MotoNews.pl

Poscig za motocyklistą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
klik

wedlug mnie policja nie ponosi najmniejszej winy...

Ustawa o Policji
"Art. 17. 1. Jeżeli środki przymusu bezpośredniego, wymienione w art. 16 ust. 1, okazały się niewystarczające lub ich użycie, ze względu na okoliczności danego zdarzenia, nie jest możliwe, policjant ma prawo użycia broni palnej wyłącznie:

6) w bezpośrednim pościgu za osobą, wobec której użycie broni było dopuszczalne w przypadkach określonych w pkt 1-3 i 5, albo za osobą, wobec której istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia zabójstwa, zamachu terrorystycznego, uprowadzenia osoby w celu wymuszenia okupu lub określonego zachowania, rozboju, kradzieży rozbójniczej, wymuszenia rozbójniczego, umyślnego ciężkiego uszkodzenia ciała, zgwałcenia, podpalenia lub umyślnego sprowadzenia w inny sposób niebezpieczeństwa powszechnego dla życia albo zdrowia"

pare cytatow z forow internetowych....

Cytat:
Niestety to smutne, że ludzie giną z tak błahych powodów.
Koleś był słynny w okolicach za ganianie się z policją a to już wg mnie przestępstwo bo robił to umyślnie.
Szkoda i chłopaka (a zwłaszcza jego rodziny) i tego który strzelał...

Cytat:
Chlopak sam sobie jest winny.

1. Radiowoz stal na drodze. Byla blokada. Kontrolowali wszystkich po napadzie na hurtownie gdzie bandyci uciekli wlansie na motocyklach. Bandyci uzbrojeni w bron dluga.

2. Chlopak nie zatrzymal sie na wezwanie Policjantow z blokady. Ominol blokade. Skrecil w boczna droge. Radiowoz udal sie za nim. Chlopak zawrocil i zaczol uciekac ponosnie do miasta. Jedne z Policjantow, ktory nie wsiadl do radiowozu, probowal zagrodzic mu droge i zmusic go do zatrzymania. Chlopak probowal go staranowac.

3. Policjant oddal ostrzegawcze strzaly. Stzrelal pozniej w motocykl. Ale to maly cel, a bron krotka jest nie jest zbyt celna. Dlatego nie strzelil z chirurgiczna precyzja. Trafiil chlopaka w poduzdzie i dol plecow.

4. Chlopak jechal bez prawa jazdy [nie posiadal w ogole], w krotkim rekawku, dzinsach, bez kasku. Zachcialo mu sie amerykanskiego poscigu... Po tym jak zostal postzrelony jechal jeszcze dosc dlugo. Bol i krwawienie spowodowaly, ze zaliczyl zderzenie z rowezystka i uderzyl spadajac z motocykla w betonowe schodki sklepu. To byla prawdopodobna przyczyna smierci [czy tak bylo naprawde sie okaze na sekcji].

Nie wieszajcie wiec psow na Policji. Bo znacie tylko jedna, niezbyt dokladna relacje medialna.

Drogowka czekala na blokadzie na innego, uzbrojonego motocykliste. Chlopak trafil w zlym czasie, w zle miejsce i dodatkowo zachowal sie jak ostatni idota. Winic mozna tylko jego.

kolesiowi bardzo dobrze współczuję rodzinie

Policjant nie ponosi, żadnej odpowiedzialności.
Dlaczego rodzice pozwolili synowi pojechać po części do ciągnika skoro nie miał prawa jazdy?
odp: Bo zawsze jeżdził i nic złego się nie wydarzyło, do czasu...

To tak zawsze, nigdy nic sie złego nie stało aż do tej pory.
Chlopak sie pewnie wystraszył że nie ma prawka i się nie zatrzymał. Echhh ....
A na policji tak czy siak niektorzy będą wieszać psy choć tak jak Wy uwazam że użycie broni było słuszne.

szkoda policjanta... szkoda chlopaka... jednym slowem tragedia....

powiem tylko tyle ze gliniarze dobrze postąpili , wielka tragedia rodziny znajomych , rowerzystki oraz jej rodziny jak i równiez polickanta oraz jego bliskich , ale głupota głupotą motocyklisty i niestety takie skutki tej głupoty pózniej są

Niestety jest to tragedia dla rodziny, ale także dla policjanta

Uważam tak samo jak Wy, że słusznie postąpił używając broni, bo brak prawka nie jest uważam powodem do nie zatrzymania się do kontroli. Sam jeszcze bez prawka jeżdżę samochodem i myślę że jakbym musiał to bym się zatrzymał i najwyżej "zarobiłbym" 500PLN.

Brawo dla policjanta, który nie bał się strzelać!

Uważam, że u nas w Polsce policja ma z mały respekt i dlatego właśnie idioci myślę, że uciekną policji w pościgu.

