Pilnie pomocy problem na 1 cylindrze przy pracy na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z silnikiem y22xe z sekwencją.
Na benzynie chodzi dobrze, po przełączeniu na gaz zaczyna chodzić nie równo jak są skasowane błędy to po jakimś czasie, zwłaszcza po szybkim naciśnięciu gazu zapala się check-błędy:
1 cylinder missfire(dokładnie nie pamiętam) i czasami zła dawka (z sądy lambda).
Wymieniłem świece i nic nie pomogło. Przy tym silniku nie ma przewodów zapłonowych.
rozmowiałem z gazownikiem, który sprawdzał mi błędy, że to tylko i wyłącznie brak iskry (nie wiem jak komputer to rozpoznaje- wytłumaczcie) i jeśli wymieniłem już świece to muszę wymienić moduł zapłonu- koszt min.350zł+25przesyłka. czy to mam napewno kupić, jakie są możliwości, gazownicy zawsze zwalają winę na coś innego, zwłaszcza na zapłon.
Czy może to byćwina gazu, np. coś z wtryskiem?
nie wiem czy to dokładnie istra, czy może bić zła dawka lub tp.?
Pomóżcie proszę prawie 4 stówy piechotą nie chodzą.
Czy może wiecie gdzie można kupić taniej? org. Boscha.

Z modułem jest chyba wszystko w porządku. Został wyciągnięty. techem zrobiony test zapłonu i na wszystkich świecach była iskra.
A w gazie znalazł się błąd. prawdopodobnie uszkodzony sterownik gazu. na komputerze w serwisie gazu pokazało brak sygnału sterowania wtryskiem 1.
Podczas pracy silnika widać na kompie pracę wtrysków. 1 ma właśnie co jakiś czas zanik sygnału. Na benzynie jest wporządku-sygnał jest cały czas. sygnał czy na bemzynie, czy gazie i tak czy tak idzie przez sterownik (sterownik przesyła do wtrysków benzyny podczas pracy nabenzynie, lub odłącza przy pracy na gazie) więc najprawdopodobniej uszkodzenie jest wewnątrz sterownika.
Pozdrawiam.

tak na moj rozum jesli chodzi na benzynie dobrze to i na gazie powinien dobrze chodzic, wiec jesli nie chodzi dobrze na gazie wiec cos jest z gazem nie tak a nie z cewkami czy czym tam jeszcze mowia. Ale zawsze sie moge mylic