Witam wszystkich

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc, niedawno wam pisalem o espero kture mialem na oku, dzis juz jestem tego posiadaczem, cena byla calkiem spoko 11,5 tys zlotych, za autko z konca 1997 roku, jest w nim troche do poprawiania ale za te cene chyba lepszego by sie nie znalazlo, jest to wersja 1,5 16V, ma niby 66 tys przebiegu moze rzeczywiscie taki jest, ale zdziwila mnie w tym silniku jedna rzecz, nie wiem czy tak powinno byc. Po wyciagnieciu bagnetu od mierzenia poziomu oleju, z rurki wylatuje sporo powietrza i troche pryska olej - czy to moga byc przedmuchy ?? prosze o odpowiedz .Odrazu muwie ze auto nie dymi ani troche

moje zdanie: to sa bankowo przedmuchy

Hej

Gratuluję zakupu i witam w klubie już pełną gębą .
Jak dla mnie cena była aż za spoko . Aż się boję myśleć za ile mógłbym sprzedać swój (a raczej ojca ).

a z korka tez wali?

Witam Klubowicza .
Co do objawów opisywanych przez Ciebie to rzeczywiscie pierwsza myśl to że są to przedmuchy, zobacz jeszcze, jak pisze Dominik, po odkręceniu korka wlewu oleju. Objawy niepokojące
Może tutejsi spece od techniki coś podsuną?

Hola, Panowie - to na włączonym silniku, po odkręciu korka nie powinno chlapać ? Ja jak zrobiłem taki eksperyment to upaćkałem całą pokrywę i trochę głowicę że o przyporządkach nie wspomne ....

Z korka powinno (wałki są przecież kilka cm niżej), ale z rurki od bagnetu?

Cytat:
przemekk pisze:
cena byla calkiem spoko 11,5 tys zlotych, za autko z konca 1997 roku, jest w nim troche do poprawiania ale za te cene chyba lepszego by sie nie znalazlo, jest to wersja 1,5 16V, ma niby 66 tys przebiegu moze rzeczywiscie taki jest, ale zdziwila mnie w tym silniku jedna rzecz, nie wiem czy tak powinno byc. Po wyciagnieciu bagnetu od mierzenia poziomu oleju, z rurki wylatuje sporo powietrza i troche pryska olej - czy to moga byc przedmuchy ?? prosze o odpowiedz .Odrazu muwie ze auto nie dymi ani troche

Po odkręceniu korka i przyłożeniu ręki powinno raczej zassysać .
Na bank, przedmuchy, stąd ... przebieg nie 60 a np.160 .
Ale nie przejmuj się, ja kupiłem przy 160 a mam 190 - dobrze, że to 2.0 , bo mam zamiar jeździć bez remontu jesze 100kkm .
Grunt, że cena dobra.

Może dodaj opis .
Wersja bez dodatkowych opcji ?
Oponki do wymiany zupełnej ?
Jakieś uszczerbki na karoserii ?
Inne widocze braki ?

Pytam, bo nawet przy 160kkm to naprawdę dobra cena (jak na mój gust) .

Przyłożeniu RĘKI ???? Toż ten olej jest gorący ! Co ja - terminator jestem ? Poważnie tak się sprawdza ?

Jak odpalisz zimną maszynę to olej będzie zimny.

Stanowczo jednak odradzam wkładania palców do wlewu przy pracyjącym silniku w celu sprawdzenia jego temperatury.

wyhuśtany silnik.... tak mówi mój kolego siedzący obok

- dobry warsztat mechaniczny - to moja rada!! I nie ma co czekać, zwlekać

A tak więcej to witam serdecznie i liczę na to, ze już niedługo zlikwidujesz wszystkie usterki i będziesz śmigał

Po odkręceniu korka na wolnych obrotach nie powinno wogóle pryskać olejem (broty sa niskie i sam wałek nie rozrzuca oleju). W normalnym silniku (nawet nowym) tłoki nie sa idealnie szczelne i zawsze są niewielkie przedmuchy, ale do usuwania tego nadcisnienia służy tzw odpowietrzenie skrzyni korbowej (przez mechaników zwane odmą) W silniku 1,5 jest to metalowa rurka znajdująca się za silnikiem czyli od strony przegrody (patrząc z przodu pod otwartą maske) a na niej jest założona gumowa zagięta (taka nieco przygnieciona gr ok 2cm) sprawdź, czy nie jest całkiem załamana (moze dlatego dmucha wszystkim dookoła). Ale i tak radziłbym jechać z tym do mechanika.

czesc, dzieki za rady, trudno mi powiedziec co to jest z tym dmuchaniem. Ogladalem dzisiaj astre kolegi z przebiegiem 16 tys km i tez dmucha z bagnetu i tez wali olej a auto nie jest wyjechane bo on kupil je nowe w salonie, u znajomego w scorpio tez z tamtad napierdala. Zobacze jeszcze tan odpowietrznik moze sie zatkal czy co?. Pytacie sie o wersje mojego espero - chyba to taka wmiare podstawowa GLX czy jakos tak, nie znam sie jeszcze. Auto jest wmiare oki, do roboty sa tylko pierdoly. A jeszcze tak z innej beczki to widzialem fajny patent w espero - koles odkrecil cala te listwe ze swiatlami na klapie z tylu i wlozyl do srodka lampe od trzeciego stopu. Zajebiscie to wyglada w nocy bo jak hamuje to z tylu swieci mu sie caly pas swiatel

Właśnie wróciłem z garażu, byłem tam w celu sprawdzenia tego "dmuchania", wiec ta, zadne bombelkie jak wyjme bagnet nie wylatuja.. silnik na jalowych obrotach i otwartym kotku nic nie rozlewa, a przebieg ma 130.000km, poj 1,5

Cytat:
2003-05-08 19:07:50, ziaja pisze:
Po odkręceniu korka na wolnych obrotach nie powinno wogóle pryskać olejem (broty sa niskie i sam wałek nie rozrzuca oleju).

Więc idąc za opinią kolegi w trakcie pracy silnika odkręciłem korek i
Lekarze mówią, że oko da się uratować, ale poparzenie ręki jest groźne.

A tak naprawdę to olej pryska (dobrze, że miałem okulary i rękawiczki).

mała poprawka...
Cytat:
silnik na jalowych obrotach i otwartym kotku nic nie rozlewa,

.. tzn pryska, ale nie rozlewa... sa ta znikome ilosci oleju.

Panowie - czyli na silniku 16v nie pryska a na 8v i owszem. Zgadza się ?

Cytat:
Więc idąc za opinią kolegi w trakcie pracy silnika odkręciłem korek i
Lekarze mówią, że oko da się uratować, ale poparzenie ręki jest groźne.

DOBRE

a tak poważnie to mam nadzieje ,że nic się nie stało.......

a co do tematu - to jest to albo zatkana odma albo przdmuch i to spory z tego co mówisz......