Jaki powinien być SWR w mobilu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od jakiegoś czasu mam radio w autku, ale nie zestrojoną antenkę.
Moje pytanie: "jaki powinien być SWR żeby radio trzymało się częstotliwości?"
Tak przynajmniej rozumiem ten parametr.
Pewien gość powiedział mi, że w mobilu powinno być 1,3 ale nie wydaje mi się to prawdą czytając tefora.

Może mi ktoś doradzić, tak że jak pojade stroić żeby mnie w banie nie zrobili.

Kolego a sprawdzałeś jaki SWR masz ?

Jak uzyskasz SWR na powiomie 1,1 1,2 to jest GIT.

Ja miałem przez kilka miesięcy SWR na poziomie 1,7 i radio działa bez problemu do dziś. Jednak wysoki SWR to niezdrowe dla radia. Niski poziom SWR też nie jest dobry. 1,1 lub 1,2 jak bedziesz miał taki, to spokojnie możesz rozmawiać.

Niektore anteny maja wysoki SWR i nic z tym nie zrobisz. Generalnie im nizszy tym lepiej.

Cytat:
Niski poziom SWR też nie jest dobry

a coś więcej na ten temat?

Bocek, zestrojenie anteny to inny parametr niż wstrojenie radia w częstotliwość. to pierwsze ma za zadanie wytworzenie warunków w których antena będzie najefektywniejsza. stan rozstrojenia anteny nie ma wpływu na nadawanie w częstotliwości.
oczywiście im miższy swr tym lepiej, sąjednak systuacje w ktróych nie da się zjechać do 1.1 np. montaż anteny na magnesie, na relingu itd...
swr do 1.5 jest w zasadzie do przyjęcia. chociaż ja preferuję nie wychylanie się powyżej 1.3.

btw. nie daj sobie wmówić strojenia anteny przez cięcie kabla. jeśli w ten sposób będą chcieli zbić swr to niech ci najpierw odpowiedzą co stroją: antenę do kabla i radia, czy kabel do rozstrojonej anteny...?