Jaka instalacja gazowa ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

Zwracam sie z prośbą o porade w sprawie instalacji do silnika ecotec 16v a mianowice chodzi mi o to czy ta jednostka bedzie pracowac tak ładnie na zwykej instalacji nie sekwentycjnej jak silniki 8 zaworowe i czy wogóle bedzie ...... Czy tez zmuszony jestem założyc sekfencje ?

Zalezy mi na tej informacji bo rocznie robie około 60 tys na gazie do tej pory jezdziłem omega A z 8 zaworowym silnikiem i nie było zadnego problemu z instacją

Jeżeli temat juz był poruszany to sorki za zamieszanie ale mnie sie nie udało znaleśc pełnej odpowiedzi na to pytanie

Jak robisz (dla mnie aż) 60 tys. rocznie, to jednak zastanów się, czy nie założyć sekwencji. Te instalacje już nie są takie drogie, jak parę lat temu i różnica między sekwencją a zwykłą jest nieduża. Koszty instalacji zwrócą Ci się z nawiązką. Ja mam u siebie sekwencję OMEGAS na Landi Renzo i bardzo jestem zadowolony. Co prawda dałem za nią fortunę (3 lata temu), ale zwróciła mi się. Korzyści odczujesz sam. Niezauważalny spadek mocy, niezauważalne przejście z benzyny na gaz i odwrotnie. Pomyśl, bo warto.
Pzdr

PS.
Znajdź dobrego instalatora - to bardzo ważne.

myślałem nad sekwencia i oczywiście bym ja założył ale na dzień dzisiejszy finansowo jestem zmuszony obstawiac przy zwkłej instalacji jezeli ona oczywiście bedzie wspóldziała z szesnastką i dlatego własnie mam takie rozterki (

tu było poruszane

no i tu

kolego Ty w omedze A 91' masz ecoteca 16V ??

[ wiadomość edytowana przez: ROBERTHO dnia 2006-08-24 09:22:21 ]

Nie napisałem że do tej pory jezdziłem A z 8 zaworowym teraz jestem w trakcie zakupu młodszej i mam rozkminke czy kupowac z 16 czy ze starszym motorem 8

Napewno silnik Ecotec 16 V jest nowszy i mniej pali od starszej jednostki 8V -wiem bo jezdze na sekwencji i jest naprawde oszczedny jak na taka pojemnosc i mase auta.
Na sekwencji trasa jadac okolo 100-120 bez szarzowania potrafi zejsc na 8,5 litra miasto niemierzylem nigdy.

Silniki 8V sa mniej awaryjne < zawory, popychacze itp > ale tez sa slabsze i tylko maual do tego silnika bo w automaty to od 2.5 v 6 w gore mozna sie bawic.

Moim zdaniem tylko sekwencja zeby dobrze chodzila z silnikiem 16V, ale opinie sa rozne.

Zawsze mozesz wziasc na raty.

Cytat:
2006-08-24 09:20:11, ROBERTHO pisze:
tu było poruszane no i tu kolego Ty w omedze A 91' masz ecoteca 16V ?? [ wiadomość edytowana przez: ROBERTHO dnia 2006-08-24 09:22:21 ]

ale sie czepiasz

Panowie dajcie spokój, do X20XEV w zupełności wystarczy II generacja. Warunek jest tylko jeden, nie można na niej oszczędzać. Temat poruszany był wielokrotnie. Bardzo dobre opinie ma instalka Elpigazu z kompem Leonardo. Mam ją od roku i zero problemów.

