Cyfrowka czy lustrzanka??? hmmmmm...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

takie pytanko do specow od fotografii...
co mozecie mi polecic... planuej wydac ok 2000zl na fajny aparat... i tu dylemat... bo nei wiem czy inwestowac w lustrzanke... czy kupic wypasiona cyfrowke...

jedno co bym chcial to obracany wyswietacz... no a parametry ogolne... jak najlepsze... ))

co polecacie???

Pozdrawiam

ETomek

Nie znam sie na tym, ale lustrzanka też może być cyfrowa, więc chyba źle postawione pytanie...
Pzdr. P.

Kup wypasioną cyfrową lustrzanke.

Dwa założenia:

1) Rozumiem że mówimy o lustrzance analogowej
2) Nie jesteś fanatykiem fotografii tolerującym tylko sprzet tradycyjny.

Polecam Ci dobrą cyfrówkę, konkretnie ten model Olympusa:

http://allegro.pl/item100286127_olympus_sp_500_1gb_xd_akku_ladfut_nowosc_gw24mc.html

Aparat, ładowarka, aku, 1GB karta, gw. na 24mce i to wszystko za niecła 1500 zł.

Jego poprzednik jest sprawdzony przeze mnie i Łukasza Gajera.

hmmmm...

fakt pytanko troche zle postawione... lustrznaka mial by byc rowniez cyfrowa...

ale... hm... no wlasnie ale... sporo tych parametrow... w weekend podesle kilka linkow bo qrcze ciezko znalezc cos wlasnei z obracanym wyswietlaczem a to musi byc

to chyba pomoże

LINK

A tak na marginesie - czym się różni lustrzanka, od normalnego aparatu (oprócz tego, że ma lustro i widzi odwrotnie... )?
Czy ten fakt powoduje np. lepszą jakośc obrazu?
Pozdr. P.

P.S. Łukasz G. do tablicy!!!!

tak, lustrzanki tradycyjne o dobrej jakosci beda mialy ZAWSZE najlepsza jakosc obrazu...

ja polecam nowego FUJI 5600, mam od niedawna (wzialem sobie do testow) i aparat spisuje sie REWELACYJNIE a wylapac go mozna juz za 1100 jak sie ktos postara (sklepowo 1500) ...

Cytat:
2006-05-05 12:15:36, pyrekcb pisze:
A tak na marginesie - czym się różni lustrzanka, od normalnego aparatu (oprócz tego, że ma lustro i widzi odwrotnie... )? Czy ten fakt powoduje np. lepszą jakośc obrazu? Pozdr. P. P.S. Łukasz G. do tablicy!!!!

tu masz odpowiedź

LINK

Cytat:
2006-05-05 12:15:36, pyrekcb pisze:
A tak na marginesie - czym się różni lustrzanka, od normalnego aparatu (oprócz tego, że ma lustro i widzi odwrotnie... )? Czy ten fakt powoduje np. lepszą jakośc obrazu? Pozdr. P. P.S. Łukasz G. do tablicy!!!!

wszystko zależy od OPTYKI

jak jest słaba optyka w cyfrowej lustrzance to zdjęcie będzie gorsze niż z tzw kompakta.....

a co do pytania co lepiej kupić....

za ok 2 kzł kupisz canona 300D z raczej kiepską optyką.... jeżeli masz ok drugie tyle na lepszy obiektyw to może warto....

jeżeli wykorzystujesz aparat tylko amatorsko to raczej lustrzanka jest bez sensu ....

ponadto lustrzanka jest spora gabarytowo i ciężka.... więc mniej praktyczna np w czasie wycieczki...

po doświadczeniach z G3 moge polecić Ci jednego z następców...
klikkkkk

polecam zapoznać sie szczególnie z tą stroną

KLIKKK

Cytat:
2006-05-05 12:38:12, ireneusz pisze:
tu masz odpowiedź LINK

No, tego sie mogłem spodziewać - najwazniejszy jest efekt paralaksy przy ocenie aberracji....

