MotoNews.pl
2 Zużycie paliwa w avensis 2,0 TD (152408/18) - NT

Zużycie paliwa w avensis 2,0 TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Niedawno kupilem avensisa 2,0 TD 1997r. Prosze o informacje ile powinien palić Wedlug moich obliczeń wychodzi ze 8L w trasie przy delikatnej jeżdzie co przy dzisiejszych 4 zł za litr nie nastraja optymistycznie Wymienilem filtr powietrza olej a zuzycie paliwa jest jakie było Silnik w tym aucie jest bardzo podobny do cariny niestety pompa paliwowa jest sterowana przez komputer wiec mechanicznie chyba pokrecić sie nie da Moze koś z kolegow ma jakieś doświadczenia z tym silnikiem Gdzies wyczytałem ze w/g danych producenta takie cudo powinno palić okolo 5L w trasie i max 7 po mieście Samochod ma rzeczywisty przebieg 220.000 Pozdrawiam

Nie znam diesla, ale w 8 litrach w trasie, to się spokojnie moja benzynowa dwulitrówka mieści...
Pozdr. P.

Witam! Dobrze wyczytałeś powinna palić 5 litrów ON w trasie jak jedziesz delikatnie.
W mieście góra jakieś 7 litrów. Ja mam starego diesla o tej pojemności i tyle pali. Nie sądze żeby technologia po 10 latachposzła do tyłu w tej dziedzinie.Lepiej niech to obejrzy jakiś serwis.

Witam jeżeli chodzi o Avensis 2.0 TD to znajomy niedawno kupił taki sam model tyle że z 99 roku (110KM). Ma przejechane około 210 tyśięcy km i średnio pali mu 6,7 l/100. Przy spokojnej jeździe udało mu się wykręcić 6 l/100, przy ostrej jeździe ok 150 km/h pali mu ok 7,3-7.5 l/100. Ja mam Carinę i w porównaniu do Avensisa spalanie mam ok 0,4 l większe. Moje średnie spalanie wynosi ok. 7,1 l/100
Moim zdaniem w toim autku coś szwankuje, uważam że musisz odwiedzic dobrego mechanika
pozdro.

Miałem kiedyś przyjemnośc jeździć takim ave z dokładnie identycznym silnikiem. Powiem tyle - wszystko zalezy od tego jak ciężką masz prawą noge.

Na trasie
90-100 km/h - ok 6l/100
150-160 km/h - ok 8l/100

W mieście uzaleznione jest od temperatury i dystansów jakie pokonujesz. Kiedyś zima wyszło nawet i 10l/100

Znajdź albo dobrego mechanika albo podłuż cegłówke od drugiej strony pedału gazu - nieraz podobno pomaga

Pozdrawiam

Jeżdze od prawie 2 lat takim modelem ave, (silnik 2,0 TD 90KM) i regularnie, niezaleznie czy to zima czy upały, pali ona przy jeżdzie bardzo deliakatnej, autem obciązonym 2 osobami i bagażem 5 litrów, przy nieco dynamiczniejszej 5,2litra, na autostradzie (testowałem niedawno 700km w Niemczech, predkość stała około między 140-150km/h) 5,7litra, w miescie (zakorkowany Wrocław, średnia prędkośc 25km/h) regularnie około 6,5litra.
Niebagatelny wpływ na spalanie ma jakośc paliwa: tania ropa jest u nas na stacji koło Auchan, ale auto robi sie po niej wyjątkowo mułowate a spalanie rosnie o jakieś 0,3litra, więc per saldo oszczędnośc zawarta w cenie zakupu mija się z celem.

Witam ponownie Czy któryś z kolegów zna namiar na jakiegos dobrego mechanika w Warszawie lub okolicach ktory ma mozliwosc sprawdzenia komputera w avensisie 2,0 TD z 97r Samochód jest mułowaty i zdecydowanie za dużo pali . Bede wdzieczny za pomoc Pozdrawiam Mariusz

[ wiadomość edytowana przez: mariuszafo dnia 2006-09-18 19:44:50 ]

Uważaj na mechaników, którzy bedą chcieli bez pojęcia kręcić przy pompie wtryskowej. A jeśli chodzi o mechanika to p. Stasiu Klimek w Mińsku Maz. na ul. Andriollego. POLECAM