MotoNews.pl

Wymeldowanie auta w niemczech

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowietata wymeldowal swoje autko w niemczech bo byl jego wlascicielem i mam pytanie 2 latka temuwymelodowanie jak robil to dostal karte taka jak pol strony a4 zolta bodajrze i brief chyba tez z obcietym rogiem czy jakos tak
a teraz dostal caly brief i taka biala emfangsbestatigung

W tej chwili niemiecki urząd komunikacyjny wogule nie wydaje zaświadczeń o wyrejestrowaniu a do rejestracji auta w polsce w myśl prawa niegdy nie było i nie jest potrzebne wymeldowanie z innego kraju! To wymysł urzędników przy okienku jak najbardziej utrudnić proces rejestracji niestety nie zgodny z prawem. A to że będziesz miał auto zarejestrowane w kilku krajach to jest tylko problrm właściciela.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-09-05 12:50:38 ]

ja mialem czarno biala kopie wyrejestrowania i nie chcieli mi w polsce zarejestrowac essiny bez oryginalu ale spotkalem sie tez oprocz zoltego wymeldowania z bialym i tez przeszlo z tym ze byla na tym specyficzna jakby gumowa pieczatka.widocznie sa rozna te karty wymeldowania

Teraz Niemcy wbijają pieczęć o wyrejestrowaniu na dowodzie rejestracyjnym lub na briefie i to wystarczy. Kiedyś były zielone karty wyrejestrowań, albo białe berlińskie.

a jesli nadal nie chca przyjac u nas papierów to daj na dziennik podawczy i poczekaj
kumple jednej pieczatki nie miał z włoch i tak rozwiązał sprawe
rok już śmiga autem na polskich blachach

Ja miałem zaświadczenie o wyrejestrowaniu na różowym druku i urząd auta zarejestrować nie chciał, więc zabrałem druk ze sobą i już go nie pokazywałem za to złożyłem skargę u naczelnika urzedu, ten też rejestracji odmowił bo to niby nie komplet dokumentów, więc złozyłem odwołanie i zagroziłem sądem oraz nakazałem zwrot poniesionych kosztów na dojazdy do urzędu oraz za stracony czas w sumie ok 1000zł, następnego dnia miałem już dowód rejestracyjny w ręce.
Jak już pisałem, do rejestracji auta dowód wyrejestrowania nie jest potrzebny. Mysisz mieć tylko dowód ze auto było w cześniej zarejestrowane w UE a takim dowodem jest choćby i brief.