Kupno laptopa - nie znam się - doradźcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak do 3tys pln... (używka mnie nie interesuje)
...nie musi to być jakiś super wypas...
...nie musi mieć wielkiego dysku i super szybkiego procka...
najważniejsze jest dla mnie to aby miał ekran większy niż 17 cali (są takie wogóle?) i DVD (niekoniecznie nagrywarkę)
na kompach się znam... ale z laptopami nigdy wcześniej nie miałem do czynienia... w sumie laptop od kompa niewiele się różni, ale jak tak przeglądam oferty to kompletnie nic mi nie mówią nazwy firm które je produkują... na jakie marki warto zwrócić uwagę?
czy wogóle na coś innego
(poza parametrami procesora, karty grafiki, pamięci operacyjnej, pojemności dysku i wielkośći ekranu)
należy zwracać uwagę?
czy w laptopach występują jakieś "typowe" usterki?

W cenie do 3 tys. nie da się kupić nowego laptopa z ekranem 17" lub większym (zaczynają się od 5 tys.). Zresztą 15,4 w WXGA (ekran panoramiczny) z pewnością by Ci wystarczyło.
Najlepiej sprzęt firmy Asus lub HP Compaq (24 miesiące gwarancji w laptopach to minimum). W Asusie za cenę 3 tys. masz wbudowaną kamerę, mikrofon, panoramiczny ekran, firewire, lpt, irda, karta wifi, torba i mysz Asus, win XP i 8 komorowa bateria. Sam sprzedałem kilka takich i klienci są bardzo zadowoleni. Szczerze polecam

Jeśli idzie o duże i mocne, to tutaj masz prawdziwego potwora, nawet serwer na nim postawisz.
dzikie.net/index.php?news=4535

tez mi sie zdaje ze matryca 15,4 spokojnie zadowoli Twoje potrzeby...
zastanow Ci jak bardzo zalezy Ci na baterii, mi nigdy na niej nie zalezalo, ale sa duze roznice w czasie pracy...
nagrywarka dvd to juz standard, postaraj sie zeby laptom mial 512mb, bo wg mnie to przesada te sprzety z 512...
pzdr

a ja ci plecam Fujitsu Siemensa Amilo Pro - takiego używam, procek Centrino 1,6G bateria trzyma ok 4 g., wifi, 60gb hhd, porządny sprzęt i spokojnie się zmieścisz w tej cenie

Cytat:
W cenie do 3 tys. nie da się kupić nowego laptopa z ekranem 17" lub większym (zaczynają się od 5 tys.)

uuu... to wielka szkoda... 5 tys. na laptopa nie wydam...
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak 15,4...

[ wiadomość edytowana przez: ŁUKASZ_GAJER dnia 2006-06-10 23:14:49 ]

elChopin dobrze mowi... rowniez polecam Fujitsu Siemensa... moze w testach nie wypada jakos super... ale z testami to wiadomo jak jest...
ja mam Amilo od 3 lat... i jest oki...

jedno co polecam to kup sobie laptopa z prockiem Centrino... ma to taki plus ze bateria potrzyma Ci ok 4-5 h a nie jak w innych 2...

ja za 1900pln kupilem 2 tygodnie temu laptopa Optimus z ekranem 15 cali, proc 1,4 celeron M 1MB cache, dysk 40gb, 256 ddr ram, nagrywarka dvd, karta graf 64mb i jak za tak male pieniadze to jestem bardzo zadowolony

Jeśli chodzi o TOP CLASS laptopowe:

1) IBM, HP, Toshiba

2) ASUS, Fuijtsu-Siemens

3) ACER

Reszty nawet nie warto rozważać (GERICOM i spółka)...

Ja też właśnie zastanawiam się na laptokiem, moim zdaniem najlepsze Ptoki robi IBM, ale nie posiadają one najlepszego współczynnika ceny/możliwości.
Trzeba sporo wydać żeby mieć coś dobrego.
Wydaje mi się że najlepszą ceną do możliwościami przy dobrym wykonaniu może pochwalić się HP.

