Drażniący "brak" kontrolki air bag corolla 98r 1332cm3 4e-fe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A wiec tak moi drodzy:
Podczas właczenia zapłonu nie podswietla sie kontrolka airbag wszystkie które powinny zapalają się a ta franca nie chce
Byłem u znajomego na komputerze i o dziwo zadnych błedów.
Widać ja dopiero jak sie rozalczy kleme minusową z akumulatora i następnie podłaczy wtedy sie zapali na krótką chwile a potem juz na zapłonie jej nie ma.
I jak tu sie nie złościć podusie są lampka jest a ogólnie airbagu brak!
Fachman kazał mi rozebrać tunel ten przy recznym hamulcu i tam zobaczyć jakieś przewody w żółtej koszulce jest ich cała wiącha.
Kochane ludziska moze wy wiecie gdzie tego dziadostwa szukać . Normalnie to mnie już krew zalewa.
Czasem myśle ze to ja mogłem rozkodować ta poduche wyjęciem akumulatora do ładowania jak to kiedyś miało miejsce . JAK TO NAPRAWIĆ!!!!
Poczytajcie i radzcie moi drodzy forumowicze pozdro

kurna ludziska czytaja i nic nikt nie może pomóc

Corolka 98 okularnik to dosc pechowy model jesli chodzi o komputer SRS czyli Air bagu.Bardzo czesto podczas odpinania akumulatora do np ladowania lub gdy akumulator jest stary i przy odpalaniu ledwo kreci ,nastepuje uszkodzenie sterownika SRS przewaznie jednak wyskakuje kod 31 inside sensor asembly malfunction uszkodzenie wewnetrznego sensora w komputerze.Poniewaz u ciebie brak bledow wiec sa szanse ze albo przypadkiem brakuje kturegos zasilania na sterowniku albo uszkodzony jest obwod kontrolki.Zaroweczka kontrolki jest zasilana z deski rozdzielczej plus 12v komp srs wystawia mase.Po pierwsze zmostkuj zlacze AB z E1 w diagnozlaczu wlacz zaplon kontrolka powinna mrugac jezeli nie ,nalezy sprawdzic zasilanie komputera wypiac kostki polaczeniowe i przez zaroweczke ok 5w tzw kontrolke zwierac po kolei do masy piny w kostkach powinna sie zapalic po napotkaniu zasilania B+[stalego] i zasilania po zaplonie lub nawet acc ,to pierwsze polozenie stacyjki
Potrzebuje wiedziec czy to liftback czy hb [angielska czy japonska ]wersja to przesle schemat
Po napotkaniu pinu kontrolki z deski rozdzielczej i zwarciu do masy zajarzy sie ikona Air Bag na desce,znaczy ze polaczenie z deska jest ok,a powodem niezapalanie sie kontrolki jest usterka kompa lub jego zasilanie
Powodzonka