Coolant level

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc, pojawily sie problemy w moim MV6.
Zaczelo sie od komunikatu coolant level, teoretycznie prosta sprawa, dolalem wody i mialem nadzieje ze to wszystko. Niestety, po okolo 300km komunikat znow powrocil a w zbiorniczku susza...

Na postoju zadnych wyciekow nie moge zlokalizowac, stan oleju w silniku nie zwiekszyl sie po dolewaniu wody, nie paruje tez z wydechu..

Czy spotykaliscie sie z takime problemem? Co moge w domowych warunkach sprawdzic?

Pozdrawiam

temat był wałkowany ze sto razy

u mnie skończyło się to wymianą silnika

poczytaj wcześniejsze wątki, użyj wyszukiwarki ehhhh

jak się wkurze to wywale ten wątek

Przegladalem archiwum pod katem tego komunikatu z komputera i nic ciekawego nie znalazlem. Sugerujesz ze to jest uszczelka pod glowica?

pzdr

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=54376&c=0&hq=znikaj%B1cy+p%B3yn&f=9

myśl
są inne określenia na ten problem choć by "znikający płyn"

Poszukaj pod kątem ubywania płynu chłodniczego.
W ramach promocji 2 linki

Klik 1
Klik 2

EDIT: Cholera, Rysiu był szybszy

[ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2006-07-07 11:11:17 ]

Dziekuje.

pzdr

Mialem ostatnio to samo - w ciągu tygodnia ubywal litr plynu.

Gdyby nie nagla "eskalacja" problemu nie namierzylbym wycieku i pewnie zwalilbym na uszczelke.

Okazalo sie, ze winowajca byl zawor podcisnieniowy od nagrzewnicy.

Taki plastikowy czarny grzyb z 3-ma wyprowadzeniami znajdujacy sie z tylu za silnikiem po lewej stronie. Do dobrego dostepu w v6 niezbedne jest zdjecie podszybia. Puszczal tak subtelnie, ze nie obserwowalem wycieku pod autem.

Cytat:
Taki plastikowy czarny grzyb z 3-ma wyprowadzeniami znajdujacy sie z tylu za silnikiem po lewej stronie. Do dobrego dostepu w v6 niezbedne jest zdjecie podszybia. Puszczal tak subtelnie, ze nie obserwowalem wycieku pod autem.

Zgadzam się , u mnie też pociekał, wypatrzyłem go dopiero z kanału.
Pod spodem ma małą dziureczkę , która zabrudziła sie płynem.

Cytat:
Okazalo sie, ze winowajca byl zawor podcisnieniowy od nagrzewnicy.

dARTi to przelazło ze mnie na Ciebie pamiętasz naszą rozmowę w 2 tyg po zlocie

Co to jest podszybie?

Czy mozna w jakis sposob wykluczyc uszkodzona uszczelke? ZTCW mozna w jakis sposob sprawdzic te szczelnosc sprawdzajac zawartosc tlenku wegla w plynie chlodniczym. To prawda?

Pozdrawiam

podszybie jest pod szybą jak sama nazwa wskazuje

wjedź na kanał , jeszcze nie widziałem aby ktoś naprawił auto na odległość

Cytat:
2006-07-07 12:34:17, katan pisze:
Co to jest podszybie? Czy mozna w jakis sposob wykluczyc uszkodzona uszczelke? ZTCW mozna w jakis sposob sprawdzic te szczelnosc sprawdzajac zawartosc tlenku wegla w plynie chlodniczym. To prawda? Pozdrawiam

mozna wykluczyc... ale nie napewno
jedz do aso tam za pare zlotych zrobia test na obecnosc CO2 w ukl chlodzenia i ... no cuz pewnie wykryja jakas obecnosc i powiedza ze moga sie podjac wymiany uszczelki/lek

