Ile oleju wchodzo do skrzynki biegów?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko moze ktos wie ile oleju wchodzi do skrzynki biegów 1.6 8v

3,1dm3

ok dzięki

a jak juz w temacie, napewno było , ale zapytam jeszcze raz

nieno moze nie było

chce wymienić olej w skrzyni, pojade do mechanika takiego .. no.. ale narzędzia i kanał ma dobry, czy wystarczy odkręcić takie dwie śruby którymi zlatuje olej ?(w książce napisane one do tego są min.) czy zleci mi cały olej? słyszałem ze się olej wysysa takim czyms:/

teraz mam mieszanke własciwego oleju + hipolu, musze ten syf jak najszybciej wylać, a orginalny olej już do mnie dociera. I nie chce żeby mnie skasowali jak za:/

może inaczej, nagmatwałem.. jak się ten olej wymienia i o czym powinienem pamiętać żeby nie sp.. olić? pozdr.

Kajtek - wyciaga sie go taka wielka strzykawka

łoj.. nie mam takiej.. skąd niby ma mieć:/ a sam nie zleci? tak myślalem żeby pojeździć najpierw rozgrzać go, a potem zleci w calości? hmm no będzie troche kombinacji z tym widze:/

ja wykręciłem skrzynię, odwróciłęm na stole i sam wyleciał...
robiłem to przy zmianie skrzęgła

Oj ludzie ludzie. W roku 1998 zlikwidowano korek spustowy oleju bo producent nie przewiduje jego wymiany. Tak dziwne bo do 1997 pomimo tego samego oleju korek był.
Jśli nie ma korka to są 3 metody:
- wyjęcie skrzyni
- wyjęcie pułośki,
- użeranie się ze strzykawą,

ile oleju na pewno nie 3 litry

Ostatnio byłem u mecha, sprawdził w mądrej książce i powiedział, że wchodzą 3 litry (33zł/l).
Tak więc ta przyjemność kosztuje ok. 100zł. Oczywiście istotne jest też jaki ma być ten olej... Może są tańsze.

Wymieniałem rok temu, przy okazji wymiany sprzęgła. Weszło równe 3 litry. (silnik 1.4). Wlewane było strzykawą.

jaki olej to wiadomo, ile tez wiadomo, ale jak wylać.. przecierz nie będe odkręcał skrzyni zeby olej wylać:/:/ w książce na zdj są dwie sruby i napisane jest że są do spuszczania oleju, spróbuje nimi, może wyleci caly, mam rocznik '91 i te śruby są tam bo zaglądałem

Do 1.8TD 3,1 L, a mój rocznik (97) ma jeszcze korek