I NIE KUPUJ W MARKERACH- wiecznie są problemy potem

Ja planuję kupić takiego po wakacjach. Model wszedł na rynek miesiąc temu, zdaje się, że przy tej cenie, parametrach i marce jest skazany na sukces. (w cenie ma win xp home !)

A tu link: IBM / LENOVO - <--klik

Cytat:
I NIE KUPUJ W MARKERACH- wiecznie są problemy potem

tak... wiem coś o tym... brat kupił w Electro World'zie kompa z jakiejś tam promocji... wyposażenie jak za taką cenę było super... ale teraz non-stop coś się jebie...

Pobuszuj sobie na stronie Skąpca - tej z odpowiedzi Michała.
Ja kupiłem acera w Agito.pl - wtedy miał na mój model najlepszą cenę, a do tego pewność potwierdzona przez kilku moich znajomych.
Pozdr P.

ale tak szczerze mowiac lukasz to cie nie rozumiem..po co w ogole pomyslales o laptopie z 17?? w jakim celu kupujesz laptopa? do ogladania filmow?

przeciez laptop sila rzeczy zostal stworzony zeby byl mobilny..czyli nie za duzy

a propos markowych sprzetow..to pracuje w firmie na takim wygladajacym za zabytek IBM T40 chyba...wyglada jakby mial sie za chwile rozpasc..ale szczerze mowiac im dluzej go uzywam tym bardziej mi sie podoba..wszedlem wiec ktoregos dnia na allegro zeby zobaczy czy za jakies 1500zl nie daloby sie takiej uzywki poleasingowej kupic..i co? i okazuje sie ze chodza po 3tys

co do nowych w sensownych cenach to polecam fujitsu-siemens

A wogóle to potrzebujesz laptoka? Czy chcesz mieć tylko komputer? Bo poza mobilnością laptoka więcej zalet on nie ma.

w pracy mam ibm'a laptopa z prockiem 2 ghz, 1gb ramu a wyglada jakby mial 10 lat, w srodku ma tytanowa rame i mozesz po nim skakac a sie nic nie stanie- koszt takiego cudenka to 12 tys pln

Cytat:
2006-06-12 08:32:51, Outcast pisze:
w pracy mam ibm'a laptopa z prockiem 2 ghz, 1gb ramu a wyglada jakby mial 10 lat, w srodku ma tytanowa rame i mozesz po nim skakac a sie nic nie stanie- koszt takiego cudenka to 12 tys pln

Większość modeli IBMa ma tytanowe obudowy, dlatego to taki HI-END (cenowy też).

Wygląd jest klasyczny, ale według mnie to zaleta

Cytat:
2006-06-12 07:48:23, piotr_ek pisze:
A wogóle to potrzebujesz laptoka? Czy chcesz mieć tylko komputer? Bo poza mobilnością laptoka więcej zalet on nie ma.

...zajmuje zdecydowanie mniej miejsca....

Cytat:
2006-06-12 09:22:10, pyrekcb pisze:
...zajmuje zdecydowanie mniej miejsca....

i to koniec, ja ze stacjonarnego kompa nie zrezygnuję.
Laptoki mają kijowe karty graficzne i nienajlepsze monitory, a to nie koniec wad, tak jak ktoś napisał tu chodzi o mobliność.

Cytat:
2006-06-12 09:34:41, -JACO- pisze:
a to nie koniec wad, tak jak ktoś napisał tu chodzi o mobliność.

I jeszcze jedna wada... jak coś padnie po gwarancji (a zapewne padnie, bo to zwykle marna chińszczyzna) to nie będziesz wymieniał/naprawiał, tylko sprzedasz laptoka po cenie złomu. Bo albo elementu już nigdzie nie znajdziesz, albo w takiej cenie, że bez kredytu się nie obejdzie.
A stacjonarny PeCet... padnie nagrywarka... za drobne kupujesz nową.