Tempomat w benzynie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć i witam.
Mam omesie z 2001r. z silnikiem 2,2 benzyna(Y22XE).
Jest to sinkik z elektroniczną regulacją przepustnicy(czy jakoś tak to się nazywa, ew. poprawcie mnie).
Chciałbym sobie założyć tempomat(wiem, że nie ma za dużo u nas dróg nadających się do jeżdżenia na tempomacie, ale to druga sprawa).
Wiem, że pod osłoną kolumny kierowniczej mam wtyczkę do tempomatu, przysisk przy hamulcu na cztery przewody, przy sprzęgle wisi wtyka z 2 przewodami do tempomatu jak mniemam(z tego co przeczytałem na początku można zewrzeć na stałe puki nie kupię wyłacznika-nie będzie się wyłączał tempomat).
Zadnego sterowania z cięgłem nie potrzebuje, więc to pod maską odpada.
W jednym oplu powiedzieli mi że trzeba sprawdzić jaki mam sterownik tempomatu (chyba chodzi o program, nie wiem czy tylko uaktywnienie, czy przeprogramowanie- jak klient nie wie to więcej można od niego wydrzeć).
Spytałem się o sprawdzenie tempomatu w serwisie bliżej gdzie mieszkam, trafiłem na jakiegoś nowego gościa(wcześniej niec na ten temat nie wiedzieli), to mi powiedział, że trzeba sprawdzić, czy są przewody do licznika do jakiejś kontrolki, czy diody, nie do końca wiem o co mu chodziło, ale sprawiał wrażenie, że się na tym zna. Za sprawdzenie chcą 60zł. nie wiem czy warto jechać na samo sprawdzenie.
Napiszcie co wiecie na ten temat, może ktoś zakładał tempomat w takiej, lub podobnej omedze. Według mnie fizycznie potrzebna jest manetka i wyłacznik do sprzęgła, a co z resztą???

Kolego jak jesteś z Głogowa to daruj sobie ASO i śmigaj do AUTO KRZYCH za mostem na Leszno pierwsza w lewo a dalej to masz znaki. Gość jest moim zdaniem najlepszy jeśli chodzi o OMEGI i naprawdę nie drogi

Dobrze ich znam, ostatnio bardzo często u nich bywałem. znają siędobrze na omegach, ale o tempomacie przy takim silniku jeszcze nie wiele wiedzą. Jest w kompie opcja "elektroniczna regulacja prędkości", ale aby w to wejść, np. żeby modyfikować może to trzeba mieć kluch oploski do techa. Czy ma ktoś taki oprócz w serwisie opla?

W tej wersji silnika nie ma osobnego tempomatu, te funkcje realizuje sterownik silnika, ale nie zawsze jego oprogramowanie zawiera odpowiednie funkcje. Może się okazać że trzeba wgrać inny soft do sterownika silnika zawierający obsługę tempomatu. Operacja powinna być znana każdemu szanującemu się ASO ponieważ update oprogramowania jeżeli istnieje nowsze zalecany jest przy każdej wizycie gwarancyjnej.

Czyli jakie są opcje.
Może być że:
Założe manetkę i bedzie śmigało,
lub trzeba będzie uaktywnić tempomat w oplu,
lub wggrać nowy soft do sterownika silnika?
Mogą być jeszcze jakieśinne problemy?
Co z przewodem do licznika, który trzeba sprawdzić, czy jest bo nie będzie działał tempomat(może chodzi o pomiar prędkości?
Czy mógłbym to sam sprawdzić, wyciągnąć licznik to nie problem, wczoraj wymieniałem żarówki. Czy ma ktoś schematy, lub opisy wyprowadzeń licznika?
Dzięki actom za wypowiedź, z tego co piszesz wydaje się to całkiem proste i chyba warto się w to pobawić i założyć tempomat .

Pozdrawiam.

Cytat:
2006-09-16 14:28:44, Feather pisze:
chyba warto się w to pobawić i założyć tempomat . Pozdrawiam.

no dla samego faktu posiadania

bo uzywany pewnie będzie przez pierwszy miesiąc (jako nowa zabawka)

fun jest przy ASB (od 50 do v-max mozna uzywac tylko hamulca i przyciskow tempomatu) ...ale tez tylko przez miesiac

IMO tempomat to nie jest wypas za ktory dalbym sie pociac ma też pewna wade - potwornie spowalnia czas reakcji w sytuacjach "podbramkowych"

Cytat:
no dla samego faktu posiadania

zawsze można powiedzieć, a twój tempomat ma? Nie?!

UUUUUU Panie , to NIC nie ma

Witam mam pytanie odnośnie tego co może być przyczyną że tempomat raz działa a innym razem nie? czy może jest to wina jakiegoś czujnika czy coś w tym stylu, może to być wina którejś krańcówki (przy sprzęgle lub chamulcu). czsami działa normalnie a czsami nie chce działać ale gdzieś jak zmieniam biegi to przychamuję i zaczyna działać co powinienem sprawdzić. proszę o pomoc. Pozdrawiam