| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ciaastus Grabów | 2006-09-12 00:21:42 Dzięki Danek.
Ale powiedz mi jeszcze, jeśli możesz co to jest register? Czy to taka śruba na wężu od gazu? Jeśli tak to ja jej nie mam. A co do krokowca, to rozumię, że chodzi o gazowego??
Dzięki za zainteresowanie! |
ciaastus Grabów | 2006-09-12 00:52:00 Już wiem o co chodzi, przeczytałem post o tej "śrubie"
Danek, piszesz tam o dużym podciśnieniu, też taką opinię słyszałem. Mixera, to nie wymienie, bo się na tym nie znam i to koszty. Co do regulacji "czułości reduktora" to o co chodzi (czy o tą śrubkę złotą na reduktorze?)???? No bo cut-off to już pisałem, że można ale szarpie. Qrka, ale czemu podczas jazdy tylko (jakby podczas obciążenia)? |
ciaastus Grabów | 2006-09-12 00:57:22 A gdybym se takiego "registra" założył jak miałem w gaźnikowcu, czyli dużą śrubę na wężu i ją "skręcił" jak pisze DraKiller, to nie miałbym zbyt ubogiej mieszanki??? Czy coś w ty stylu???
Sorry, za fachowe nazewnictwo i rozumowanie. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-09-12 08:56:53 Ciaastus, osobiście nie spotkałem się z takim problemem więc nie wiem na pewno jakie skutki przyniesie założenie registra. Mogę tylko "bajki" pisać . Wkleiłem Ci linka, że może Cię to na coś naprowadzi.
Jeśli chodzi o czułość to na reduktorze Masz 2 śruby (Masz reduktor tomasetto, zdaje się), ta bliżej elektrozaworu to bypas, czyli obejście zaworu membrany, czułość to ta bliżej środka reduktora, ale jak nie masz lapka i fejsu to kiepsko to widzę, bo po przestawieniu czułości należałoby w sofcie zmienić PWA krokowego. Jeżeli za tą sytuację winę ponosi podciśnienie to założenie registra i odpowiednie ustawienie nie powinno za nadto zubożyć mieszanki. Nie znam tego silnika i nie wiem jak się zachowuje, np. w poldku na abimexie ECU w czasie jazdy sam utrzymywał przy chamowaniu silnikiem ok.1500-1800 obrotów i dopiero jak się zatrzymało to obroty spadały do jałowych. Przyczyną jest powiązanie wtrysku i sterowanie zaworem powietrza dodatkowego z prędkością pojazdu. Pozostawało się przyzwyczaić, albo odciąć ten czujnik kiedy autko chodziło na LPG. Rozumiem, że u Ciebie na benie wszystko jest ok. tylko gaz szwankuje. Ja bym się "pobawił" najpierw ustawieniami widełek krokowca (większy zakres % w dół pod obciążeniem), a jak nie pomoże to cut-off'em; ustawiłbym na początek 1500 obr. i jakieś 15%. Ale ja tylko "bajki" opowiadam przecież . |
ciaastus Grabów | 2006-09-12 11:34:10 Mam reduktor Landi.
Cut - off już taki testowałem - wyje jak cho...ra. Jedynie wartości około 1200 obr. i ok. 40 % dają radę. A co dokladnie reguluje to (Bingo S4)??: - minimalne otwarcie przy dużym obciążeniu - maxymalne otwarcie przy dużym obciążeniu Może tu jest przyczyna???? A gdybym miał to powiązane z prędkością pojazdu (a mam VSS'a, czyli czujnik prędk. pojazdu w skrzyni) to odłaczenie czujnika powinno pomóc? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-09-12 12:00:15 Zacznę od końca. W poldku odłączenie VSS'a podczas pracy na gazie likwidowało problem bez skutków ubocznych, ale u Ciebie nie mam pojęcia jak to będzie.