A tak poważnie - dzięki za info!!!
P.

Na tej stronce można znaleźć wszystko na temat dowolnego aparatu. Testy, zdjecia porównawcze i nie tylko.

A tutaj są wyniki co z tych testów porównawczych wypadło najlepiej w jakiej kategorii.

Przed kupnem aparatu spędziłem ponad miesiąc na tej stronie

To jeszcze powiedzcie, która lustrzanka cyfrowa ma działający podczas robienia zdjęć wyswietlacz. Zresztą... który spec korzysta z wyświetlacza? Jak korzysta, to niech se kupi kompakta.

Cytat:
2006-05-05 12:49:26, pyrekcb pisze:
No, tego sie mogłem spodziewać - najwazniejszy jest efekt paralaksy przy ocenie aberracji.... A tak poważnie - dzięki za info!!! P.

W czasach fotografii tradycyjnej lustrzanka miała taką zaletę, że widok przez wizjer odpowiadał dokładnie temu, co pojawi się na fotce. Patrzyło się bowiem przez obiektyw. Dzięki temu miałeś kontrolę nad jasnością obiektywu (mniej więcej), ostrością i kadrowaniem. To JEDYNA zaleta lustrzanki w porównaniu z innym aparatem.
W dobie aparatów cyfrowych lustrzanka nie ma ŻADNYCH zalet w porównaniu z kompaktem. No może przesadziłem, bo realny widok zawsze będzie lepszy od nawet najlepszego wyświetlacza. Wszystko jest kwestią ceny. Dobry kompakt będzie lepszy od słabej lustrzanki.
Dla mnie obecnie najważenijsszym parametrem aparatu cyfrowego jest matryca - i wcale nie chodzi o wielkość, tylko o rodzaj. Tanie aparaty mają CCD, a drogie (czasem bardzo drogie) - CMOS, dzięki czemu nie mają szumu, są znacznie bardziej czułe i przez to jako jedyne nadają się do profesjonalnej fotografii. Na szczęście ceny spadają i ta technologia trafia pod strzechy.

Obecnie rozglądałbym się za aparatem jak najmniejszym - to zaleta nie do przecenienia. Do tego akumulator musi wytrzymywać co najmniej 500 zdjęć - inaczej trzeba oszczędzać, co zawsze jest kłopotliwe.
ciekawa propozycja to nowe panasoniki - kieszonkowy format i duży zoom.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2006-05-05 15:01:47 ]

... ahhhh tak czytam i czytam... i ... wszystko pieknie ladnie... testow multum, opinii na forach tez sporo... ale jak dochodzic czy jest obracamy wyswietlacz czy nie, z tego co widze maja to tylko pojedyncze sztuki i albo sa marne albo drogie jak cho...

a wiec na poczatek polecam ta stronke... <<>>

ja sie decyduje raczej napewno na Konice Minolte Dynax 5Dnie ma obracanego wyswietlacza... (wogole obracane sa tylko do 1,8cala wiec nedza) ale poza tym bdb parametry... co o niej sadzicie...???

A ja polecam ten serwis - da się taniej

Porównanie cen <--klik

Cytat:
2006-05-07 18:22:23, ETomek_GT pisze:
a wiec na poczatek polecam ta stronke... <<>> ja sie decyduje raczej napewno na Konice Minolte Dynax 5Dnie ma obracanego wyswietlacza... (wogole obracane sa tylko do 1,8cala wiec nedza) ale poza tym bdb parametry... co o niej sadzicie...???

wyświetlacz w lustrzance służy jedynie do podglądu zdjęć..... i obyś się nie zdziwił... ale w canonie 20D jest gorszy niż w G3

a jeżeli chcesz kupic lustrzanke.. to w podobnej cenie chyba lepszy będzie canon

ponadto Konica Minolta już nie istnieje... została wykupiona przez SONY..... więc niedługo te aparaty znikną z rynku w ogóle...

