MotoNews.pl

Biopaliwa nadchodzą...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ustawa podpisana, więc już jest pewne, że za jakiś czas biopaliwa pojawią się na stacjach. Jaki jest wasz stosunek do nich, bo ja jeszcze nie usłyszałem konkretnego zdania ekspertów czy silnikom nic nie grozi... Biopaliwa mniej zanieczyszczają powietrze i mają być tańsze.. ale pytanie pozostaje: lać, czy nie lac?

Ja mam 1.8 TD z pompa Lucasa i z tego co wiem to ona nie trawi jakiegos badziewia wiec nie bede tego lał

ja napewno wyproboje... skoro i tak katuje auto gazem wiec czemu nie sprobowac bio... Ps jaka ma byc ich cena? powyzej 3,50 ? jesli tak to mam to w d.... i dalej smigam na lpg

Ustawa o biopaliwach niech będzie tylko, że na CPN dystrybutory z tym rodzajem paliwa powinne być dobrze oznakowane.

od strony praktyki:

przez jakiś czas przypadkowo tankowałem opał - pewnie ze 3 tygodnie - i jeździłem.. nic się nie działo, choć sama kultura pracy była chyba gorsza..
z kolei nieprzypadkowo przez jakiś czas tankowałem olej rzepakowy i klutura pracy znacznie się podniosła w porównaniu do ON - nawet osiągi na moją nogę były odrobinę lepsze ("kop")..

jestem w tej interesującej sytuacji, że firma, w której pracuję, właśnie startuje z produkcją biodiesla.. nie wiem, jaką mam pompę, ale będę tankował daltego, że używam auta prywatnego do celów służbowych.. rozmawiałem też z producentem biodiesla, który od dłuższego czasu produkuje i używa tego specyfiku i twierdzi, że po przejechaniu kilkudziesięciu tysięcy kilometrów różnymi samochodami NIC się nie dzieje.. pamiętać jednak należy, że on sam produkuje dla siebie - pilnuje jakości, proporcji składników, czystości.. jeśli sam bym robił dla siebie, to jak najlepiej, ale gorzej jest ze stacjami, które jak wiemy, zrobią wszystko, żeby z klienta skroić jak najwięcej.. :/

moim zdaniem razem z ustawą o biopaliwach powinno wejść zaostrzenie przepisów dotyczących kontrolowania stacji benzynowych.. inaczej tankowanie czegokolwiek będzie nadal wielką loterią..

[ wiadomość edytowana przez: xclone dnia 2006-09-15 12:11:12 ]

Cytat:
2006-09-15 11:53:58, YaNeK1 pisze:
Ja mam 1.8 TD z pompa Lucasa i z tego co wiem to ona nie trawi jakiegos badziewia wiec nie bede tego lał

dlaczego z góry zakładasz ze bio paliwa to badziew, jakis czas temu glośno było o jaździe na rzepaku, poczekajmy troche czy użytkownicy będą sygnalizować awarie, narazie takowych sygnałów nie ma.

co do LPG to stosunkowo nie dawno dużo ludzi było zdania że gaz to zło i nie bedzie katować silnika, jakoś im się odwidziało i przeróżne fury LPG mają.

tylko że cena takiego biopaliwa musi być mała. bo jeśli ma kosztować 3,50-3,60L to dziękuje, są inne sprawdzone alternatywy.

Osobiscie znam kilka osob ktore leje 50/50 diesla i olej z biedronki i z autami nie dzieje sie nic zlego. Co prawda sa to zwykle TD a nie HDI lub inne nowoczesne wiec nie wiem jaki wplyw by mialo to na takie silniki. To tak jak z LPG instalki I gen. chodzily na wszystkim a sekwencje lubia sie zapychac jak sie gaz zly naleje. Moral z tego albo LPG albo TD + biedronka.
Pozdrawiam
Kamyk

hmm.. ciekawe kiedy nam beda kukurydze dodawac a powaznie to biopaliwa szkodza silnikom i mam na to dowod Bosch calkiem niedawno podal do wiadomosci publicznej,ze nie daje gwarancji na swoje pompy wtryskowe, jesli beda pracowaly na rzepaku (biopaliwach)

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2006-09-15 12:34:50 ]

Biopaliwa tak ale niestety nie u nas W naszym kraju zwykłego paliwa nie potrafią sprzedać uczciwie a co dopiero bio. W tym przypadku muszą być ustalone normy i proporcje dla takich paliw i musi być to rygorystycznie przestrzegane. Wyobrażacie to sobie u nas?? Ja niestety nie zaufam. W Niemczech nie ma już zwykłego diesla. W dystrybutorach z ON jest diesel z 3% rzepaku a dopiero dystrybutory BIO mają 8% i jest on parenaście centów tańszy niż zwykły ON. Jak znów podniosą akcyzę na paliwa to tankuję u Niemców-koniec złodziejstwa!!!

Cytat:
2006-09-15 11:53:58, YaNeK1 pisze:

jak sprzedajesz to pewnie ze nie bedziesz lał ,nabijaj kkobze dalej burakom z orlenu no,pozdro

20 gr róznicy w cenie nie robi mi wielkiej róznicy jak mnie nie bedzie stac na paliwo to sobie kupie rower