Problem z obrotami i mieszanką

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Octavia 1,6 AEE + Landi LIS
Znów mam to samo: jest dobrze jakiś czas, a po kolejnym odpaleniu obr jałowego falują 2300 - 1100. Szarpie w czasie jazdy. Po kolejnym odpaleniu już bez fali, ale lubią się powiesić na1800 - 1900 rpm, szczególnie na LPG. Po przełączeniu z LPG na Pb trzymają się w okolicy 1000rpm. Zazwyczaj po resecie problem znika - ale po jakimś czasie (dość szybko) jest znowu to samo.
Tyle pokrótce o objawach.
Ustawiałem emulacje i masy i odłączoną - na obydwu to samo. Emulacji budowanej nikt mi nie podpowie, wiem - trzeba kombinować.
Było też podejrzenie awarii silnika krokowego ale on działa. Był czyszczony i adaptowany. Choć przy wariacjach obr czuć w pedale gazu, że to krokowy je trzyma.
Jeżeli pojeżdżę wtedy tylko na Pb sytuacja sie zaczyna stabilizować - czyli mapa wtrysków ECU była rozstrojona.

Nie mam już za bardzo pomysłów, jak to naprawić.

Piszcie, co myślicie!

P.s. Emulacja budowana ma 4 parametry: 1.Zbocze emul., 2.Czas emul niski (ms), 3.Czas emul wysoki (ms), 4.Czas emul (s)

Pozdrawiam!

Dokładka:
Dziś podpiąłem kompa i przy tych objawach ECU zanotował tylko jeden błąd - okresowy
00525 Oxygen sensor (G39)
07-10 Signal to Low - intermittent
- normalna rzecz przy takich ustawieniach (wiem od DANKA
Przed podpięciem zrobiłem tylko na Pb ok. 20km i troche sie uspokoił, ale kilka odpaleń zaczynał od paru sekund na 2750 rpm a potem stabilizował się na 1100. Niemniej kultura jego pracy pozostawiała wiele do życzenia.
Dziwne wydaje się to że po odczycie błędów bez ich kasowania i sprawdzeniu ustawień gazu jakby ręką odjął - ozdrowiał. Poprawiałem przy tym izolacje na podpięciu kabli gazowych do tych z przepustnicy - może ma to coś do rzeczy?
Z emulacji odłączonej wróciłem do emul. masy.
I co wy na to?

A czyściłeś przepływomierz??? Często on zawinia po całośći, ja juz miałem pół auta wymieniać a okazało sie ze trzeba przeplywkę wyczyścić