Cytat:
2006-08-24 19:54:59, fjuczer pisze:
Bardzo dobre opinie ma instalka Elpigazu z kompem Leonardo. Mam ją od roku i zero problemów.

w pelni potwierdzam
co prawda mam ja od miesiaca, ale wykonanie moim zdniem pierwszorzedne. reduktor potrzebuje tylko jakies 20cm przewodu do mikserka, kotry jest zamontowany tuz przed przepustnica
widzialem zamontowana instalke u znajomego... reduktor po 2 str. komory, mikser prawie przy filtrze powietrza - ogolnie porazka.
mam kompra leonardo pro z wlaczona funckja cut-off (poniewaz reduktor jest tak blisko nie ma wrazenia dziury w obrotach.
jak na razie pali ok.16-17l wylacznie po miescie, ale nie mialem jeszcze 1 przegladu serwisowego.
aha. za instalke dalem 2250zl (60l zbiornik w kolo, pelne wskazanie paliwa, wlew gazu przy wlewie paliwa). byly tancze (1800-1900zl) ale nie dalem sie skusic.
ja osobiscie polecam drozszy, ale pewnijszy elpigaz

s4ekwencja będzie najlepsza , jeśli rzeczywiście robisz 60 tyś. jeśli normalnie, tzn do 25 tuś to II generacja wystarczy, ale w naszych casach stawiłbym na wtrysk

miałem II gen BRC, nie powiem, auto chodziło nieźle, ale teraz mam sekwencję Landi Renzo omegas, i jest bez porównania.
Warto dopłacić do sekwencji (dobrej sekwencji)
+ sekwencji
-mniejsze spalanie (ok 0,5-1.0 litra na każde 100km)
-nie martwisz sie o przewody, świece
-obroty nie spadają tak wolno jak na IIgen
- całością steruje komp benzyny, nie ma takiej ingerencji w elektrykę
-check jest wpełni sprawny, czyli nie ma żadnego odciecia
-brak emulatorów (przynajmniejw mojej instalce)
-sonda lamda jest w pełni sprawna (czesto w II gen komp łapie błedy odnosnie sondy)
-praktycznie zero strat na mocy silnika
-zero strzałów w kolektor dolotowy
-ogólnie równiejsza praca silnika
Warto dopłacaić ok 1,5-2tyś zł do sekwencji. Już sama róznica w spalnaniu między II gen a sekwencją jest spora. (1l/100km, daje 100l oszczędności na 10000km.Czyli zaoszczedzisz na każdych 10000km ok 200zł, X 6 (bo robisz 60tyśkm)= 1200zł przy twoim rocznym przebiegu)

Dzieki wszystki mza rade mój roczny przebieg to waktycznie 60 tys ( za ostanie 12mc) wiec pójde za dobra rada i montuje sekwencje ))

Jaka instalka ? nie ważne
Jaki instalator ? super hiper WAŻNE.

Cytat:
2006-08-24 22:23:24, czacha pisze:
miałem II gen BRC, nie powiem, auto chodziło nieźle, ale teraz mam sekwencję Landi Renzo omegas, i jest bez porównania. Warto dopłacić do sekwencji (dobrej sekwencji) + sekwencji -mniejsze spalanie (ok 0,5-1.0 litra na każde 100km) -nie martwisz sie o przewody, świece -obroty nie spadają tak wolno jak na IIgen - całością steruje komp benzyny, nie ma takiej ingerencji w elektrykę -check jest wpełni sprawny, czyli nie ma żadnego odciecia -brak emulatorów (przynajmniejw mojej instalce) -sonda lamda jest w pełni sprawna (czesto w II gen komp łapie błedy odnosnie sondy) -praktycznie zero strat na mocy silnika -zero strzałów w kolektor dolotowy -ogólnie równiejsza praca silnika Warto dopłacaić ok 1,5-2tyś zł do sekwencji. Już sama róznica w spalnaniu między II gen a sekwencją jest spora. (1l/100km, daje 100l oszczędności na 10000km.Czyli zaoszczedzisz na każdych 10000km ok 200zł, X 6 (bo robisz 60tyśkm)= 1200zł przy twoim rocznym przebiegu)

Co ty za bzdety opowiadasz??? Świece i przewody wys. napięcia przy każdej inst. trzeba wymieniać, emulator tyż musi być, może być wbudowany. Przecież wtryski trzeba odciąć.

czesc najlepiej gaz sekwencyjny w omedze C kombi w 2L pali 11L gazu w mieście,tyle samo co benzyny.Kosztuje 2-4tyś.POZDRAWIAM