Elektryka w stacyjce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MKV diesel

Przekręcam kluczyk nie zapalają się kontrolki, nie ma świateł (pozycyjne są) rozrusznik działa wiec stacyjka dostaje prąd.

Według mnie padło połączenie w stacyjce albo na drodze stacyjka dalej pytanie co jest dalej po stacyjce

Próbowałem to ustalić posługując sie schematem elektrycznym zamieszczonym w książce WKŁ i porażka schemat zupełnie nieczytelny.

Wrzuciłem problem do przeglądarki forum nie znalazłem odpowiedzi. Nie znalazłem też dobrego schematu elektrycznego.

Proszę Was O pomoc a zwłaszcza o adres strony z dobrym schematem elektrycznym po polsku albo po niemiecku (angielskiego nie znam).

Cytat:
2006-09-28 09:25:31, for_DZIK pisze:
MKV diesel Przekręcam kluczyk nie zapalają się kontrolki, nie ma świateł (pozycyjne są) rozrusznik działa wiec stacyjka dostaje prąd. Według mnie padło połączenie w stacyjce albo na drodze stacyjka dalej pytanie co jest dalej po stacyjce

Witaj,

Najprawdopodobniej zepsula sie kostka stacyjki.
To wlasnie ona jest za wkladka (czyli elementem mechanicznym w ktory wklada sie kluczyk) stacyjki.

Calkiem dobrze widac to na zdjeciu na tej aukcji. (czarny element po lewej stronie od ktorego odchodzi wiazka przewodow).

W stacyjce (kostce) masz cztery przewody - czerwony doprowadzający prąd, czarny uruchamiający instalację po włączeniu zapłonu, czarno-czerwony do uruchomienia rozrusznika i żółty, to radio.

Łączą one tak:

Kluczyk wyciągnięty - nic nie łączy.
Kluczyk w pozycji P - łączy czerwony z żółtym
Kluczyk w pozycji 1 - łączy czerwony z żółtym i czarnym
Kluczyk w pozycji 2 - łączy czerwony z czarnym i czarno-czerwonym

Jeżeli nie masz kontrolek, świateł itp. to tak jak Kol. Xeper napisał, masz uszkodzone wewnętrzne styki w kostce od stacyjki. Można próbować ją regenerować, ale lepiej kupić nową.

Rozebrałem i przetestowałem wczoraj, wszystko w stacyjce jest ok.

Pali bezpiecznik nr 27 wg opisu jest on od świateł stopu i podgrzewacza spryskiwaczy ale daje też objawy jakby była zepsuta stacyjka.

Czy ktos wie co sie dzieje?

Ten bezpiecznik, o ile pamiętam odpowiada również za zasilanie przekaźnika powielającego zapłon. A przepalanie się powyzszego - muszę poszperać w schematach.

Masz może dobry schemat elektryki. Ten w książce jest beee.
Albo może wiesz gdzie znajdę taki schemat?