ABS - Lantra 1996

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam następujący problem z ABS, jakiś czas temu (około pół roku) zuważyłem że nie za każdym odpalniem auta załancza się ABS, wystarczyło na chwile wyłączyć i uruchomić auto i na ogół było ok. Od około 2 tygodni ABS wcale się nie uaktywnia. I oto pytanie do klubowiczów. Czy moze być to spowodowane i jak "uleczyć" moje auto ?

P.S.
Sprawa o tyle poważna że już zdążyłem zaliczyć dzwonek - brak ABS zaskoczył mnie, a reszta to: wymiana leflektroa, kirunku i blacharz.

Pozdrawiam

Witam!
U mnie w Lantrze kombi też raz na kilkanaście (a może nawet kilkadziesiąt razy) kontrolka ABS nie gaśnie.
Po jakimś czasie po kupnie auta ABS przestał działać. Okazało się, iż połączenia kabli w czarnej skrzynce nad prawym (po stronie pasażera) nadkolem (czyli trzeba ściągnąć plastikowe nadkole, by ją zobaczyć) były skorodowane, pokryte zielonym nalotem, a jeden kabel urwany. Po zlutowaniu i oczyszczeniu połączeń ABS dłuższy czas pracował BEZ ŻADNYCH niespodzianek. Teraz zachowuje się tak, jak wspomniałem wcześniej.
Może ta informacja pomoże.
Pozdrawiam
Michał

witam,

Koniecznie sprawdź przewody, to jest najczęstsza usterka.
pzdr
pgr

Dzieki za info. Juz wczoraj tam próbowałem się dostać przez nadkole, ale jednak musze zdemontować osłone. Mam nadzieje że skończy się na przewodach i stykacha, a nie na wymianie ABS.