Centrum oświetlenia :)) w podsufitce - problem elektryczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam pytanko. Skąd bierze napięcie centralka oświetleniowa w podsufitce. Środkowa lampka ( ta z 3 ustawieniami ) świeci dobrze zaś obydwie po bokach do czytania na rolkach przestały świecić ( żarowki są OK ). Niewiem skąd zaczać szukanie.

Dzięki

wyciagnij ta lampke i bedziesz mial wszystko na wierzchu:]

Nie o to chodzi. Lampka wyciągnieta a przewody idą pod podsufitką.
Nie chce ściagać podsufitki stąd pytanie skąd ta lampka bierze prąd - z jakiego urządzenia.

ze skrzynki bezpiecznikow. przewody ida lewym slupkiem A

Cytat:
2006-09-12 22:06:53, Presso pisze:
Witam Mam pytanko. Skąd bierze napięcie centralka oświetleniowa w podsufitce. Środkowa lampka ( ta z 3 ustawieniami ) świeci dobrze zaś obydwie po bokach do czytania na rolkach przestały świecić ( żarowki są OK ). Niewiem skąd zaczać szukanie. Dzięki

Witam
Szukaj problemu w lampce a nie w kablach:
1. Sprawdź czy lampka świeci po otwarciu drzwi oraz na stałe bez względu na drzwi. Jeśli obie pozycje świecą to problem w lampce
2. Kable do lampki ghia i zwykłej są te same czyli nie ma dodatkowego prądu (kabla) do lampek do czytania.
pozdrawiam
Arturek

Witam

Ja mam ustawioną zwykle lampke w pozycji 20 s. Przy otwartych drzwiach świeci ,przy zamknietych gaśnie ( po 20 s ), jak drzwi są zamknięte nie można włączyć ręcznie tej środkowej ) więc myśle ,że z nią jest wszystko ok ( chyba ,że coś źle rozumiem ).
Zrobiliśmy na zworke i lampki do czytania działały lecz był jeden problem, przy zamkniętych drzwiach ( co było oczywistym ) nie działały. Wtyczka prądowa ,ma w sobie 2 plusy ( 1 na środkową 1 na boczne ). Poszukam przy bezpiecznikach być może jeden z przewodów się gdzieś naderwał lub cosik innego się z nim stało.

Pozdrawiam

Witam ponownie

Problem został usunięty. Wszystkim dziękuje za porady. Ja szukałem plusa a okazało się ,że brakowało 1 masy ( do lampki idą 2 masy i 1 plus )
Widocznie poprzednia ingerencja elektryka spowodowała oberwanie kabelka i tak sobie dyndał wśród kabli na słupku.

Dzięki i Pozdrawiam