| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-09-14 11:21:22 Ngk
Dobra jest polska Iskra. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-09-14 15:30:13
NIE NGK !...
BRISK Silver ( nawet Iskra już lepiej niż NGK ) a tak dokładnie to zapraszam do Wyszukiwarki...nawet niedawno temat był równo trzepany Wyraźnie większe spalanie raczej mało mam wspólnego ze świecami ...natomiast wymieniać warto częściej niż 15-20kkm , tym bar zi że siem na LPG kulasz ![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-14 15:50:52
To ja napiszę coś takiego. Ostatnio Boguś podałeś (a może to kto inny ) bardzo fajny sklep z tymi Briskami.
Kupiłem sobie Silvery z promocji 3 + 1 za 1zł. Zełożyłem i muszę powiedzieć, że się rozczarowałem. Silnik przy przyśpieszaniu dziwnie przerywał, na poprzednich NGKach tego nie robił. Po tygodniu objaw znikł. Później pojawił sie problem z Lambdą, więc to może od tego. NIw wiem. Generalnie teraz jest już spoko, ale na NGKi w ESPERO nie powiem nic złego były OK. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-09-14 16:11:39
Eee...no mącisz Paweł ...mącisz
Owszem ,ja dałem linka do tego sklepu Gdyby coś tam dziwnie przerywało z winy świec to było by już tylko gorzej ...a na pewno nie przestało by po tygodniu ...raczej padło by całkiem. Na 100% to nie świece
Poza tem...Kolber miał b. przykre doświadczenia z NGK , ja niestety też , historia rozpieprzonej "samoistnie" świecy którą ktoś na forum opisał także dotyczyła NGK, mój mechanik spotkał przynajmniej 3 przypadki pęknięcia porcelany środkowej elektrody właśnie w NGK.. Jedna uwaga ...wszystkie te przypadki miały miejsce w motorach zasilanych LPG więc mniemam że tu jest pies pogrzebany Na podstawie w/w empirycznych doświadczeń NIE POLECAM NGK jeżeli ktoś ma instalkę gazową
Amen |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-14 16:59:13
Na Pb to się kupuje cokolwiek i montuje kiedykolwiek. |
![]() Paint Klubowy Weteran Espero 1.8 CD Wa-wa Grochów | 2006-09-14 18:41:18 Śmigam na NGK już ponad 15 tysi i jest wszystko git. Gassu nie mam i nie będę miał.
A jak ostatnio wykręciłem jedną ze świec żeby zobaczyć co i jak to wyglondała jak nówka .
Pozdro Paint |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-09-14 18:50:37
Niestety musze sie zgodzić z Piotrkiem
[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-09-14 18:53:18 ] |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-09-14 18:58:40 Ostatni NGK wymieniłem chba po 30 lub 40 tys. teraz mam NGK i zrobione ponad 20tys..i nic się nie dzieje...nie strzela, pali od pierwszego razu...i tak od 2,5 roku
Wybór nalezy do Ciebie |
Sportsterek Suzuki Grand Vitara ... Warszawa | 2006-09-14 19:05:02 A ja jeżdżę od 3 lat (ponad 50kkm) na NGK z gazem i nigdy nie miałem żadnych problemów. Tylko jeden warunek. Wymieniam świece przy każdym przeglądzie i wymianie oleju, czyli co 10kkm.
Pozdrawiam Artur |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2006-09-14 20:45:55 Dołączę się do tematu, NGK BUR 5 ET No 22 3- elektrodowe, dziwne nie? Autko chodzi żyletka. Co do Iskry, Boguś, sorki może miałem felerne, ale kupiłem kiedyś specjalne do gazu i te auto zmulało. Największy feler jak dla mnie to kable. Janmor( jak je tam zwał) padły po 2 miesiącach, wróciłem do oryginałów 9 letnich !!!! i było dobrze, ale....... 4-ry miesiące temu kupiłem jakieś France z 2-letnią gwarancją na oś.paderewskiego i narazie ok. Zobaczymy. Pozdr. |
misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2006-09-15 07:23:59
Widzisz Bogdan mi oprocz tego ze po 10 - 15 tys strzlal to nic sie z NGK nie działo. A co do Briska Kisztana to czy zmienił odrazu ze świecami przewody i kopulki?? Dobry test na walniete przewody to wziasc odkrecic pokrywe zabrac do lapy spryskiwacz do kwiatow i pryskac jak bedzie sie krztusil to WN wypierdzilic udac sie do sklepu i kupic nowe. Ja tu polecam Janmora 2 lata gwarancji. Mialem kiedys sentexu to mi padly po 5 tys. A wracajac do swiec teraz mam antystrzal w instalce i torche nowszej generacji po wymianie ( Bingo S ) i strzałow nie ma. I jak wymieniam to wymieniam wszystko przeowdy swiece i kopulke i palec. KOSZT TEGO TO: 1. Swiece 46 zł 2. Przewody 73 zł 3. Aparat 45 4. Palec 8 zł Wszystko biore u kumpla lub w sklepie w legionowie |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-09-15 09:13:29 Brisk to psudo tuning.
