| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-28 20:09:08 Koledzy dzis sobie czytalem w wyszukiwarce wszyskie posty na temat termostatu i pomyslalem ze sobie sprawdze moj bo na trasie schodzil do dolnej kreski. Do rzeczy teraz u mnie w miescie jest 15 stopni i poszedlem do auta sprawdzic ile czasu minie od rozruchu i trzymaniu go na wolnych obrotach do wlaczenia sie wiatraka na chlodnicy i przerazilem sie ten czas wynosil ok 16 min (zaraz po odpaleniu auto chodzilo na LPG). Uszczelka pod glownica byla robiona 3 mies temu wiec ona odpada, stawiam na termostat slusznie? Ewentualnie jaki kupic do silnika 1,8 aby bylo cipelo i silnik sie nie przegrzewal oraz aby dalo sie go zamontowac bez zadnych przerobek? |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-28 20:12:59 to jest tylko ? bo mi sie wydawalo ze az 16 minut. Dlaczego kiedy jest cieplo ok 20 stopni a ja jade ponad 100 to wskazowka spada na pierwsza kreske przeciez powinna byc na srodku mimo ze szybko jade. Czy mam racje? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-08-28 20:56:43 I przede wszystkim NIE TYTUŁUJE SIĘ W TEN SPOSÓB POSTÓW |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2006-08-28 21:00:47 Termostat od Vectry przed rokiem 95 , jedyny problem to prosty, a nie wygiety ku górze wlot, trzeba rurę trochę naciągnąć. Rura pasuje z Nexii 1,5 8 zaworów chyba.Gdzieś dawno to pisano. Ja taki mam i gzreje jak ta lala |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-28 21:18:39 jak zlapac za chlodnice??? Czytalem ze termostaty z vectry sa dobre ale trzeba kupowac jeszcze jakas rure i nie wiem co i jak bo nigdy nie wymienialem termostatu poza maluchem. Powiedz mi na tym termostacie to bezpieczna jazda przeciez on jest w wyzszym zakresie niz przewidzieli koreanczycy |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-28 21:35:08 jak bede wymienial to wymienie juz calosc wraz z obudowa. Ten termostat od vectry nie zaszkodzi bo bym go lyknal i jaka cena. Oraz co i jak z rura od nexi. Zauwaz Asterixie ze podczas jazdy z duza predkoscia wzkazowka spada i to znacznie [ wiadomość edytowana przez: pablo_ns dnia 2006-08-28 21:36:08 ] |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-28 22:04:59 ok wiec termostat wymienie na ten z vectry 1,8 tylko powiedzcie mi dokladnie o rurze tzn. Ona jest z nexi ale jaki silnik? Nie chce kupic zlej |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-08-28 23:07:23
Jak wymieniałes termostat w maluchu , to w esperaku lepiej sam go nie ruszaj
Mam od roku termostat z vectry, chodzi jak ta lala
( skomplikowanej pracy to on nie ma ) |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2006-08-28 23:34:07 Bez przesady .......... Termostat to trzy śrubki i butelka po Pepsi ( na ok 2l płynu). Przed odkręceniem podłożyć obciętą butelkę i już. Aha pasta silikonowa na wysokie temp sięprzyda. Co do rury............. nexia 1,5 ale nigdy nie pamiętam czy 16V czy 8V. Nr.Kat. term. Opel 1338049.
|
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-08-29 04:36:20 Jesli masz kiepskie grzanie w samochodzie to proponuje przeplukać caly uklad w drugą stronę-zwłaszcza nagrzewnice-czesto bardzo pomaga
co do termostatu to ja juz wymienialem go ze dwa razy i zeby mi sie wentylator włączył podczas pracy silnika na wolnych obrotach-bez zadnej przygazówki tylko przy 800/900 obr/min musi minąć cala wiecznosć i nigdy niedoczekalem tego momentu-zawsze musze go wkrecic na jakies 2,5tys i po kilku minutach sie zalaczy ale jak tylko puszcze gaz to od razu sie wyłącza-sam niewiem czy tak ma byc ale zawsze wydawalo mi sie ze to dobrze bo nigdy mi sie samochód niezagrzeje-zagotuje podczas upałów co do zimy to u mnie grzanie jest takie sobie -po wyczyszczeniu ukladu-tzn przeplukaniu go w odwrotną stronę wodą pod ciśnieniem -grzeje troche lepiej-ale przy temperaturach w dzień minus 15C ciezko sie raczej spocić w środku-ja co zime wkladam takturke przed chłodnice i uwazam ze to pomaga najwiecej-ale i tak mysle ze grzanie w Espero nigdy niebdzie takie jak w FAbi,felicji czy nawet Ładzie SAmarze...
