| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-08-14 20:34:37 Mam problem w postaci, iż silnik po odpaleniu na wolnych obrotach, zarówno na gazie jak i benzynie, jakby gubił sygnał, czyli chodzi przez chwilę na 800 obr/min i nagle obroty na sekundę spadają jakby ktoś wyłączył zapłon, po czym znowu zaczyna chodzić normalnie. Przy wyższych obrotach, tak do 3tyś. obr./min. powtarza się to, a powyżej już chodzi normalnie! Co to może być? Przypominam że dzieje się tak i na gazie, i na benzynie! POMOCY!!! Bo nie da się jeździć bo strzela i szarpie, a nie chcę jechać! |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-08-14 22:01:00 Gaz - zrób z nim porządek. |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-08-14 22:08:58
hahaha, znów się zaczyna
bez zmian. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-08-14 22:51:19 Mega co się zaczyna?
Jesteś fachowiec od gazu, C30sej, C30ne, MV6 to pomóż koledze. Ja wyraziłem się jasno "niech kolega zrobi porządek z gazem" co jednoznacznie sugeruje udanie się do gazownika. Teraz twoja kolej, masz lepszy pomysł to napisz zamiast bić pianę. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-08-15 11:31:22 No i wyszło szydło z worka. Super.
Zamiast pomóc koledze wyprawiasz wycieczki osobiste. Do wspomnianego problemu wyjasnię co miałem na myśli. Jeśli istnieje instalka gazowa w aucie to najpierw należy sprawdzić czy wszystko jest ok z instalką gazową a potem dopiero szukać rozwiązania problemu gdzie indziej mając pewność, że cały układ gazowy jest ok. Wtedy jest dużo łatwiej. |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-08-15 12:11:30 Nie kłućcie się!
Piotrze ale Ja mam problemy zarówno na gazie, jak i na benzynie, więc chyba nie tendy droga! Myślę bardziej że problem tkwi gdzieś w elektronice czyli czujniki, albo coś innego,ale nie gaz! Zaczeło się wszystko podczas jazdy, gdy jadąc na 5 biegu przy 2,5-3 tyś.obr/min. nagle zaczął co jakiś czas tracić sygnał, objaw taki jakby ktoś wyłączał zapłon na sekundę i znowu go włączał, i dopiero wtedy gaz wystrzelił, wcześniej było wszystko OK! |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-08-15 17:48:35 Ja sprawdziłbym najpierw stan całej instalki a potem szukałbym przyczyny dalej. Wiesz jakie masz ingernecję w układ elektroniczny przy zakładaniu instalacji gazowej? Jakieś emulatory, odcięcia pompy itp.Układ sprawdzania błędów działa poprawnie?
Potem to już standard kopułka, kable, cewka, luźne wtyki. |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-09-01 18:27:04 Witam!
I uporałem się z tym problemem w końcu , dzięki uprzejmości Mariosa, który na początku porzyczył mi czujnik!
Okazało się że do wymiany był czujnik obrotów wału korbowego, który tak dawał w d..e! Po wyjęciu starego okazało się że przewód w pewnym miejscu był przetarty i najprawdopodobniej chwytał co jakiś czas masę i dlatego dawał trochę złe dane na zapłon! Dzięki Marios za porzyczkę, a kasę wysyłam dzisiaj najdalej jutro! [ wiadomość edytowana przez: GrzesiekK dnia 2006-09-01 18:37:24 ] |