Czujnik temperatury powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
koledzy gdzie w escorcie 1,4 jest czujnik temperatury powietrza ,i jakie to ma znaczenie dla silnika

Cytat:
2006-09-11 13:21:46, esik pisze:
koledzy gdzie w escorcie 1,4 jest czujnik temperatury powietrza ,i jakie to ma znaczenie dla silnika

Witaj,

Z tego co sie orientuje czujniki sa dwa:

1. to czujnik umieszczony w "patelni" czyli obudowie filtra powietrza. Reguluje on polozenie klapy, ktora dozuje powietrze zimne i ogrzane (znad kolektora wydechowego). Czujnik jest polaczony z klapa za pomoca cienkiego, czerwonego wezyka - sterowanie podcisnieniem.
Znaczenie dla silnika: (teoretycznie) w poczatkowej fazie pracy, gdy silnik nie jest rozgrzany i pracuje na bogatszej mieszance ogrzane powietsze ulatwia spalanie mieszanki. Znaczenie praktyczne: nie zauwazylem roznicy

2. to czujnik umieszczony obok wtryskiwacza w korpusie przepustnicy. Jest podpiety pod ECU. Najprawdopodobniej daje dane do ECU, na podstawie ktorej regulowane sa dawki wtrysku.

czujnik temparatury powietrza ?? a gdzie łon montoewany. Pierwsze słyszę

Cytat:
2006-09-12 12:28:10, Sinuspi pisze:

w 1.3 w rurze dolotu powietrza do silnika.

Cytat:
Witaj,

Z tego co sie orientuje czujniki sa dwa:

1. to czujnik umieszczony w "patelni" czyli obudowie filtra powietrza. Reguluje on polozenie klapy, ktora dozuje powietrze zimne i ogrzane (znad kolektora wydechowego). Czujnik jest polaczony z klapa za pomoca cienkiego, czerwonego wezyka - sterowanie podcisnieniem.
Znaczenie dla silnika: (teoretycznie) w poczatkowej fazie pracy, gdy silnik nie jest rozgrzany i pracuje na bogatszej mieszance ogrzane powietsze ulatwia spalanie mieszanki. Znaczenie praktyczne: nie zauwazylem roznicy

2. to czujnik umieszczony obok wtryskiwacza w korpusie przepustnicy. Jest podpiety pod ECU. Najprawdopodobniej daje dane do ECU, na podstawie ktorej regulowane sa dawki wtrysku.

Witam mam prozbe czy mozesz zrobic zdjecie silnika i zaznaczte te czujniki bardzo bym byl wdzieczny (silnik 1,4 97r) Czy te czujniki moga miec wplyw na gasniecie samochodu i nierowna prace silnika oraz przerywanie podczas jazdy pozdrawiam

Cytat:
2006-09-12 12:28:10, Sinuspi pisze:

Witaj,

o razu odpowiem esikowi, ktory prosil na PW o rozwiniecie tematu 2 czujnika.

Chodzi o ten czujnik, oznaczony nr 4.

Czujnik odpowiedzilny jest za:
"providing the ECU with a signal corresponding to the temperature of air passing into the engine. This is used to refine the calculations made by the ECU, when determining the correct amount of fuel required to achieve the ideal air/fuel mixture ratio"

czyli w skrocie i po naszemu:
dostarczenie ECU informacji o temp powietrza w dolocie w celu optymalnego dopasowania skladu mieszanka-powietrze.

Dla pelnej jasnosci: opisuje czujniki w motorze 1.4 CFI, czyli takim jaki mam w podpisie.

Cytat:
2006-09-12 15:12:35, maciek701 pisze:
w 1.3 w rurze dolotu powietrza do silnika.

a ja myślałem zę łon mierzy masę powietrza