Pytanie Do Użytkowników Omegi A 2.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
..Przekopałem całe forum i nie znalazlem zbyt wiele informacji ktore by mnie nasyciły..

..Kupilem Omege A 2.6 z 91r z przebiegiem 210tysa - w stanie idealnym..

..moje pytanko: co warto wymienic od razu zeby uniknac jakis przykrych sytuacji (mowa o silniku..)
..Jaki olej zalać?

..Czy prawda jest ze kiedy auto zlapie temperatury po ostrej jezdzie, slychac delikatne odglosy jak by regulatory cykaly? - kiedy dochodzi do normalnej temp. - cichnie - Prawda czy Mit?

..Czekam na porady a niebawem zdjecia

..Nikt nie ma R6?

ja mam R6, ale obawiam się że nie sa identyczne
- jak kupiłes w stanie idealnym to po co dłubać w silniku?
- olej - zależy co było lane, jak długo latał na mineralu to lepiej nie eksperymentuj. osobiście preferuję tzw "oryginał opel-półsyntetyk" np. na allegro po 50zeta/5l.
- odgłosy - poczekaj aż auto złapie temp zanim zaczniesz go piłować. mój ładnie trzyma temp (nowy płyn i b.wydajna chłodnica - dzięki PiotrS ) ale mimo tego w każdym zakresie temp i obrotów silnik przemawia do kierowcy całą paletą zmieniających się dźwięków
reasumując, jak ma moc, nie żre i nie wyrzuca oleju i równo pracuje to "delikatnymi odgłosami cykania" bym się nie przejmował.

Ja tez mam ale nie są identyczne.
2.6 jest za słaby i nie jeździ.
Olej zmień na dobry co to sie nie rozrzedza pod wlywem tem
i zmieniaj go co 8 tys.
łancuch zmień/koła/slizgi i ewentualnie napinacz chyba ze wiesz ze było zmieniane.

7gsi płyn był nowy.

Cytat:
2006-09-19 10:33:00, 7gsi pisze:
"delikatnymi odgłosami cykania" bym się nie przejmował.

..Nom cos tam cyka ale niech sobie cyka.. Gdzies juz o tym czytalem..

..Moja R6 jezdzi na Castrol GTX Magnatec 10W40 i taki mi kazano zalewać..

..Mam taki objaw ze zapala mi sie na jakis czas po czym gasnie "CheckEngine" - przy czym nie ma rzadnego bledu i wszystko w 100% jest lux.. Co prawda Mam LPG ale objaw i na PB i na LPG.. Masz tez cos takiego??

Cytat:
2006-09-19 14:25:21, AndrzejMT pisze:
Co prawda Mam LPG ale objaw i na PB i na LPG.. Masz tez cos takiego??

my nie mamy gazu i chyba mamy z Piotrem w tej materii bardzo zbliżone opinie
Cytat:
2006-09-19 14:21:20, PiotrS pisze:
7gsi płyn był nowy.

no wiem, i właśnie za to i za niezamuloną extra chłodniczkę wielkie dzięki

..Ja juz kupilem z LPG.. Mimo iz tez jestem przeciwny jednak wyjmowac chyba nie bede, ale jezdze na PB.. Paranoja nie?

..W kazdym badz razie - nie na gazie Aaj