ja sie dalem zrobic w kanal bo byl CO2 w ukladzie w "sladowych" ilosciach. Mechanik zerwal glowice i stwierdzil ze uszczelka byla w stanie idealnym . Po wymianie nadal znikala woda. Okazalo sie ze pod wplywem wys cisnienia w ukladze rozszczelniala sie plastikowa czesc chlodnicy i tamtedy wywalolo wode

szczesliwie to bylo poczciwe C20NE wiec koszty śmieszne

Test zrobiony, obecnosci CO2 w ukladzie brak.. :/

Gdzie w okolicach wawy mozna wstawic samochod na sprawdzenie szczelnosci ukladu chlodzenia? Niby kanal mam pod domem w garazu, ale jakos nie chce ryzykowac siedzenia kilkunastu minut w dziurze z odpalonym silnikiem i spalinami. Bo nie chce zebyscie o mnie sluchali w TVN Uwaga

Pozdrawiam

jak masz kompresor to wystarczy zdjac rurke odpowietrzajaca ze zbiornika wyrownawczego i zacisnac ja na pistolecie od kompresora, dziurke w zbiorniku zatkac paluchem, sypnac ze 2 atmosfery i sluchac / patrzec gdzie syczy / ciurka

Wymienilem zawor ten z tylu silnika i juz jest cacy

Dzieki za pomoc

Zdro!

Witam

Też mi się pojawił jakiś wyciek płynu chłodzącego i to gdzieś za silnikiem. Wycieka sporadycznie (na tydzień jazdy w jednym dniu ubędzie ok. 250ml a reszta dni nic) ale wkurza
Nie wiem dokładnie skąd wycieka , ale zauważyłem , że wyciakając skapuje na wydech w okolice lewej (bliżej kierowcy) sondy lambda ,gdzie jest spalane i wychodząc z samochodu już wiem w danym momencie po zapachu, że należy dolać płynu.
Moje pytanko to czy to będzie ten zawór "grzyb" czy raczej inna bajka??

Pozdrawiam

Cytat:
2006-08-24 09:51:08, ROBERTHO pisze:
Witam Też mi się pojawił jakiś wyciek płynu chłodzącego i to gdzieś za silnikiem. Wycieka sporadycznie (na tydzień jazdy w jednym dniu ubędzie ok. 250ml a reszta dni nic) ale wkurza Nie wiem dokładnie skąd wycieka , ale zauważyłem , że wyciakając skapuje na wydech w okolice lewej (bliżej kierowcy) sondy lambda ,gdzie jest spalane i wychodząc z samochodu już wiem w danym momencie po zapachu, że należy dolać płynu. Moje pytanko to czy to będzie ten zawór "grzyb" czy raczej inna bajka?? Pozdrawiam

Pewnie to ten zawór. Miałem dokładnie takie same objawy jak Ty. Wymiana zaworu rozwiązała problem.

Cytat:
2006-07-07 11:43:29, dARTi pisze:
Mialem ostatnio to samo - w ciągu tygodnia ubywal litr plynu. Gdyby nie nagla "eskalacja" problemu nie namierzylbym wycieku i pewnie zwalilbym na uszczelke. Okazalo sie, ze winowajca byl zawor podcisnieniowy od nagrzewnicy. Taki plastikowy czarny grzyb z 3-ma wyprowadzeniami znajdujacy sie z tylu za silnikiem po lewej stronie. Do dobrego dostepu w v6 niezbedne jest zdjecie podszybia. Puszczal tak subtelnie, ze nie obserwowalem wycieku pod autem.

Mialem to samo.

Lecialo powolutku, ale jak koncu zaczelo sie lac jak z kranu ze pod autem byla kaluza to zaskoczylem w czym rzecz.

Cytat:
2006-08-24 09:31:04, katan pisze:
Wymienilem zawor ten z tylu silnika i juz jest cacy

Tzn wymieniles ten zawor od nagrzewnicy, o ktorym mowa wczesniej?