Nierówna praca silnika na klimie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam mały problemik. Czasami na postoju przy włączonej klimie silnik pracuje nierówno i całe auto drży. wygląda to tak jakby miało zaniskie obroty w stosunku do obciążenia silnika. Jak wyłączę klimę to silnik chodzi równiutko. Innym razem wszystko jest ok i nawet na klimie nie ma żadnych drgań. Oczywiście w obu przypadkach obroty są trochę większe na klimie.
W archiwum nie znalazłem nic pasującego.
Krzyś W.

Może się mylę ale ja bym sprawdził ładowanie - przy dużym poborze mocy alternator wytwarza za mało prądu?????

No ja mam podobna sytuacje, afery nie ma ale troche gorzej z klima silnik pracuje... To chyba wlasnie tak jak napisal Egonlublin problem z pradem.
R.

Postaram się zwrócić uwagę czy jak wyłączę światła ( zawsze jeżdżę na światłach) i inne prądożery w aucie to czy będzie lepiej.
Krzyś W.

u mnie jest identycznie. bez klimy: 600 obr/min. chodzi równo, z klimą 800 obr/min. i chodzi nie równo - są wyraźne drgania, które ustają dopiero przy 1000 obr/min ale oczywiście jak wcisnę gaz.

żadne kombinacje z prądem nie mają znaczenia. Poprostu czasami auto się trzęsie a czasami nie. To czy włączę światła czy coś innego , nie ma znaczenia.
Krzyś W.