Swoją drogą dobry temat bo trzeba sie przeciez pomalu szykowac do zimy mimo tego ze jeszcze kilka miechów zostało.... |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-29 05:31:39 moge prosic o szczegolowa instrukcje montazu termostatu dla laika? Jak sie auto nagrzeje to mam dobre grzanie tylko dlugo sie nagrzewa [ wiadomość edytowana przez: pablo_ns dnia 2006-08-29 05:32:21 ] |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-08-29 07:00:20
Przedewszyskim nalezy to robic na zimnym -lub conajmniej na cieplym delikatnie silniku bo mozna sie naprawde nieźle poparzyc i z wszyskiego moze wyjsc duzy problem-wiec odczekaj godzine czy ile tam potrzeba przygotuj jakies naczynie na ten plyn który wyleje sie-jakąś miske najlepiej-a moim zdaniem najlepiej dolac swiezego plynu chlodzącego(w takim wypadku miska bedzie zbędna)-nastepnie nalezy poluzować obejmy na rurze łączącej silnik z chłodnicą i odkręcić śruby trzymające termostat-plyn ci sie zacznie wylewac-mozesz odczekac az ci sie wyleje to co ma sie wylać i wyciągnąć termostat-pamietaj tylko w która strone był włożony i niezpomnij ze tam są takie gumowe zdaje sie uszczelki-jedna jest okrągła a drugia taka kanciata na termostat zakładana-powinienes je dostac razem z termostatem przy zakupie..-wyjmujesz stary wkładasz nowy-skręcasz -sprawdz poziom plynu chlodzącego w zbiorniczku wyrównawczym ewentualnie dolej -zapal silnik-uzupelnij plyn chlodzący -po przejechaniu sie musisz znowu dolac plynu bo uklad w 1,5 jest tzw samo odpowietrzający sie. MOIM ZDANIEM JEST TO JEDNA Z NAJPROSTSZYCH RZECZY KTÓRE MOZNA ROBIC W OKOLICACH SILNIKA-ale jesli lajek chciał to mu napisałem-zresztą robilem to ponad rok temu ... Jest to instrukcja dla 1,5 [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-08-29 07:03:04 ] [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-08-29 07:03:38 ] |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-08-30 06:04:44 bylem u paru mechanikow co wiem ze sa dobrzy i mi odradzili ten termostat ze silnik sie bedzie przegrzewac w lecie |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-08-30 09:29:01 tommi3737 - jeśli tektura pomaga to wniosek jest prosty - wymień termostat!
Przy sprawnym termostacie gdy silnik jest zimny to płyn nie przepływa przez chłodnicę, więc tektura czy jej brak nie ma wpływu na temperaturę silnika. U mnie przy maksymalnym grzaniu w aucie ciężko wytrzymać nawet w największe mrozy. Oczywiście silnik musi być rozgrzany. Kiedyś miałem przeciągi i mi dmuchało z drzwi - przezwewnętrzną klamkę otwierania, ale to usunąłem. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-08-30 18:54:34 Problem jest w tym ze termostat byl wymieniany juz dwa razy i niewidze zadnej poprawy
Co do tekturki to z nią jest lepiej ale niewiele Ale fakt jest faktem ze mój samochód chodząc na 800/obr moze stać chybba całą wieczność i sie wentylator niezałączy-ale to jest chyba jak najbardziej w porządku-prawda? Co do klamek tez keisy zauwazylem ze jak jade szybciej to tma mi dmucha ale niema, zielonego pojecia jak tam sie pmoze powietrze dostawac |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-08-30 19:32:22
Wymieniałeś termostat z obudową??
Nieprawda. Wentylator powinien sie włączyć po około 15 minutach. |