimetr. Zauwazylem, ze jesli lapie skrzynie od dolu, to moge wymacac jakis cienki arkusz blachy oslaniajacy zapewne tarcze sprzegla i ochraniajacy przed pylem. Pytanie: Czy ta blacha ma jakikolwiek wplyw na to, ze nadal nie moge wywalic skrzyni? Czy ta blacha jest zagieta jak nawias? ) ? ( ? Prosta? Pomozcie - jestem tak zdeterminowany, ze potne palnikiem ta druga Sonate (55 tys przebiegu), po to tylko, zeby wyszarpac jej te skrzynke... Mam na to dwa dni. Do poniedzialku rano [ wiadomość edytowana przez: Laokon dnia 2006-09-03 16:06:11 ] |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-09-02 10:54:40 Pare fotek:
-- Juz prawie moja.Swoja droga ciekawe, ze oznaczenia na kazdej z 3 skrzyn, ktore ostatnio wpadly mi w rece jest w innym miejscu.. Fotka 1 -- Czy ten klips ma tak wygladac, czy tez powinien miec jeszcze jakies "uszka". Obawiam sie, ze moglem cos zerwac.. Poza tym, czy jestescie w stanie ocenic jakosc tej koncowki? Fotka 2 -- Tajemniczy arkusz blachy. Jest polaczony w kilku miejscach ze skrzynia - pozostaje tylko pytanie, czy tez z blokiem? Fotka 3 -- Ile tu jeszcze moze byc srub mocujacych do bloku?: Fotka 4 Pozdro, Dzieki za ogladanie [ wiadomość edytowana przez: Laokon dnia 2006-09-02 11:22:25 ] |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-09-03 09:30:06 Kupilem kompletna i jezdzaca druga Sonate ze skrzynia KM206. Moja pierwsza - rowniez posiada skrzynke KM206. Z kolei skrzynia KM200, wstawiana byla do Sonat z 1996-98 i nie pasuje do starszych modeli ze wzgledu na o wiele mniejszy dyferencjal (???). Po prostu obecne polosie nie schowaja sie cale w skrzyni km20...
KM200 ma tez nieco inne odleglosci pomiedzy selektorami (krotsze), wiec wachlujac drazkiem zmiany biegow biegi wbijalbym jak "do polowy". Co do fotki drugiej - pytam raczej, czy ten klips blokujacy polos w skrzyni - jest Waszym zdaniem kĄpletnie kĄpletny
Jeszcze jedno Lantra 1,6 i 1,8 musi miec jeszcze inna skrzynke - bardziej kanciasta i podluzna. Na zyczenie moge Ci strzelic pare fotek - bo takaz wlasnie zastepczo ujezdzam (jak fan Hyundaia - to fan pełna gęba) |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-09-03 16:18:18 Ufff... Udalo sie!
Moze to kogos zainteresuje i kiedys sie komus przyda (w najmniej spodziewanym momencie - jak zwykle) === Widoczny w poprzednim liscie arkusz blachy w rzeczywistosci znajduje sie za tarcza sprzegla i dociskiem. Pamietajcie o usunieciu dwu srub laczacych pokrywe z korpusem skrzyni na dole zestawu (niewidoczne na zdjeciu) fotka A === Widoczna mniej wiecej posrodku jpga tulejka kryje w sobie kolejna srube mocowania. Fatalny dostep - rozkrecanie na 1/12 obrotu - ale operacja zakonczona sukcesem. Zwroccie uwage na kiepski moim zdaniem patent mocowania rozrusznika (dzieki za podpowiedź). Po zdjeciu skrzyni - lata jak Żyd po pustym sklepie i bez skrzyni nie ma mozliwosci odpalenia silnika... (zresztą - po co?) Fotka B === Jeszcze raz nieszczesna tulejka. W tle - półoś. Przypominam, ze nie rozlaczalem lewej (dluzszej polosi) dzieki temu skrzynia nie spadla na asfalt, tylko delikatnie i majestatycznie zsunela sie w me ramiona : [!!!! mam angielska wersje auta - moze wszystko macie odwrocone w PL !!!!]
Fotka C === MAM CIĘ!!! Fotka
=== Macie jakies sposoby i czy uwazacie za konieczne przeczyszczenie tegoz przed ponownym zalozeniem. Wiem, ze to cholernie trujacy material, a wole zginac od nikotyny anizeli azbestu... Fotka ostatnia === Pozdrawiam i sorry za moze nieciekawy watek.. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-09-03 17:22:59 |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-09-03 19:08:16 Na prosbe e-gena:
Szybkie porownanie skrzynek do Sonaty: KM 200 (nie pasuje do modelu 1994) KM206 (pieknie pasuje do 1993, 1994) KM200 - km200 Fotki od 1 do 8 wlacznie KM206 KM206 odtad do 13 ============================== E-gen - zdecydowanie sie roznia od Lantry, ktorej skrzynia jest duzo bardziej kanciasta.. |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-09-03 19:09:33 Na prosbe e-gena:
Szybkie porownanie skrzynek do Sonaty: KM 200 (nie pasuje do modelu 1994) KM206 (pieknie pasuje do 1993, 1994) KM200 - km200 Fotki od 1 do 8 wlacznie KM206 KM206 odtad do 13 ============================== E-gen - zdecydowanie sie roznia od Lantry, ktorej skrzynia jest duzo bardziej kanciasta.. |