Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Raven Sympatyk FEFK Suzuki Grand Vitara Jaworze | 2006-08-10 13:02:25 Takie objawy są wtedy gdy jedne z drzwi nie mogą się zamknąć.
Generalnie system zamków w 4 drzwiowym aucie powinien posiadać 4 siłowniki - dwa mastery na przednie drzwi i dwa slavy na tylne. Ja mam org zamek i efekt otwierania i zamykania ( i odwrotnie zamykania i iotwierania) występuje w momenci kiedy z jakiś przyczyn któreś z przednich drzwi nie chcą się otworzyć/zamknąć. Sterownik podaje napięcie zamki próbują się otworzyć, ale nie mogą i sterownik zamyka je. Sprawdź które drzwi to robią, będziesz widział po tym która klamka wew pozostaje w bezruchu, może coś źle założyłeś. |
![]() damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-08-17 20:38:36 Jeżeli w drzwiach pasażera po odłaczeniu brązowego przewodu problem ustał, to przyczyny szukaj raczej w za małym skoku owego siłownika. chodzi tu o to , że gdy siłowik otwiera się, nie przesówa się do puktu przekoku switcha i tym samym od razu wysyła impuls zamknij. sprawdź zamocowanie siłownika. Poadto jak napisał w siłowniku może być zwarcie, choć w pierwszej kolejności sprawdził bym jego zamocowanie. |
![]() damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-08-21 00:01:33 SIłownik a dokładnie jego ramię ma pewien zakres skoku na ugół wynoszący ok 2-3 cm, chodzi mi dokładnie o to, że gdy podłaczysz aby zamknął końcówka ramienia przesunie się o ok 2 cm w dół a aby otworzy 2 cm w góre. w przypadku gdy jest on przymocowany do zamka i w tym zamku skok wynosi nie 2 ale np 1 cm, wówczas siłownik nie będzie pracował w całym zakresie swojego ruchu tylko w połowie zakresu.
Teraz wszystko zależy od zamocowania siłownika. Jeżeli zamontujesz go maksymalnie podciągnięty do góry wówczas będzie on tylko zamykał, jeżeli natomiast zamontujesz podciągnięty w dół wtedy będzie tylko otwierał a na próbę zamkniecia od razu otworzy się i wszystkie zamki. Cały pic w zamontowaniu go po środku tak aby zarówno otwierał i zamykał zamek. Dość trudno to wytłumaczyć słowami, ale postaraj się wtobrazić sobie jak on jest tam założony i przeczytaj dokładnie to co piszę a napewno zrozumiesz. |
![]() damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-08-21 18:06:33 no z tego co napisał Gregorius1975 w pierwszym poście, to cały czas pisze o siłownikach uniwersalnych przerobionych do forda. Najprościej faktycznie wymontować siłownik i zobaczyć czy wykręcony działa. |