POILCJA - RULEZZZ

gazeta.pl

Cytat:
Wykroczenia na łącznie 121 punktów karnych popełnił 28-letni motocyklista Sebastian S., którego przez 20 minut ścigała policja nieoznakowanym radiowozem. Mężczyzna został zatrzymany w Łęcznej (Lubelskie), gdzie zderzył się z policyjnym autem. Był trzeźwy - poinformowała w niedzielę policja.
Jadący z nadmierną prędkością motocyklista nie zatrzymał się w Lublinie na wezwanie policjanta, gwałtownie przyśpieszył i uciekł. Policyjny patrol nieoznakowanym radiowozem, wyposażonym w wideorejestrator, podjął za nim pościg.

"Motocyklista nie stosował się do znaków drogowych, przekraczał dozwoloną prędkość, m.in. w miejscu, gdzie było ograniczenie do 90 km/h, on jechał z prędkością 230 km/h, a tam gdzie było ograniczenie do 40 km/h - wideoradar wskazał 176 km/h. Motocyklista popełnił wykroczenia, za które, według taryfikatora, powinno być nałożone w sumie 121 punktów karnych" - powiedziała Magdalena Jędrejek z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie.

Pościg trwał około 20 minut. Motocyklistę udało się zatrzymać w Łęcznej, gdzie policja zorganizowała blokadę. Jeszcze tam próbował uciekać i spowodował kolizję z autem policji, które jechało za nim z Lublina.

Sebastian S., mieszkaniec Świdnika, nie ma uprawnień do prowadzenia motocykla. Posiadał prawo jazdy kategorii B., które razem z dowodem rejestracyjnym motocykla, policjanci zatrzymali. Zabezpieczono także motocykl.

Heh... brak słow.

Hehe, 121 punktów Poczekajcie, aż prawko zrobie to postaram się jego dogonić w końcu też lubelskie

Ten debil miał pecha, właśnie w Panoramie Lubelskiej o nim było, ścigał go jakiś ogólnopolski mistrz kierownicy wśród policjantów, gorzej trafić nie mógł

[ wiadomość edytowana przez: davidos88 dnia 2006-09-24 18:15:29 ]

wiesci z onetu

ten sam temat..ale jakie komentarze pod spodem...sie dziwia ludzie jakim radiowozem policja go gonila..

szkoda ze nie wiedza ze policja dysponuje naprawde szybkimi samochodami nieoznakowymi..chocby mondeo 2,5 V6 czy vectra 3,0 V6...
jak juz policja instaluje videoradary to w mocnych furach..na pewno nie w poldku

[ wiadomość edytowana przez: Grzechu dnia 2006-09-24 18:43:51 ]

kolejny swir na dwóch kólkach

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2006-09-24 19:13:00 ]

Grzesiu, w zeszlym roku(albo dwa lata temu) na DKT mondeo 2,5v6 oraz oplowkie 3.0v6 pokazaly ile sa warte mysle, ze misie maja cos nowego

Totalny debilizm!!!
Brak mi słów!!!

Piter nie wiem nie bylem nie widzialem...wiem za to jak dawalo sobie rade chocby moje mondeo 2,0 16 V....rozpedzic sie do 160 - zaden problem - 200? po chwili tez bylo i jeszcze byl zapas...

poscig jak widac bylo przed chwila byl tak mniej wiecej w tych granicach... mocniejsze silniki pewnie dalyby sobie rade

a czy miski maja cos nowego? na pewno tak...ciekaw jestem co..moze znajde siakies info

Cytat:
2006-07-28 21:39:22, davidos88 pisze:
... Sam jeszcze bez prawka jeżdżę samochodem i myślę że jakbym musiał to bym się zatrzymał i najwyżej "zarobiłbym" 500PLN.

Cos ci sie Dawid chyba pomylilo
Dostal;bys odroczenieplus jakie 2000 zl ...

U mnie miesie dostaly Vento 2.8 VR6 i Mondeo ale danych nie znam.
Oba wyposarzone w fotoradary

[ wiadomość edytowana przez: taz dnia 2006-09-24 20:19:44 ]

Mam dwóch kolegów których zatrzymali bez prawka i żaden nie dostał odroczenia i 2000 tylko same 500 mandatu. Trzeci dostał odroczenie do 21 i nie wiem ile mandatu, ale on był pijany i uciekał od policji

Więc reasumując, pijany nie jeżdżę, nie uciekam, a jak będę miły to dostane te 500

Cytat:
2006-09-24 20:45:37, davidos88 pisze:
Mam dwóch kolegów których zatrzymali bez prawka i żaden nie dostał odroczenia i 2000 tylko same 500 mandatu. Trzeci dostał odroczenie do 21 i nie wiem ile mandatu, ale on był pijany i uciekał od policji Więc reasumując, pijany nie jeżdżę, nie uciekam, a jak będę miły to dostane te 500

masz jakis pokoj do wynajecis tam u Ciebie ??
Ja sie tam przeprowadzam !!

Hehe widocznie u Ciebie jakaś policja wredna jest Ja na szczęście jeszcze 1.5 miesiąca i nie będę się nimi przejmował