MotoNews.pl

Małe ogniska rdzy. Jak i czym walczyc ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
na styku nadkoli i błotnika tylnego ("kant" zwrocony ku ziemi przy samym kole) zauwazylem male ogniska rdzy (punktowe), takze przy drzwiach jest miejsce gdzie odpadl lakier (2cm) i jest tam rdza.
Czy ktos moze mi poradzic czego uzyc, zeby to szybko i latwo zabezpieczyc poki sucho ?

Czy lepiej uzyc czegos bezposrednio na rdze (ktore polecacie Brunox czy stalohron, cortanin ??) czy moze lepiej podczyscic to papierkiem wtedy bawic sie w jakis podklad i kolor ??

klik
Czy podany w linku stalochron mozna uzyc na rdze nie pokrywajac juz pozniej go niczym ?? Widze, ze mozna sobie dobrac pod kolor nadwozia

Moze ktos juz przeprowadzal taki niewinny zabieg.
A moze ktos napisze co by zrobil pokolei na moim miejscu
Bede wdzieczny za porady i srodki jakich uzyc (nazwy) i jakie kroki podjac by wytrzymalo to jakis czas. Ogniska sa naprawde jeszcze niewielkie i dobrze by odbylo sie to poki co po najmnieszych kosztach.

[ wiadomość edytowana przez: penny_pl dnia 2006-08-24 17:29:55 ]

Wlasnie mam za soba pozbywanie sie rdzy z swojego graciszka.

Po pierwsze miejsca z wypryskami czyscisz starannie do golej blachy papierem sciernym.
Nastepnie odtluszczasz np rozpuszczalnikiem extrakcyjnym.
Kolejnym krokiem bedzie zabezpieczenie oczyszczonej powierzchni srodkiem wiążącym rdze. Ja uzywalem Bronux.

Kiedy srodek juz wyschnie odtluszczasz tą powierzchnie i szpachlujesz.
Zaschnieta szpachle polerujesz odpowiednio drobnym papierem sciernym. Tak by byla idealnie gladka i rowna z lakierem samochodowym.

Teraz mozesz przystapic do malowania. W dobrym sklepie samochodowym mozna kupic farba komputerowa dobierana pod kolor twojego autka. Nanosisz kilka warst farby.
Na wyschnieta farbe mozesz jeszcze dac lakier bezbarwny.

A ja mam takie pytania odnośnie malowania. Na aucie mam farbe niebieski metalik, perła. I jak mam to malować? U mnie problem jest identyczny, na kancie nadkola jest 2cm ognisko rdzy. Mam to na koniec pomalowac malutkim pędzelkiem, czy kompresorem? A może cały element psiknąc??

MaRio-sKaTe : W dobrych sklepach z farbami samochodowymi dobieraja kolor farby komputerowo. Farbe sprzedadza zapakowana w puszke lub nabijaja w spray. Na miejsca widoczne najlepiej kupic spray. tu masz taka oferte przykladowa klik Lakier nanosisz kilka razy w odstepach 15min. Nastepnie dajesz lakier samochodowy bezbarwny.