| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_dOMAN F&F Sympatyk Polo 6n Bydgoszcz | 2005-08-14 15:59:39 Mam pytanko.... czy moge zmienic odleglosc tlumikow...?? bo teraz strasznie wystaje mi koncowy...a ze zoska jest u blacharza to przy okazji mozna i wymienic wydech, z tym ze kce dac jeden za drugim tlumik by nie wystawal ten koncowy a sama rure wystawic poza obrys autka.
pytam bo blacharz powiedzial ze jesli jest zrobione tak jak jest, to nie ma co poprawiac fabryki, bo moze sie okazac ze w jakis sposob(nie wiem jak??- dlatego pytam) silnik moze dostac po dupie , no i teraz nie wiem.... ja kcialem tylko dobrze to schowac...a tu sie okazuje ze sobie cos wymyslam
Sami zobaczcie jak lipnie to wyglada
POZDRAWIAM |
Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2005-08-14 16:55:00 Troche nie rozumiem jak chcesz skrócić długość tłumików?? Poprostu każ blacharzowi skrócić rure łączącą tłumik środkowy z ostanim i po sprawie.
O.T. Ja teraz w 128 zrobiłem sobie wydech w następujący sposób: przelotówke ze 125p w miejsce pierwszego tłumika i dalej do końca sama rura. Auto fajnie strzela po zdjęciu nogi z gazu, ale niestety wydaje tak przeraźliwe dźwięki, że się sąsiadom alarmy w autach włączają
O lie pamiętam był już kiedys poruszany na forum temat róznych wydechów do 128/zastawy, poszukaj. |
_dOMAN F&F Sympatyk Polo 6n Bydgoszcz | 2005-08-14 17:21:06
dzieki za info.... napewno nie skrzywdze Zoski
Ja nie kce ich skracac
i wlasnie tego dotyczy moj post ...czy tak mozna zrobic!!?? a dokladnie czy moze byc odrazu jeden za drugim.... tak jak na rysunku nizej fiata 128 |
_dOMAN F&F Sympatyk Polo 6n Bydgoszcz | 2005-08-14 20:28:08
dzieki 3zeR_MDS za wskazowki, widac ze "nauka nie idzie w las" ![]() ![]() ![]() |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2005-08-14 22:05:07 sluchalem na wykladzie ![]() |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2005-08-14 22:10:11
nawet na pewno
Pug106 pali i jeździ normalnie na wydechu o połowę krótszym niż seria (urwany tuż za katalizatorem) DF pali i jeździ bez ostatniego tłumika Maluch pali i jeździ na dowolnym wydechu zaczynając od serii a kończąc na bredzie Oczywiście w każdym z przypadków bardzo zmienia się ch-ka momentu obr., ale samochody palą i jeżdżą bez problemu a zmiany w wydechach są dużo większe niż przesunięcie tłumików o kilka cm. |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2005-08-14 22:26:16 no si si....zgadzam sie. chodzilo mi o to ze zastosowanie 2 tlumikow zaraz obok siebie moze miec nieprzewidywalne skutki. wiadomo ze mozna jezdzic na samych kolektorach ale tu jest inna sytuacja. chodzi mi o mozliwosc cofania spalin w takim wypadku. pozatym zmienia sie charakterystyka pracy silniczka nieco a to mysle ze nie jest wskazane |
tomek-bieron opel kadett c '77 kraków | 2005-08-15 00:19:10 przepraszam że sie wtrące ale wyolbrzymiacie sprawe,chłopak chce tylko skrócić wydech,wiem że zmienia sie w ten sposób charakterystyka,ale jest to nieznaczna zmiana w stosunku np do włożenia przelotowego tłumika lub wyrzucenia go całkiem,jeśli maluchy z silnikiem od zośki chodzą i to nieźle na jednym tłumiku to tutaj prawdopodobnie zmiana będzie niezauważalna,tyle z mojej strony,myśle że śmiało możesz przerobić wydech tak jak chcesz tylko go nie odtykaj przy okazji,,powodzenia i pozdrawiam |
Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2005-08-15 01:37:49
Kolega ma racje, tyle że w maluchu chociaż bardzo przymulony silnik zośki chodzi nieźle . A tak na serio wydaje mi się, że przy tak niewielkim przesunięciu różnicy nie powinneś wyczuć. Przecież usuwają ludzie katalizatory, zastępując przelotówką (znajomy nawet całkowicie go wypatroszył pozastawiając obudowę), stosują różne tłumiki (nie mówie tu o maluchu bo on to inna bajka ). Przesuwaj tłumik bo rzeczywiście nieciekawie wygląda tak odstający |
Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2005-08-15 02:41:52 Wyścigowe 128 miały wydechy wystawiane pod prawymi drzwiami bez tłumików. Nie jestem inżynierem jak Fryzjer, aczkolwiek dobrze chłopak mówi. Co tam sobie skrócisz, to i tak nie powinieneś odczuć róznicy. No chyba ze masz porobiony profi motor i wymaga on porządnego wydechu, w co wątpie |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2005-08-15 11:00:03
Jesion ja tez nie jestem inzynierem po prostu przekazuje wiedze z wykladu i z tego co czytalem Moze faktycznie nic sie nie stanie ale ja osobiscie w takim wypadku wrzucilbym jeden tlumik zamiast dwoch obok siebie. ale to moje zdanie ![]() |
Phobos Zastava 1100p Poznań | 2005-08-15 11:33:00 Ale w ogóle dziwna sprawa, bo w mojej zośće tak tłumika nie widać - jest ładnie schowany. Wystaje tylko rura końcowa, która u mnie i tak jest trochę przycięta przed tym śmiesznym zagięciem. |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-08-15 12:01:54 a jestes pewien, ze 128 ma tlumiki blizej siebie czy moze sa one w tej samej ogleglosci, tylko tyl jest dluzszy? |
jar128 F&F Sympatyk ![]() Gdańsk | 2005-08-15 13:10:13 zocha ma wydech na przelocie - więc może przesunąć się moment obr.
128 qp -3p ma krutszy rozstaw kół -minimalnie krutszy wydech , jednak czy po cofnięciu wydechu jego rura końcowa nie będzie przypadkiem przypominać tej koncowej z dwusówowego traba ? |
Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2005-08-15 13:18:37
Pewnien jesteś?? Resor jest ten sam, wahacze o ile dobrze kojaże też. A poza tym co ma rozstaw kół do wydechu??? |
jar128 F&F Sympatyk ![]() Gdańsk | 2005-08-15 13:53:34 osi -sory |
jar128 F&F Sympatyk ![]() Gdańsk | 2005-08-15 13:55:02 "> |