Rozrusznik i wszystko o nim

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od pewnego czasu mam male problemy z rozuisznikiem tzn. (odpalanie mam z podlogi - czyli z bata ) i nieraz blokuje mi sie to ramie przy rozruszniku ( nie wiem jak fachowo sie to nazywa) i nie moge odpalic auta z kabiny tylko biore blokade kierownicy i ide di silnika i popycham te ramie

i teraz mam pyt
gdybym linke sciagnal na maxa tak ze to ramie nie cofaloby sie tylko zawsze bylo w pozycji zapalania i na przewodzie ( widzialem tam wchodzacy przewod) przedluzyl go i zrobil wlacznik to by bylo dobrze????

Cze!!
Skoro tak bardzo dokucza Ci owo urządenie to proponuje je poprostu rozebrać i naprawić!! A skoro owo "ramie" sie blokuje to tymbardziej trzeba to zrobić. Duzo czasu nie zajmie a jak zycie ułatwi . A co do pomysłu włącznika to jest on conajmiej poproniony. Skąd wytrzasniesz wyłącznik o takim prądzie znamionowym?? Cokolwiek bys tam nie wsadził zjara sie . NIE KOMBINUJ A pozatym naciągnięcie linki na stałe spowodowałoby sprzęgnięcia rozrusznika z silnikiem na stale. Co spowodować mogłoby poważne zniszczenia jednego i drugiego. Albo napraw ten rozrusznik albo skoro tak bardzo pragniesz mieć rozrusznik palony na wyłącznik(kluczyk) to polecam wymienić starocia na nowszy model. W kazdym razie Twe dotychczasowe rozumowanie uważam za dalekie od logicznego!!

Moze nie od razu trzeba zmienic samochod,zeby pozbyc sie klopotow z rozrusznikikem.
A probowlaes to smarowac jakism srodkiem poslizgowym, moze poprostu troszke przyrdzewialo i dla tego haczy.
Kwestia wylacznika to naprawde nie najlepszy pomysl, popatrz na kable jakie oda do rozrusznika, musial byc miec wylacznik jak do pily tarczowej albo innego ustrojstwa na 380V.

WD40 tu i tam pospsikać, poruszć troche cięgnem i tak do skutku...

a po cholere włącznik na 380V? hm? wystraczy na powiedzmy 15V!
prąd rozruchu chyba coś koło 200A w malcu
no i ztego co sie orintuje to ten prad płynie przez taki gruby kabel a sam włącznik włączał by tylko elektromagnes (czy bendix sam nie wiem) no i wtedy po problemie...tylko byś musiał nowy rozrusznik kupić...
a co do ramienia to spróbój wd 40 lub smarem jakimś(bo po co to całe rozbierać)

Cytat:
2003-05-09 15:50:06, Putin pisze:
a po cholere włącznik na 380V? hm? wystraczy na powiedzmy 15V!
prąd rozruchu chyba coś koło 200A w malcu
no i ztego co sie orintuje to ten prad płynie przez taki gruby kabel a sam włącznik włączał by tylko elektromagnes (czy bendix sam nie wiem) no i wtedy po problemie...tylko byś musiał nowy rozrusznik kupić...
a co do ramienia to spróbój wd 40 lub smarem jakimś(bo po co to całe rozbierać)

Ogladnij sobie dokladnie rozrusznik to zobaczysz jak to wyglada....przy ociazeniu 200A od razy stopily by sie cienkie styki

kurde!
pisze ci że ten prad 200A płynie przez taki gruby przewód i to nie jego sie włącza tylko elektro magnes(loknij se w stacyjce jakie sa male styki...) tak wiec maly przelacznik wysatrzy.!
wstarych rozrusznikach jest taki wlaczni po byku wlaczany mechanicznie(pociagniecie linki powoduje wyciagniecie calego wirnika a przy okazji taka lapka wlacza specjalny wlacznik na ktorym to jest dopiero ten prad 200A w rozrusznikach z elekrtomagnesem zamiast lapki sterowanej linka jest elektromagnes ) tak wiec chodzilo mi o to ze starego rozrusznika nie da sie przerobic na przycisk...
i nie piszcie glupot ze sie przelacznik zjara(chyba ze nie jest w stanie wytrzymac powiedzmy 20A)
cbdu...

[ wiadomość edytowana przez: Putin dnia 2003-05-09 22:05:40 ]

Och putin!!
Na drugi raz czytaj dokładnie post o którym rozmawiamy(piszemy). A piszemy tu o pierwszym tytułowym poście i rozruszniku ciągniętym linką Tak więc proszę Cie nie mów że wytrzyma przełączniczek bo rzadko który przełącznik poradziłby sobie z takimi prądami A kolega nie pyta sie co zrobić w rozruszniku na elektromagnes tylko co zrobić w "szarpaku". Na drugi raz polecam dokładną lektórę Naszych wywodów.

A ja myśleże to poprostu linka sie zapieka więc wymień ją

kurde II
nie da sie przerobic starego rozrusznika na palony guzikiem bo:
1 i tak by trzeba go bylo linka sprzegac
2 przelacznik to by musial byc po byku
tyle
myslalem ze gosciu pisze ze sie nie da tego na elektromagnes przerobic bo skoro ktos pisze o wlaczniku na 380V eh

oj Putin da sie da ja mam stary typ i mam odpalanie w guziku,ktory w dodatku wcale nie jest duzy

Dopóki nie zobaczę na własne oczy nie uwierzę!! Zapodaj jakieś fotki lub zdjęcia owego zwyczajnego-niezwyczajnego cuda!! Jak ty go sprzęgasz?? Jak to mały wyłącznik?? Ciekawe a nawet bardzo ciekawe

ten prąd możnaby rozwiązać za pomocą przekaźnika

tak da sie za pomoca przekaznika ale raczej jakiegos przemyslowego bo te w autach sa na prad racej okolo 20A
choper
pewnie masz zmieniony rozrusznik
opisz jak to zrobiłeś? przeciez i tak musisz sprzegac reznie a jak nie musiz to znacz ze robi to za ciebie elektromagnes czyli wystarczy standardowy przelacznik... to jaki masz rozrusznik?

widze temat "kwitnie" choc po przeczytaniu odpowiedzi ktora otrzymalem od simon_pq (bez obrazy ale troche mnie zjechales - nie mam maluszka i wszystkiego co znim zwiazene w jednym palcu - dopiero sie ucze - i prosze reszte kolegow aby nie tak dobitnie odpowiadali, mieli troche cierpliwosci i wyrozumialosci)

czekam na wiecej z niecierpliwoscia bo moj maluch lezy na boczku i mu sie blachy wymieniaja wiec mam czas na robutki z rozrusznikiem

pozdro all

Jeśli choć jeden z mych postów obraził Cie lub w jaki kolwiek inny sposób obraził to bardzo przepraszam. Ja też alfą i omegą nie jestem i co ciekawe też sie jeszcze maluszkowych spraw uczePozdrawiam i miłej nauki.