Kupiłem Carine E 2,0 i co dalej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Jak w temacie Kupiłem Carine E 2,0.
1994 silnik 2,0 z gazem przebieg 230 tyś.

Mam drobny wyciek albo z pod uszczelki klawiatury albo z pod głowicy... prz takiem przebiegu zastanawiam się nad wymianą oleju na pół syntetyk bo jest zalany mobil 1 5W50 co o tym Sądzicie?????

Musze jeszcze zrobić lekki wyciek płynu chłodnieczego - narazie nie wiem skąd.

Wymienić podzuszkę dolną mocowania silnika.

i Amorki z tyłu (nie wiem jakie kupić)

Może polecicie jakiś sklep internetowy z częściami

Dodam że jestem z Lubina pozdrawiam

co dalej?? jeździć, jeździć, jeździć...

1) zalej Mobil SuperS 10W40 - bardzo fajnie się na tym jeździ, wymiana kosztuje niecałe 100zł

2) mam taki sam wyciek - gdzieś kanał olejowy puszcza - podobno one tak mają, i nie trzeba się tym za bardzo martwić, co nie zmienia faktu, że wymienię uszczelkę jak złapię coś kasy...

3) chłodniczego? szukaj, szukaj, na pewno znajdziesz...

4) poduszka może Cię trochę kosztować, ale kup używkę - jest tego pełno na allegro... no chyba że wierzysz że jedna z ASO za 800zł wytrzyma więcej niż nawet 8 z Allegro po 100zł

5) amorki?? KYB only ->allegro

6) www.automotosklep.home.pl , ale radziłbym sprawdzać ich ofertę z tym, co mają w JC - czasem są fajne rozbieżności

7) a ja z Bochni

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2006-08-21 00:05:51 ]

Witaj.
Zmień na Mobila 10W 40 koszt 105zł.
W mojej też się poci pokrywa. koszt 45 (ale nic nie dała)
Chłodniczy pewnie się leje z trójników gazowych.koszt 14zł.
Poduszkę polecam w firmie TEDGUM (www.tedgum.pl) koszt 54zł.
Amory ONLY KAYABA! koszt 700zł.
Szukaj (www.JCauto.pl www.intrcars.pl)

Witam
Dzięki chłopaki za wszelki porady...

Umyłem dzisiaj silnik i wyciek jest z pod pokrywy tam gdzie koła pasowe... nie wiem czasami czy to nie od uderzenia. Poprzednia wlascicielka wpadla "w wielka dziure w drodze" i połamała alu felge zerwała się podzuszka i możliwe że uderzył silnik o rame.

Narazie tyle bede działał dalej...
szukam dobrego mechanika w okolicy pozdrawiam.

Mobil 5W50 jest bardzo fajny do gazu. Zanim go zmienisz to może zrób obserwację na 1000km ile Ci go zeżre ? Jak łyknie minimalnie to po co zmieniać w dół ?
Którą poduszkę dolną ? Przód czy tył ? Jak przód to olej sprawę, chyba że gumy tam już praktycznie nie ma. Ja się dałem raz wypuścić w ASO i wymieniłem na nówkę oryginał. Po kilkuset kilometrach wyglądała tak samo jak ta stara po iluśtam dziesiątkach tysięcy kilometrów.
Gdzie Ci cieknie olej ? Z tyłu silnika w okolicy 1-2 cylinder ? To może jeszcze być olej rozlany przy okazji dolewki.
Wyciek wody - sprawdź trójniki i reduktor oraz oglądnij pompę wody (pod osłoną paska rozrządu, nieco poniżej alternatora).
Pozdro.

Cytat:
2006-08-22 01:05:32, Perzan pisze:
Ja się dałem raz wypuścić w ASO i wymieniłem na nówkę oryginał. Po kilkuset kilometrach wyglądała tak samo jak ta stara po iluśtam dziesiątkach tysięcy kilometrów.

mowisz o sitenblockach na wachaczach ?

Tak czy inaczej to czyzby toyota robiła OEM taki chłam już czy co moze montaz nie tego tegos..?

własnie przednia poduszka.

Croom, czytaj całość, proszę. Mowa cały czas o poduszkach silnika.

Cypek80, jak nie tłucze metalem o metal to olej sprawę. Ta wkładka gumowa fabrycznie wisi na 4 cienkich frędzlach gumowych, które zerwiesz po kilku mocniejszych depnięciach w gaz. Choć właściwy element gumowy jest cały i zdrowy, to dla ASO te zerwane frędzelki to już "zerwana poduszka - do wymiany".
Ja mam teraz nieco solidniej wyglądającą z TedGumu i po pół roku też już kiepsko z nią.
Pozdro.

Perzan u Ciebie to i z litej stali by potrzaskała!!!
Moja z Tedgumu chodzi półtora roku jakieś 50kkm. i wygląda jak nowa!
Pozdro.

Cytat:
2006-08-23 18:49:40, Kafi pisze:
Perzan u Ciebie to i z litej stali by potrzaskała!!! [...]

No cóż... się jeździ, się zużywa, się naprawia
Ostatnio zauważyłem, że znowu mam wyrwany kawałek pasa przedniego w miejscu gdzie przychodzi belka wzdłużna i cholera zgrzypi przy depnięciu i zdjęciu nogi z gazu Jakieś to kurde delikatne
To już mój drugi pas tak załatwiony Muszę pospawać przed wypadem na urlop.
Pozdro.

Daj spokój Ty to masz talent TWÓRCZY!
Zluzuj trochę bo ją porozrywasz!

WITAM
w ASO Toyoty powiedzili mi to samo, tzn ze ta podzuszka ma tak wygladć.

A jesli chodzi o wyciek oleju to leci z simeringu wału.

W ASO chcieli za to 1600zl razem z nowym rozrządem.
Ja zrobie to u kumpla w garażu z częściami z ASO za 400.

Narazie jeżdże...zakochałem się w tym aucie...

Mam w planach wymianę alarmu na AMPIO (kluczyk w pilocie)
POZDROWIENIA..
http://www.mastertrade.pl/product_info.php?cPath=40_21&products_id=28
Cypek

[ wiadomość edytowana przez: Cypek80 dnia 2006-08-24 13:04:26 ]

Witam i gratuluję zakupu CARINKI

Wielkie dzięki za gratulacje.
Narazie poradziłem sobie z wyciekami oleju z rozrządu.
tzn wymiana wszystkich simeringów i oringu, przy okazji zrobilem rozrząd i wymieniełem płyn w chłodnicy...
Powymieniałem żaróweczki podświetlenia i śmigam.
Zrobiłem 420 km i spaliła mi 8,5 litra gazu. SZOK...
To auto jest po prostu super.