MotoNews.pl

Jaki zastosowac plyn do chlodnicy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na poczatku chcialbym sie przywitac bo zem tu nowy jest

I mam takie pytanie jak w temacie.
Wiem ze plyn ma byc na bazie glikolu ale wszystkie sa CHYBA na bazie glikolu? Ostatnio byl zalewany chyba taki siwy moze wiecie jak on sie nazywa?
A czy mozna uzywac borygo, petrygo albo jeszcze jakiegos innego oczywiscie po uprzednim spuszczenie tego starego(niby siwego ) bo podobno nie mozna mieszac dwoch roznych plynow?
Z gory dzieki za odpowiedz

P.S. Jak cos mi sie przypomni jeszcze o tej gadzinie to napisze

P.S.2 Dobre to forum. Przynajmniej juz wiem dlaczego nie mam wsteczego swiatla i nie chodzi tu o zarowki ani o bezpiecznik tylko o ten czujnik przy skrzyni ale nie uwiezycie jak dzis chcialem go wymienic to mowie sobie a sprawdze jeszcze raz czy jest - zaplon=>wsteczny=>ide do tylu... a tu=> JEST WSTECZNY narazie niech bedzie, moze wyczul zagrozenie

Jakikolwiek płyn (oczywiście nie zimowy z przemytu stosowany w Iraku)

nie da się uniknąć mieszania płynu - przy wymianie jakieś 20-30% zostaje w trzewiach silnika i przewodach. Więc nie przejmuj się. Nie kupuj boryga, bo ponoć potem już nie można zmienić na inny czy cóś w tym stylu.

Co do wstecznego - może masz tak jak ja kiedyś - przestał działać i liczyłem się z wymianąm jednak wystarczyło odpiąć wtyczkę i oczyścić zaśniedziałe styki. Od 2 lat jest ok.

Cytat:
2006-09-04 22:10:47, Robert_S pisze:
Nie kupuj boryga, bo ponoć potem już nie można zmienić na inny czy cóś w tym stylu.

Ponoć

ja uzywam petrygo i jest OK

Cytat:
2006-09-05 03:03:31, tommi3737 pisze:
ja uzywam petrygo i jest OK

Bo z każdym będzie OK. Nawet płyn do spryskiwaczy ma większe znaczenie, bo te tanie często śmierdzą.

apropo twojego pytania o płyn chłodniczy
zapodaje link do postu w którym toczyla sie dyskusja na ten temat-
na przyszłość--->wyszukiwarka

klik !!!

ja preferuję almatin jest jaskrawo żółty i jak cos puści to widać .

Ale pier*olicie. JAKIKOLWIEK SPRZEDAWANY W PL JEST DOBRY!!!
Nawet na kranówie można jeździć. 25 km do Dąbrowy Górniczej jechałem i było.

dzieki za wszystkie odpowiedzi
uzylem tez wyszukiwarki i poczytalem troche na ten temat

dzis kupilem litra shell glicol koncentrat czy jakos tak(gdzies to pialo w jakims temacie ze podobno dobre-sie okaze) - taki niebieski jak go wlalem to bylo tylko chlup i... nie ma nic w zbiorniczku, calego go wsysnelo(to dlatego AZ tak bardzo sie grzal) poszedlem, kupilem drugiego litra,babka dziwnie patrzyla na mnie, zalalem i juz bylo ok

p.s troche z bardzo sie pospieszylem z tym wstecznym swiatlem bo znowu nie dziala:/ jutro zalatwie to na amen przynajmniej wiem gdzie problem

Pozdrawim

co ciekawe, na tej kranówie nawet lepiej chłodzi ( długi wykład na temat ciepła własściwego i współczynników wnikania ciepła - ale mam dobry dzień i wam zaoszczędze ) wkażdym razie problem z kranówą jest taki , że nie ma dodatków antykorozyjnych i powoli acz sukcesywnie zmienia kolor na czerwony ... a jeśli chodzi o borygo to podobno niepsecjalnie dobrze działa na chłodnice aluminiowe ( lepiej zastosowac borygo alu i już)

Cytat:
2006-09-05 21:39:07, mikolaj_gliwice pisze:
dzis kupilem litra shell glicol koncentrat... calego go wsysnelo(to dlatego AZ tak bardzo sie grzal) poszedlem, kupilem drugiego litra,babka dziwnie patrzyla na mnie

Następnym razem przeczytaj co jest napisane na etykietce

Cytat:
2006-09-05 21:39:07, mikolaj_gliwice pisze:
wlalem to bylo tylko chlup i... nie ma nic w zbiorniczku, calego go wsysnelo(to dlatego AZ tak bardzo sie grzal) poszedlem, kupilem drugiego litra,babka dziwnie patrzyla na mnie, zalalem i juz bylo ok

Jakbym widział siebie
I niestety szykuj się na rychłą konieczność wymiany uszczelki pod głowicą

Cytat:
2006-09-05 21:52:11, piotr_ek pisze:
Następnym razem przeczytaj co jest napisane na etykietce

jak bym mial czas przeczytac to co na etykietce pisze to bym sobie inaczej zycie ulozyl

a jaki koszt takiej uszczelki i jej wymiana? podejzewam ze uszczelka to grosze tylko za robocizne niezle sobie policza:/ tak mniej wiecej

Cytat:
2006-09-06 19:38:56, mikolaj_gliwice pisze:
jak bym mial czas przeczytac to co na etykietce pisze to bym sobie inaczej zycie ulozyl

No... a potem się dziwisz, czemu kobita w sklepie patrzy na Ciebie jakoś dziwnie

Cytat:
2006-09-06 19:38:56, mikolaj_gliwice pisze:
jak bym mial czas przeczytac to co na etykietce pisze to bym sobie inaczej zycie ulozyl a jaki koszt takiej uszczelki i jej wymiana? podejzewam ze uszczelka to grosze tylko za robocizne niezle sobie policza:/ tak mniej wiecej

Porządna uszczelka to koszt ok. 40 - 50 zł.

Jeśli chodzi o robociznę to mogę powiedzieć, że u siebie za wymianę liczymy ok. 450 zł.

Choć ostatnio spotkałem się z ludźmi, którzy za 150 zł. potrafią przełożyć cały silnik... o jakości tej usługi nie będę się wypowiadał.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2006-09-05 21:55:05, DeeJay pisze:
Jakbym widział siebie I niestety szykuj się na rychłą konieczność wymiany uszczelki pod głowicą

DeeJay MOŻESZ UPRZEJMIE OBJAŚNIĆ DLACZEGO ON MA SIĘ SZYKOWAĆ NA WYMIANĘ USZCZELKI POD GŁOWICĘ. Tylko z uwagi na wcześniejszy niski poziom płynu (2 litry wychlał mu) ale jak teraz nie ubywa do środka silnika? Czy może chodzi o coś innego ? Na przykład, że wlał za dużo koncentratu ?

Dwa litry niedoboru płynu to niestety straszne przegrzewanie silnika.
U mnie zaczęło cieknąć jakieś dwa miechy po tym