Włączniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy włączniki halogenów (przód/tył) są takie same jak włączniki ogrzewania szyb (przód/tył) w MKVII ?
Pozdrawiam

tak na 99% takie same bo tylko opisy inne

ok, dzięki !!!

Witam
NIE - wyłączniki dwufunkcyjne mają odwrotne wyprofilowanie pojedynczego przycisku. Owal całości jest taki sam natomiast nie podmienisz klawisza tylko jednej funkcji.
pozdrawiam
Arturek

ok, ale chodzi mi o to, czy np. tylną szybę podłączę powiedzmy do przycisku tylnych, bądź przednich halogenów (jeśli chodzi o przycisk),a powiedzmy spece od szyb będą w stanie do drugiego przycisków dokoptować mi podgrzewanie przedniej ?

Niestety nie podpowiem - nie wyjmowałem przycisku ogrzewania.
Poszukaj na allegro lub szrotach może znajdziesz taki przycisk jak chcesz i nie będzie trzeba kombinować.

Chyba masz rację, spróbuję z oryginalnym i tak i tak trzeba zapłacić za "guziki" Dzięki wszystkim za odezwy !

ale wy mowicie tylko o wygladzie... a nie wiem jak jest z wtyczkami/zlaczkami z tylu tych przyciskow? moga sie roznic, ale nie podpowiem, bo nie wiem

Powiem tak bo niedawno dokładałem halogeny na przód. Stary pojedynczy włącznik tylnego światła przeciwmgielnego był typu bistabilnego czyli, pierwsze naciśniecie zamyka obwód, drugie przerywa. Powiedziałbym trzyma mechanicznie zamknięty obwód. Dokupiony podwójny włącznik przód/tył był "mieszany" halogeny przednie załączał tak jak j.w. a tyłylne światlo impulsowo, czyli do podtrzymania zamkniętego obwodu wymaga odpowiedniego przekaźnika. Przy tym typie włącznika odcięcie zasilania powoduje przerwanie obwodu. I właśnie przy włączniku ogrzewania szyby mamy ten drugi typ. Więc warto najpierw sprawdzić z jakim typem włącznika mamy doczynienia. Ja rozwiązałem problem przekładając styki z starego włącznika do nowego, przez co oba (przód/tył) mam typu bistabilnego i nie miałem problemu z przekaźnikami.

Nie wiedziałem gdzie to napisać więc kropnę to tutaj.
Czy w Orionkach Mk VI były seryjnie montowane przednie światła przeciwmgielne, podgrzewanie przedniej szyby, elektryczne lusterka i szyby i najważniejsze klimatyzacja ?
Wiem ze wersje Ghia miały elektrykę ale z klimą i przeciwmgielnymi sie jeszcze nie spotkałem.
Prosze o odpowiedź