Nie odpala na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam polonez 1,6 gli (jednopunkt wtrysk), gaz lovato z kompem stag2 przełącza sie automat. przy 3200 obr/min. Od niedawna auto gaśnie mi po przejechaniu ok.800 m na bezynie i nie chce odpalic ani na benz. ani na gazie. Poprostu przestaje swiecic sie kontrolka od wtrysku. czy moze zamazac benzyna i dlaczego nie pali na gazie?

prawdopodobnie spowodowane to jest niskim stanem płynu chłodzącego lub zapowietrzonym układem chłodzenia. Nie dogrzany reduktor powoduje przedostawanie sie gazoliny która wcześniej zamarza - i mieszanie się jej z benzyną... mieszanka staje sie za bogata i auto milczy . W takim przypadku należy odczekac chwile aż gaz odparuje i ponownie spróbować uruchomić silnik na benzynie... a docelowo uzupełnć płyny i odpowietrzyć ukł. chłodzący.

płyny mam wporządku, a w jaki sposób odpowietrzyc uklad chlodzenia?

dzięki za dobre rady. auto gasło ponieważ był przetarty kabelek na tablicy i raz łączył a raz nie.

To może teraz ja Problem dotyczy samochodu polonez Caro Plus, wtrysk jednopunktowy. Po zgaszeniu go na gorącym silniku i próbie uruchomienia za minutę może dwie nie można go odpalić z gazu (nie wiem jak na benzynie bo pompa nie chodzi). Jak stoi nieco dłużej (ok. 10 minut) pali prawie od dotyku. Co w nim jest nie tak? Wszystkie filtry były wymienione na czas. Kable prawie nowe, świece też. Czy to efekt "zalewania się" silnika?