Lpg - świece, rozmiar opon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Pytanie nr 1
Mam hyundai lantra kombi 1997 silnik 2, 0 z lpg II generacja.
na swiecach przejechałem już ponad 15 tys. km i chcę je zmienić. Na obecnych był zmniejszany odstęp (z 1,1mm do 0,6 mm). Czy na nowych świecach warto to zrobić, Jakie są doświadczenia w takich lantrach (zwłaszcza ten silnik).

Pytanie nr 2
Producent przewiduje dwa rozmiary opon do tego samochodu
175/75 lub 190/60 oba R14. Który rozmiar jest lepszy ? Ja mam 185/60 i chcę zmienić - na jaki rozmiar to zrobić.
pozdrawiam i dziękuję za porady
pgr

Jezeli uklad zaplonowy masz sprawny to nie ma potrzeby zmniejszac odleglosci elektrod. Takie praktyki gazownicy w polonezach wyczyniaja. Mam u siebie odstep fabryczny i silnik pracuje prawidlowo. Co do rozmiaru opon to o co Tobie chodzi? Wiekszy komfort jest na wyzszym profilu, przyczepnosc wieksza na szerszej oponie. Dlaczego chcesz zmieniac, zuzyte juz sa czy po prostu widzimisie? Jak to drugie to polecam cos na 16".

1) Kup dobre świece - polecam NGK - z fabryczną przerwą.
2) opony to temat rzeka - do kombi raczej jednak bym 16 nie polecał - 15 napewno juz były by fajniejsze, ale to jeszcze kaszta felg. Sam rozmiar i bieżnik to tez temat rzeka. Napisz co oczekujesz po autku, jak jeździsz, w jaki sposób go używasz, o jakim budzecie mowa.
Pozdrawiam.
Misio

Witam,
Dzieki za (p)odpowiedzi. Co do opon - właściciwe to szukam zimowych głównie do miasta, letnie jeszcze ten rok pojeżdżą.
W grę wchodzą tylko R14 takie mam felgi.
PS.
Czy 250 zł za renowację alufelg to duzo? Moje są już z wżerami, farba odchodzi ogólnie syf ale nie ma pęknięć i są proste.
pzdr
pgr

Na zimę polecał bym raczej weższe opony - wieksza siła nacisku na powierzchnię, a predkosci i tak są mniejsze niż w lato

250zł to chyba nienajwiecej ale to też zależy co znaczy regeneracja
Zastanów sie nad zakupem innego kompletu kół - jednak w zimę aluminiówki dostają niezły wycisk - co nie zmienia faktu że prawdopodobnie moja Mamba bedzie jedziła w ta zime też na alu

Pozdrawiam.
Misio