Ala magnetyzer itd. Jedyna szczera rada, to omijać Bosch'a |
misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2006-09-15 09:15:44 Tez własnie słyszałem ze Bosh to o kant dupy. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-09-15 10:05:43
...tera to już się TOTALNIE ZBŁAŹNIŁEŚ
...czasem się gryzłem w język jak popisywałeś się "wiedzom na każdy temat" ....ale tą razą penknołem ze śmiechu
Brisk to taki tuning ja z Ciebie biskup polowy
Bez urazy Zoltarku ...nie zabijaj mię od razu jak inkszych za inną niźli Ty opiniem , bo niedługo braknie ludzi na forumie
Pozdrufka ze Katowicuf |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2006-09-15 10:15:50
Sprwdzales swiece? tzn... czy nie robiles przypadkiem takiego manewru: - podejzenie zlych swiec - sciagasz kable WN ze swiec - sprawdzasz swiece i niby sa ok - zakladasz kable silnik nadal dziala zle.... Jesli takie cos zrobiles i masz Janmory to niestety... kable sobie wymien. 90% kabli Wn na rynku nadaje sie tylko i wylacznie do sciagania NA ZIMNO. Przy sciaganiu kabli nawet w temperaturze 50stp kable sie urywaja. Wszystkie silikony tak maja... BLE. Ja ostatnio mialem to samo... kupilem silikonowe kable NGK do swojego samochodu i po 1 zdjeciu sie rozlecialy ... paranoja..(oddalem im na gwarancji i zarzadalem zwrotu kasy) a teraz kupilem oryginalne kable BERH (bagatela 560PLN) ale sa druciane.. nic sie nie wyrwie nawet na cieplym silniku.. aczkolwiek wystrzegam sie tego jak ognia... Konkluzja.. KABLE WN zdejmujemy TYLKO na ZIMNYM silniku. Dopiero jak jestes pewien ze kable sa sprawne w 100% to szukaj przyczyny w swiecach. (10kkm dla kabli zdejmowanych ze swiec to smiertelny przebieg - mozna by rzec ze kable WN sa teraz jednorazowego uzytku... do puki ich nie zdejmiesz ze swiec dzialaja) Swoja droga Janmory to nie najlepszy wybor... tanie sa ale do dupy niestety... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-15 10:37:04
Bez przesady!!!
Jako, że moje NGKi miały juz ponad 40kkm przy okazji czytania jednego z postów postanowiłem sobie zamówić BRISKA. Zmieniałem tylko świace. Silnik przy mocnym dodaniu gazu na ułamek sekundy przerywał. Jak pisałem po tygodniu problem sam ustał. Wymieniłem świece bo tak mi się pomyślało. Spokojnie mogłem jeździć na starych bo nic się nie działo. Nie można być nadgorliwym.
Po raz kolejny sprawdza się doktryna Piotrka: Dziła - nie ruszać! |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-09-15 10:42:45
A ja od nowosci (wyjazd z fabryki) jeżdze na boshach i jakos kantow na dupie nie mam.
Teraz mam Bosh Itrium Plus 3x z rzedu i nic sie nie dzieje. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-09-15 12:10:48 Moja opinia jest następująca...
Bosch'a - nie polecam, jednak z drugiej strony nie słyszałem aby zdemolował komuś silnik. NGK - nigdy nie miałem negatywnych doświadczeń i uważam, że to bardzo przyzwoity wyrób za rozsądną cenę. Iskra - niestety nie wiem, jak z opiniami innych użytkowników. Kiedy z czystej ciekawości założyłem Iskry, moje autko kompletnie straciło moc. Ze swojej strony - nie polecam
Denso - chyba najlepsze świece jakie zakupiłem. Różnica w porównaniu do NGK nie jest oczywiście kolosalna, jednak zauważyłem bardziej stabilną pracę silnika. Podobnie jak NGK, dobra jakość za rozsądną cenę. |