MotoNews.pl

Opinne o 1.3 Endura-e mk7

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co sądziecie (posiadacze) o tym modelu mk7 z tym silnkiem .PiSAĆ nie krępować się ...Sam takiego posiadam w dodatki z instalacja LPG sekwecja .JaK narazie nie narzekam motor troche jak na mase auta za słaby brakuje ok 15kucyków ale to w końcu nie bolid Robusia Kubicy.Prosze podać równiez spalanie czy to benzynki czy gazu jesli takowy jest...Moj lpg ok 9czasem 10 .Benzynki niemam pojecia bo na niej rzadko jezdze (do czasu przejsćia na gaz )Ale podejrzwam ze cos koło 7L.

tez mialem .. i w sumie nie narzekalem, wszystko bylo ok, poza tym, ze malacz to grozny rywal spod swiatel ale jedno trzeba mu przyznac: jest po prostu nie do zajechania, 100%, moj mial 190.000 przebiegu, w tym ze 30.000 naprawde ostrej jazdy, odciecia zaznal nieraz no i z racji na jego moc pedal w podlodze lezal dosc czesto. Inna sprawa,ze bardzo tez o ten silnik dbalem, dobry olej regularnie zmieniany, dobre paliwo,zero wyciekow, wszystko bylo robione na biezaco..delikatna jazda do rozgrzania oleju itd no i do czego zmierzam po tych 190.000 wyjalem go,zmierzylismy kompresje bylo ok 13-13,5 na wszystkich garach, gladzie cylindrow,panewki praktycznie zadnego zuzycia (ostatnie 30.000 zrobil na mineralu), gniazda zaworowe rowniez jak nowe!! jedyne co mozna bylo zarzucic to troche zbyt duze ilosci nagaru tu i tam (moze to skutek oleju mineralnego)

takze generalnie bardzo wytrzymaly i niezawodny silnik (nic w nim nie robilem poza krokowym) aczkolwiek cholernie slaby.

pozdrawiam i zycze owocnej eksloatacji

aha a spalanie ok 6l.. na 1 baku bywalo,ze lekko ponad 700km przejechalem przy delikatnej jezdzie.

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-03-23 19:40:03 ]

A ja mam 1,3 CFi z 93 roku taki 44KW to jakieś 60PS , no i ma przejechane 192tys i powiem ze jest ok.W silniku nic nie robiłem poza wymiana łancuszka rozrządu,a no i padl mi rozdzielacz zapłonu,Ostatnio jebła linka gazu ale poza tym to jest ok ,pali jakieś 9l po mieście jak sie chce byc bardziej dynamicznym,(zimą więcej) a jak tak na luziku po zakupy to pali z 8l na trasie przy ekonomicznej jeździe około 110Km/h to spala 6-7L max. Wiem że to nie to samo co Endura ale podobny, i tak samo klekocze . A no i ubezpieczenie 329zł za rok.

ja mam 1.3 1996. Na początku jaździł nim mój ojciec (na benzynie). Palił średnio 6,5 l. Bardzo oszczędny. Później ojciec założył gaz. Zobaczył że można jeździć taniej. Ja wtedy miłaem seata na gaz. Teraz ja jeżdźę tym esem. Mam przejechane 200 tyś i jestem zadowolony. Oczywiście zgadzam się z poprzednim kolegą, że silnik jest za słaby jak na masę samochodu (zwaszcza w trasie). Ale ja potrzebuję auta, które mnie zawiezie do pracy, do sklepu, do znajomych itp. I tu eskort sprawdza się w 100 %. Spalanie gazu. 8,5 trasa, 9,5 miasto. Jeżdźę nim codziennie i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.