Mógłbym sporo napisać, ale nie mam tyle czasu. Wspominam tylko czasy, kiedy to o powodzeniu zdjęcia decydowała optyka, negatyw i oko fotografującego.
Teraz naprawdę cieżko coś doradzić, bo jest tyle parametrów, lepszech lub gorszych wykonań sprzętu, funkcji w menu itd.
CZasami nawet taki parametr jak cena sprzętu nie odpowiada jego lepszej jakości i potencjalnemu zadowoleniu nabywającego. Ciężko jest choćby częściowo samemu sprawdzić to, co piszą w różnych periodykach na temat konkretnych modeli. Kiedy kupujemy konkretny egzemplarz zawsze dręczy nas myśl ( przynajmniej mnie), czy inny egzemplarze nie chodzi lepiej.
Najważniejsze abyś zdefiniował konkretnie czego oczekujesz od aparatu, jakich funkcji i parametrów, jakie nie są Ci potrzebne. Nie daj się łapać na jakieś nietypowe bajery, bo prawdopodobnie nigdy z nich nie skorzystasz, a przysłonią Ci one faktyczne parametry sprzętu.

Nie będe podawał konkretnych modeli czy producentów, bo mam "skrzywienie zawodowe" i obracam się raczej wokół sprzętu profesjonalnego. Jeśli ktoś prosi mnie o opinię nt konkretnego modelu czy egzemlarza, to zawsze moze liczyć na pomoc.

Powiem szczerze, ze jak idę robić jakiś ślub czy komunię to nadal pewniej czuje się z "analogiem" (najcześciej jest to Nikon F-90 lub 100 z Metz'em), cyfrówka widzi świat zupełnie innaczej niż negatyw.

Cytat:

wyświetlacz w lustrzance służy jedynie do podglądu zdjęć..... i obyś się nie zdziwił...

co masz na mysli???

Cytat:
a jeżeli chcesz kupic lustrzanke.. to w podobnej cenie chyba lepszy będzie canon

fajna i tez go ogladalem ale ma maly wyswietlacz...

Cytat:
Mógłbym sporo napisać, ale nie mam tyle czasu. Wspominam tylko czasy, kiedy to o powodzeniu zdjęcia decydowała optyka, negatyw i oko fotografującego.
Teraz naprawdę cieżko coś doradzić, bo jest tyle parametrów, lepszech lub gorszych wykonań sprzętu, funkcji w menu itd.
CZasami nawet taki parametr jak cena sprzętu nie odpowiada jego lepszej jakości i potencjalnemu zadowoleniu nabywającego. Ciężko jest choćby częściowo samemu sprawdzić to, co piszą w różnych periodykach na temat konkretnych modeli. Kiedy kupujemy konkretny egzemplarz zawsze dręczy nas myśl ( przynajmniej mnie), czy inny egzemplarze nie chodzi lepiej.
Najważniejsze abyś zdefiniował konkretnie czego oczekujesz od aparatu, jakich funkcji i parametrów, jakie nie są Ci potrzebne. Nie daj się łapać na jakieś nietypowe bajery, bo prawdopodobnie nigdy z nich nie skorzystasz, a przysłonią Ci one faktyczne parametry sprzętu.

Nie będe podawał konkretnych modeli czy producentów, bo mam "skrzywienie zawodowe" i obracam się raczej wokół sprzętu profesjonalnego. Jeśli ktoś prosi mnie o opinię nt konkretnego modelu czy egzemlarza, to zawsze moze liczyć na pomoc.

Powiem szczerze, ze jak idę robić jakiś ślub czy komunię to nadal pewniej czuje się z "analogiem" (najcześciej jest to Nikon F-90 lub 100 z Metz'em), cyfrówka widzi świat zupełnie innaczej niż negatyw.

coz... przeznaczam ok 2500zl ... musi byc wyswietlacz 2,5 badz wiecej, ma sie latwo stroic, i byc szybki,... wiecej wymagan nie mam...