| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kerry Ford Orion Wrocław | 2006-09-12 09:05:07 Witam wszystkich po raz pierwszy
Po wielu poszukiwaniach na różnych forach i grupach dyskusyjnych, doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniej mam silniczek krokowy do wymiany (choć nie na 100%). Objawy są takie, że po rozgrzaniu wolne obroty silnika są na poziomie 1200. Stąd podejrzewam spore spalanie w mieście (ok. 11,5). Początkowo ok 900 - do zniesienia. Reset robiony wielokrotnie. Żeby wykręcić ten silniczek widziałem, że muszę odkręcić obudowę filtra powietrza i przepustnicę/kolektor czy jak to się nazywa. Przykręcany bodaj czterema śrubami ("gwiazdowymi"). Pytanie mam takie: Czy jak odkręce to ustrojstwo, to coś mi wyskoczy, jakaś sprężynka, części? Bo nie chcę czegoś zepsuć. Bo z tego co widzę, tylko tak dostanę się do trzeciej śruby mocującej silnik krokowy. Ford Orion 1991, 1.4i 8V. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam ![]() |
Madex Red Essi Flair 1.3 Ostróda | 2006-09-12 09:38:35 Witam - czy masz silnik na jednopunktowym wtrysku i silniczek krokowy w postaci walca z wysuwanym trzpieniem? - jeśli tak to musisz odkrzęcić cały uchwyt do którego jest przykręcony silniczek i potencjometr przepustnicy, następnie odkręcasz silniczek (jest przykręcony na 3 śruby) i to wszystko. Silniczek jest znitowany na 3 nity - musisz je rozwiercić wiartarką i dopiero rozbierzesz silniczek |
Kerry Ford Orion Wrocław | 2006-09-12 09:50:12 Tak, jednopunktowy i taki właśnie walcowaty silniczek jest. A tam przy tej przepustnicy jest sprężyna, ona się nie odłączy i nie odpręży, gdy odkręce ten uchwyt? |
Madex Red Essi Flair 1.3 Ostróda | 2006-09-12 14:48:01 Obejrzyj dokładnie ten uchwyt do którego jest zamocowany silniczek i PTC - on jest na 3 śrubach (chyba 6-kach) - żeby odkręcić tą trzecią ja musiałem przeciąć klucz na pół - musi być krótki. Nie wiem o którą sprężynkę pytasz ale tam nie ma nic co może wyskoczyć - obejrzyj jeszcze raz - po południu jak nie zapomnę to mogę podesłać rysunek jak to wygląda |