| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-07 10:52:06 Czesc, pojawily sie problemy w moim MV6.
Zaczelo sie od komunikatu coolant level, teoretycznie prosta sprawa, dolalem wody i mialem nadzieje ze to wszystko. Niestety, po okolo 300km komunikat znow powrocil a w zbiorniczku susza...
Na postoju zadnych wyciekow nie moge zlokalizowac, stan oleju w silniku nie zwiekszyl sie po dolewaniu wody, nie paruje tez z wydechu.. Czy spotykaliscie sie z takime problemem? Co moge w domowych warunkach sprawdzic? Pozdrawiam |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2006-07-07 11:01:15 temat był wałkowany ze sto razy
u mnie skończyło się to wymianą silnika poczytaj wcześniejsze wątki, użyj wyszukiwarki ehhhh jak się wkurze to wywale ten wątek |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-07 11:05:08 Przegladalem archiwum pod katem tego komunikatu z komputera i nic ciekawego nie znalazlem. Sugerujesz ze to jest uszczelka pod glowica?
pzdr |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2006-07-07 11:09:09 http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=54376&c=0&hq=znikaj%B1cy+p%B3yn&f=9
myśl są inne określenia na ten problem choć by "znikający płyn" |
profil-usunięty | 2006-07-07 11:10:45 |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-07 11:18:58 Dziekuje.
pzdr |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2006-07-07 11:43:29 Mialem ostatnio to samo - w ciągu tygodnia ubywal litr plynu.
Gdyby nie nagla "eskalacja" problemu nie namierzylbym wycieku i pewnie zwalilbym na uszczelke. Okazalo sie, ze winowajca byl zawor podcisnieniowy od nagrzewnicy. Taki plastikowy czarny grzyb z 3-ma wyprowadzeniami znajdujacy sie z tylu za silnikiem po lewej stronie. Do dobrego dostepu w v6 niezbedne jest zdjecie podszybia. Puszczal tak subtelnie, ze nie obserwowalem wycieku pod autem. |
Res best memory O-ka | 2006-07-07 12:33:57
dARTi to przelazło ze mnie na Ciebie pamiętasz naszą rozmowę w 2 tyg po zlocie |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-07 12:34:17 Co to jest podszybie?
Czy mozna w jakis sposob wykluczyc uszkodzona uszczelke? ZTCW mozna w jakis sposob sprawdzic te szczelnosc sprawdzajac zawartosc tlenku wegla w plynie chlodniczym. To prawda? Pozdrawiam |
Res best memory O-ka | 2006-07-07 12:50:11 podszybie jest pod szybą jak sama nazwa wskazuje
wjedź na kanał , jeszcze nie widziałem aby ktoś naprawił auto na odległość |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2006-07-07 13:58:54
mozna wykluczyc... ale nie napewno
jedz do aso tam za pare zlotych zrobia test na obecnosc CO2 w ukl chlodzenia i ... no cuz pewnie wykryja jakas obecnosc i powiedza ze moga sie podjac wymiany uszczelki/lek ja sie dalem zrobic w kanal bo byl CO2 w ukladzie w "sladowych" ilosciach. Mechanik zerwal glowice i stwierdzil ze uszczelka byla w stanie idealnym . Po wymianie nadal znikala woda. Okazalo sie ze pod wplywem wys cisnienia w ukladze rozszczelniala sie plastikowa czesc chlodnicy i tamtedy wywalolo wode
szczesliwie to bylo poczciwe C20NE wiec koszty śmieszne |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-07-07 14:24:54 Test zrobiony, obecnosci CO2 w ukladzie brak.. :/
Gdzie w okolicach wawy mozna wstawic samochod na sprawdzenie szczelnosci ukladu chlodzenia? Niby kanal mam pod domem w garazu, ale jakos nie chce ryzykowac siedzenia kilkunastu minut w dziurze z odpalonym silnikiem i spalinami. Bo nie chce zebyscie o mnie sluchali w TVN Uwaga
Pozdrawiam |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2006-07-07 14:50:40 jak masz kompresor to wystarczy zdjac rurke odpowietrzajaca ze zbiornika wyrownawczego i zacisnac ja na pistolecie od kompresora, dziurke w zbiorniku zatkac paluchem, sypnac ze 2 atmosfery i sluchac / patrzec gdzie syczy / ciurka ![]() |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-08-24 09:31:04 Wymienilem zawor ten z tylu silnika i juz jest cacy
Dzieki za pomoc Zdro! |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2006-08-24 09:51:08 Witam
Też mi się pojawił jakiś wyciek płynu chłodzącego i to gdzieś za silnikiem. Wycieka sporadycznie (na tydzień jazdy w jednym dniu ubędzie ok. 250ml a reszta dni nic) ale wkurza Nie wiem dokładnie skąd wycieka , ale zauważyłem , że wyciakając skapuje na wydech w okolice lewej (bliżej kierowcy) sondy lambda ,gdzie jest spalane i wychodząc z samochodu już wiem w danym momencie po zapachu, że należy dolać płynu. Moje pytanko to czy to będzie ten zawór "grzyb" czy raczej inna bajka?? Pozdrawiam |
profil-usunięty | 2006-08-24 10:01:07
Pewnie to ten zawór. Miałem dokładnie takie same objawy jak Ty. Wymiana zaworu rozwiązała problem. |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-08-24 15:36:16
Mialem to samo. Lecialo powolutku, ale jak koncu zaczelo sie lac jak z kranu ze pod autem byla kaluza to zaskoczylem w czym rzecz. |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2006-08-24 19:35:00
Tzn wymieniles ten zawor od nagrzewnicy, o ktorym mowa wczesniej? |