Stukanie z przodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniłem:
przekładnie wszystkie tuleje gumowo-stalowe, przeguby kuliste na wachaczach, łączniki stabilizator, w tamtym roku gumy na stabilizatorze.

Zrobiło się cichutko ale ostatni zaczyna mi cośpukać to jest pojedyńcze puknięcie przy dohamowywaniu lub jak skręcam kierą.
Co to może być ?

może coś co puka czyli pukadełko!!!!!!!! gumy moze od tamtegfo roku już starciły no tą elastyczność wewnętrzno-molekularna i w wyniku tarcia względem osi wektora reakcja ra spowodowała wypłaszczenie srodka cięzkości , co spowodowało ze siły działające na pręt powodują jego ugięcie w miejscu przyłożenia siły g jako ze podpora jest nieruchoma a działające siły nie równoważa się powstaje luz osiowy który jest powodem stuku,

ucze się mechaniki tarcia belki hu..... muje dzikie węże

A może po prostu coś się poluzowało,sprawdż wszystkie śruby....

RemikGT no to ładnie koledze wytłumaczyłeś

galowy a jeździsz dużo po dziurach ?? może gumy stabilizatora nie były najlepszej jakości, po roku użytkowania mogły już paść na naszych drogach

Ja w styczniu wymienałem 2 łączniki stabilizatora i jeden z nich poszedł się bujać tydzień temu no i pukało i stukało..... po wymianie jest ok.

Cytat:
2006-09-14 20:54:48, RemikGT pisze:
może coś co puka czyli pukadełko!!!!!!!! gumy moze od tamtegfo roku już starciły no tą elastyczność wewnętrzno-molekularna i w wyniku tarcia względem osi wektora reakcja ra spowodowała wypłaszczenie srodka cięzkości , co spowodowało ze siły działające na pręt powodują jego ugięcie w miejscu przyłożenia siły g jako ze podpora jest nieruchoma a działające siły nie równoważa się powstaje luz osiowy który jest powodem stuku, ucze się mechaniki tarcia belki hu..... muje dzikie węże

...to jeszcze dużo nauki przed Tobą

Pukac moze drążek kierowniczy lub jego końcówka.
Podnieś samochód i poruszaj kołem w prawo-lewo, jak będzie luz to prawdopodobnie to.
No i łacznik też moze być, na naszych drogach duzo nie wytrzymują.
pozdro

ja ostatnio mialem dokladnie tak jak Ty... lacznik drazka stabilizatora do wymiany

najprosciej podjechac gdzies na przeglad zawiechy Darku czasami w ŁODZI w NASTAPOLU maja takie akcje ze sprawdza CI zawieche GRATIS Ewentualnie za 30zł na SZPARAGOWEJ 4

zrobiłem przegląd - powiedzieli, że stuka jeden łącznik stabilizatora i jedna końcówka drążka kierowniczego. Wymieniłem obydwa łączniki i obydwie końcówki drążka (tak na wszelki wypadek).
Efekt: nadal stuka i stuka i stuka.....
Wniosek: a może Ford to takie cuś, co ma stukać, pukać i takie tam? Może taki jego "urok"...

Cytat:
2006-09-16 12:10:34, szurmen pisze:
[ciach]

Wniosek: a może Ford to takie cuś, co ma stukać, pukać i takie tam? Może taki jego "urok"...

do tego jeszcze skrzypiec