MotoNews.pl

Kupno nagrywarki stacjonarnej dvd z HDD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ano - mam zamiar zanabyć i cały czas nie wiem co wziąć.
Wybór ograniczyłem do LG RH188 i Panasonica DMR EH55.
Obie z dyskami 160 Giga, cena praktycznie identyczna, podobny wypas, ale...
LG ma w testach lepszy dźwięk i obraz, jest IMO ładniejsza, ma PIP, lepiej wykorzystuje dysk i lepiej radzi sobie z DivX-ami (czyta więcej formatów).
Za to Panas to jednak sprawdzona firma i konstrukcja, ma łatwieszą obsługę (podobno bajecznie prosta). Ma też taką dla mnie fajną funkcję jak nagrywanie z VHS z automatycznym odświeżaniem. Tylko są małe literki na DivX-ach i nie czyta tych nagranych na płytkach DVD +

Za to zastanawia mnie jeszcze jedno, czego nie mogę porównać. W danych dotyczących audio piszą, że LG nie ma wbudowanego dekodera Dolby i źwięk jest stereo, mono, Nicam i A2. Natomiast w Panasie piszą coś takiego: System kodowania dźwięku Dolby Digital 2-kanałowy, liniowy PCM (tryb XP 2-kan.) Czy to znaczy, że nagrywa w dwukanałowym Dolby Digital, a LG nie?

Wogóle to trochę dziwnie wygląda. Nagrywa DD 2.0, a czemu nie DD 5.1? Co stoi na przeszkodzie? Jakaś kicha, czy co?

Cytat:
2006-09-14 15:20:19, piotr_ek pisze:
Wogóle to trochę dziwnie wygląda. Nagrywa DD 2.0, a czemu nie DD 5.1? Co stoi na przeszkodzie? Jakaś kicha, czy co?

No właśnie nie jestem pewien czy wogóle nagrywa DD... Ale wygląda na to, że tak, choć wprost się tym nie chwalą - jest dokładnie opisane tak jak po dwukropku.

Poza tym, jeszcze dziwniejsze jest dla mnie to, ze nie czyta DivX-ów nagranych na płytach DVD+, jeśli z minusami i CD sobie radzi, a w dodatku czyta i nagrywa materiał DVD na wszystkich możliwych nośnikach DVD, włącznie z dwuwarstwowymi.

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-09-14 15:42:48 ]

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-09-14 15:44:07 ]

Toć DVD z 2000 roku za 1300 zł (warte teraz może z 50 zł) czytało oprócz CD, DVD, VCD i MP3 właśnie TYLKO DVD+R (minusów nie widziało). Pasowało by Ci iść do sklepu i gnębić sprzęt... elektroniczny, nie swój!

Waluś, teraz pytanie : do czego chcesz to podłaczyć?

Jeśli chodzi o dźwięk, DD jest systemem kodowania dźwięku oprzestrzennego, w tym przypadku dwukanałowego. Ciekawi mnie czy da się odtworzyć nagranie z dźwiekiem DD 5.1? pewnie wtedy sprzęt zrobi i tak downmix'a do standardu 2.0 i jest to często spotykane. Jeśli jest tam jakikolwiek DD to dźwięk powinien mieć większą dynamikę, ale jeśli układ dźwiękowy jest jedynie jakąś tanią "protezą", to bez problemu może być porównany z Nicam'em.
Następna rzecz to zwróć raczej uwagę na to, jakiej jakosci jest zapisany obraz, jak sprzęt sobie radzi z szybkimi i dynamicznymi scenami (wybuchy, błyski, woda, itd), jeśli pojawi asię "piksetoza" to sprzęt jest do kitu...(albo ma żle ustawione opcje dotyczące kodowania...)
Ja bym mimo wszystko obstawiał LG, ale wybór należy do Ciebie. Skośnookie robią naprawdę fajny sprzęt.

Cytat:
Ciekawi mnie czy da się odtworzyć nagranie z dźwiekiem DD 5.1? pewnie wtedy sprzęt zrobi i tak downmix'a do standardu 2.0 i jest to często spotykane.

Taka kiszka Toć to lepszego (w DD 5.1) filmu z TVN-u nie idzie nawet nagrać.

Cytat:
2006-09-14 20:16:23, piotr_ek pisze:
Taka kiszka Toć to lepszego (w DD 5.1) filmu z TVN-u nie idzie nawet nagrać.

Piter, zeby nagrać to DD5.1 to trzeba mieć najpierw ten sygnał, bo w kablówce tego nie uświadczysz. Co z tego jak zobaczysz znaczek, że puszczają film w DD, jak i tak tego nie usłyszysz.

Cytat:
2006-09-14 20:23:16, AsterixGal pisze:
Piter, zeby nagrać to DD5.1 to trzeba mieć najpierw ten sygnał, bo w kablówce tego nie uświadczysz.

Kablówka to nie jedyne źródło sygnału TV, a wyjście cyfrowe obsługujące DD mają wszystkie nowe odbiorniki SAT.

Cytat:
2006-09-14 20:08:13, AsterixGal pisze:
Waluś, teraz pytanie : do czego chcesz to podłaczyć? Jeśli chodzi o dźwięk, DD jest systemem kodowania dźwięku oprzestrzennego, w tym przypadku dwukanałowego. Ciekawi mnie czy da się odtworzyć nagranie z dźwiekiem DD 5.1? pewnie wtedy sprzęt zrobi i tak downmix'a do standardu 2.0 i jest to często spotykane. Jeśli jest tam jakikolwiek DD to dźwięk powinien mieć większą dynamikę, ale jeśli układ dźwiękowy jest jedynie jakąś tanią "protezą", to bez problemu może być porównany z Nicam'em. Następna rzecz to zwróć raczej uwagę na to, jakiej jakosci jest zapisany obraz, jak sprzęt sobie radzi z szybkimi i dynamicznymi scenami (wybuchy, błyski, woda, itd), jeśli pojawi asię "piksetoza" to sprzęt jest do kitu...(albo ma żle ustawione opcje dotyczące kodowania...) Ja bym mimo wszystko obstawiał LG, ale wybór należy do Ciebie. Skośnookie robią naprawdę fajny sprzęt.

Nie, no spokojnie. Podłączam to do ampli kina domowego, a sygnał mam z kabla, więc w sumie ten zapis DD nie jest taki ważny. Oba odtwarzają wszelkie Dolby i DTS, tylko oczywiście sygnał musi być puszczony przez wyjście cyfrowe na ampli.
Piotr_ek, nie zrozumieliśmy się chyba do końca. Panasonic odtwarza CD i całą resztę, w tym filmy na wszystkich nośnikach DVD, minusach i plusach, a nawet na obu nagrywa. Dziwne jest to, że w takim układzie DivX-y odtwarza tylko z płyt CD, DVD-R i DVD-RW, a z DVD plus już nie.

widzialem ostatnio tuner DVB + DVT z HDD. Ile to kosztowalo nie mam pojecia ale jest to jedna z nowosci, poczytajcie na lakim IMO fajna sprawa.

Porządne tunery DVB z HDD kosztują od 700 zł (z czego większość kosztów to dysk). Zapewne ten z DVT będzie w porównywalnej cenie, skoro DVB+DVT bez HDD kosztują ok.300 zł. A fajna sprawa to jest w wybranych miejscach PL.