Minimalne otwarcie przy dużym obciążeniu to właśnie dolna granica pracy krokowca, o tym pisałem w poprzednim poście, że dałbym mu więcej się zamykać (więcej procent). Maksymalne otwarcie to z kolei górna granica krokowego. Najprościej byłoby gdybyś jadąc autkiem miał podpiętego lapka to od razu na bieżąco widać by było jak zachowuje się instalka i wtedy można korygować ustawienia. Np. jak hamujesz silnikiem czy krokowy zamyka się do zadanej granicy, a mieszanka dalej jest za bogata to mu poszerzyć dolny zakres i zobaczyć jak zareaguje, czy jest poprawa, jak jest to tak ustawić zakres, żeby było cacy i z głowy. Ale jeśli mieszanka będzie dalej bogata pomimo, że krokowy będzie miał "swobodę" to szukałbym przyczyny w sondzie. Ją też można sprawdzić w czasie jazdy (zakładka oscyloskop, lub odczyt parametrów) i będzie widać czy sonda pracuje prawidłowo. Jak stoi w miejscu, to przełącz na benę i zobacz czy dalej stoi, jeśli tak to może być coś z sondą nie teges. Trzeba by wtedy zresetować ECU i jeszcze raz sprawdzić sondę na benie, jeśli nic się nie poprawi to sonda kaput. Oczywiście to tylko moje zdanie i mogę się mylić. |
ciaastus Grabów | 2006-09-12 12:52:25 Dzięki za wytłumaczenie.
Pokombinuję z tym VSS'em i napiszę co się dzieje. Co do sondy, to jeden i drugi gaziarz mówią, że "pracuje pięknie". Jeździliśmy z lapciem i gość coś tam mieszał, ale nie wiem co (nie chciałem być mądrzejszy od biskupa , więc za bardzo się nie mądrowałem) ale mówił, że wszystko chodzi ładnie, tylko że obroty na ułamek sekundy nawet skaczą w górę troszkę, po wysprzęgleniu a potem bardzo powoli schodza w dół.
Na razie dzięki! Odezwe się po "doświadczeniach" |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-09-12 13:03:07 tylko pamiętaj, że VSS może być odcięty tylko na LPG, na benie ma być podłączony. Może na próbę pociągnij sobie przewodem do kabiny, do wyłącznika "pstrykanego" i jak będziesz jechał już na LPG to wtedy go "pstryk". Jak problem ustąpi to trzeba wykombinować jakiś przekaźnik sterowany przez kompa LPG, np. dostający zasilanie razem z elektrozaworami LPG. |
ciaastus Grabów | 2006-09-16 00:38:10 Danek! Jesteś WIELKI!
Otóż po odłączeniu VSS'a obroty spadają jak ta lalka! Nawet trochę za mocno, ale to jest chyba wina mojego "agresywnego cut - off'a". Myślę, że jeżeli zjadę do 1400obr. i 20 % to będzie O.K.
Teraz jakiś przekaźniczek wymyśleć i w końcu NORMALNIE jeździć. Pojadę do moich pseudo gazowników i powiem im, żeby mi przeglądy gwarancyjne teraz za darmo robili, bo się przez ich niewiedzę 1.5 roku męczyłem, a kasę wzięli!
Dzięki jeszcze raz, mam nadzieję, że nic nie rozwieje mej radości . I że będzie hulać! |
ciaastus Grabów | 2006-09-16 09:17:39 No właśnie koledzy mnie "pocieszyli", że ECU będzie łapał błąd VSS ????? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-09-16 19:35:12 Nie mam pojęcia czy ECU złapie błąd, a jeśli tak, to czy będzie on miał jakiś negatywny wpływ. W poldku nic złego się nie działo.
Uwaga gdybam ;P może będzie podobnie jak z emulacją sondy na "masa", tzn. że przy jeździe na benie po odpaleniu silnika ECU od razu sprawdza czujniki i jak VSS się "ruszy" to błąd pozostanie bez wpływu na jazdę na benzynie. Trudno, musisz potestować . |
ciaastus Grabów | 2006-09-17 18:14:19 Otóż poczytałem trochę o VSS'ie i :
- on podczas obracania się generuje przebieg prostokątny o parametrach: "L' to masa (0V) i stan "H" to +12V - ECU reaguje na cząstotliwość tego przebiegu - w momencie gdy auto stoi, to na ECU podawane jest +12V lub masa (zależy jak się VSS ustawi) Gadałem z kimś na innym forum i gość twierdzi, że nawet jak załącze mu na LPG przez przekaźnik masę lub +12V (niby że stoi), to ECU będzie widział, że inne parametry się zmieniają (np. sygnał z przepływomierza) a jeden parametr się nie zmienia (czyli częstotliwość z VSS'a) i po pewnym czasie może łapać błąd znów .
No to co proponujecie, czy lepiej całkiem odcinać VSS, czy dawać ten sygnał jak na postoju????? |