MotoNews.pl
10 Jaka instalacja do auta z automatyczną skrzynią ??? (121492/0) - NT

Jaka instalacja do auta z automatyczną skrzynią ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie odziedziczyłem leganzę 2.2 z automatyczną skrzynią biegów i mam zamiar założyc do niej instalację LPG

Nie wiem na jaką sie zdecydować

Może macie jakiś godny polecenia serwis

BUTCH

Czy ktoś użytkuje lub użytkował takie autko z Gazem

Czy auta z automatem maja jakieś konkretne zalecenia lub wymogi jeśli chodzi o instalację LPG

Z tego co mi wiadomo to fakt posiadania lub nie automatycznej skrzyni biegów nie ma większego znaczenia dla instalacji LPG. Natomiast głównym kryterium doboru instalacji jest silnik, oraz kolektor dolotowy. Jeśli kolektor jest plastykowy to generalnie zalecana jest instalacja co najmniej III gen. czyli wtrysk gazu, ze względu na wyeliminowanie niebezpieczeństwa "strzału w kolektor" i w konsekwencji jego zniszczenie, a co za tym idzie wysokich kosztów naprawy. Osobiście polecałbym instalację IV gen. czyli wtrysk sekwencyjny. Chyba, że ten silnik jest na gaźniku lub monowtrysku i ma metalowy kolektor dolotowy. To wtedy można się chyba pokusić o II gen. Ale uprzedzam, że moja wiedza tak daleko nie sięga i mogę się mylić.

ciekawe

miałem 2,6 na manualu i spalanie z 15 na 100 w mieściie na sekwencji.

WŁozyłem 3.0 na automacie i spalanie 24 na 100 w mieście.

Niech ten automat szlak trafi!!!

Będę zmieniał na manual

omg, ja z silnikiem 3.0 w automacie w mieście mam 16,5 na IIgen. Gdyby nie bylo automatu to moze byloby 15,5. ale coś powątpiewam w to....

Cos macie te instalacje rozregulowane.
Ja mam 3litrowke w automacie i mi po miescie pali do 15,8l/100km.

A do automatycznej skrzyni biegow, dobrze miec sekwencje.
Chodzi o to, ze auto moze przy naglym hamowaniu gasnac.

Chociaz w ojca Vectrze C20NE jest automat i generacja 1. Auto smiga juz 140tys km. Pali tez calkiem nie zle, od 10 do 14l.

Mam Safrane 2,5 20V(silnik Volvo)automat i sekwencję Stag 200 no i muszę przyznać że działa rewelacyjnie. Jest już nowszy Stag 300 podobno lepszy.

Ja mam Golfa 2 1.8 w automacie. gaz II gen. I obecnie pali mi kolo 14l /100 po mieście, a na trasie kolo 10. Choć niedawno palił 7-8l /100 i nie wiem co sie stalo.

Ja mam amerykanca 2,7 V6 i po miescie lyka 16-18 litrow w zaleznosci od stylu jazdy, mozliwe ze na manualu palilby troszke mniej, ale co to za przyjemnosc mieszania kijem w miejskich korkach co chwile....