X20XEV Omega a Vectra - Roznice

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Wlasnie wymieniam silniczek w Omesi X20XEV (rok 1998 ). Kupilem inny goly bez osprzetu od Vectry B z 1997 roku. I tu spotkala mnie niemila niespodzianka poniewaz po wlozeniu okazalo sie ze roznia sie miska olejowa i co za tym idzie smogiem.
Okazalo sie rowniez ze roznia sie pompa oleju ktore w silniku niby nowszym jest na zewnatrz a w tym z 1997 jest juz w srodku (nie wystaje po zdjeciu miski). Miska troche przeszkadza bo jest wyzsza i zapiera sie na zawieszeniu i trzeba przekladac miske i smog. Ale najwazniejesze pytanie brzmi:
Kiedy nagrzebali (i co zmienili) w tych silnikach (bo niby tylko rok roznicy a juz zmiany) Czy moze mnie jeszcze spotkac cos nieprzewidzianego? Bo silnik jeszcze nie wlozony do konca.

[ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2006-09-06 23:19:51 ]

[ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2006-09-06 23:20:06 ]

Różnice moga wynikać nie z rocznika tylko z róznej specyfikacji dla Vectry i Omegi (np. wspomniana miska czy pompa)> Zauważ, że w Vectrze ten silnik jest montowany w poprzek samochodu i w mniejszej komorze silnikowej tak więc róznic, które wpływaja na gabaryty czy sposób zamocowania może byc sporo

P.S.
smok

generalnie z zewnatrz wygladaja identycznie. Myslalem ze XEV to XEV i ze nie bedzie sie roznil zy w Omedze czy w Astrze czy w Vectrze. Jutro sie wszytko okaze bo silnik bedzie wlozony do Omesi. Mam nadzieje ze nic wiecej nie wyjdzie :/

Cytat:
2006-09-07 16:46:10, matadorRS pisze:
generalnie z zewnatrz wygladaja identycznie. Myslalem ze XEV to XEV:/

bo to nadal jest XEV, a ty ciągle mówisz o osprzęcie i dodatkach do silnika, a to inna sprawa, a pompa jest taka sama i nie ma innej.

Witam. Chodzilo mi o wnetrzonosci samego silnika. Osprzet pozostaje caly z Omegi. Jutro zrobie fotki i pokaze o co mi chodzilo w tych roznicach. Bo inna miska to nie wszytko te silniki wygladaja troche inaczej od dołu. Jeszcze jedno mnie zastanawia a mianowicie bagnet. Jesli zalozylem stara miske to musi byc tez stary bagnet bo na banecie z Vectry moze przeklamywac. Dobrze kombinuje czy zle?? Bo z kad bagnet bierze poziom z miski ??

ta różnica wynika z roczników, a blok jest ciągle ten sam